zubra 21.09.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Witam, Tak jak na załączonych grafikach, za namową fachowców z firm okiennych oraz architekta, mam zamiar cofnąć nadproża - tak, aby dało się to cofnięcie wypełnić styrodurem a następnie, na zlicowaniu z murem zamontować tam puszkę z roletami. Architekt, doradza, aby cofnąć je o 5 cm. Czy nie będzie to za duża wartość? Firmy okienne sugerowały 2-3 cm. Sam już nie wiem. Ramy okna mają ok 8 cm. Boję się, że jak za dużo cofnę to będzie problem z przymocowaniem okna od góry (zwłaszcza, że mowa między innymi o HS'ie 3,6 metrowym). Z drugiej strony, większość firm montuje na kotwy więc wydaje mi się, że kotwa spokojnie temu podoła. No ale nie wiem. co myślicie? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.09.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Architekt doradza....I wszystko w temacieSłuchaj się architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 26.09.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Może być 50mm. Okna da się bez problemu zamontować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zubra 29.09.2019 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 30.09.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Mnie murarze cofnęli nadproża o 20 cm. Przyszła ekipa do montażu okien i powiedzieli, że nie zamontują - że powinno być cofnięcie 3 cm. Mam dobudować nadproża, albo dokleić styropiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 30.09.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Nie zamontowali bo żeby się uszczelnić muszą mieć do czego się uszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 30.09.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Da się zamontować okna i przy 20 cm cofnięcia (jaki ty masz gruby ten mur ze się tak dało wykonać). Montuje się okna wysunięte całkiem poza mur to czemu miało by się nie dać z samą górą cofniętą ?? są to tego odpowiednie elementy mocujące. Wstawiamy we wnękę styropian i wszystko uszczelniamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 01.10.2019 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Wszystko się da. Ludzie nawet na księżycu byli (podobno). Pytanie co było na umowie i na co się wykonawca i inwestor umówili, co było wycenione i kto za co miał dopłacić. Weź też pod uwagę że profesjonalistów jest mało ekipy często jadą na budowę nieprzygotowane i taka niespodzianka to dla nich NIESPODZIANKA. To że moi chłopcy jadąc na zwykły montaż w świetle muru zabierają że sobą kilka bloków Winframera czy konsole Knelsena (zawsze mają to na aucie) nie oznacza że wszyscy tak robią i nie oznacza to ze klienci radośnie reagują na argument "żeby było porządnie i szczelnie musimy użyć tego i tego a to oznacza dopłatę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 01.10.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Da się zamontować okna i przy 20 cm cofnięcia (jaki ty masz gruby ten mur ze się tak dało wykonać). Montuje się okna wysunięte całkiem poza mur to czemu miało by się nie dać z samą górą cofniętą ?? są to tego odpowiednie elementy mocujące. Wstawiamy we wnękę styropian i wszystko uszczelniamy. Nie za gruby. Zgodny z projektem: 30 cm muru + 15 cm styropianu. Więc, jak dali nadproże 10 cm zlicowane ze ścianą od wewnątrz, to zostało mi 20 cm dziury nad oknem. Nad tą dziurą o głębokości 20 cm dali drugie nadproże zlicowane z zewnętrzną ścianą, ale ok. 20 cm wyżej nad planowaną górną krawędzią ościeżnicy przyszłego okna. Ta dziura 20 x 20 cm nad przyszłym oknem miała być właśnie na rolety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 02.10.2019 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 No to gdzie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 03.12.2019 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Witam. Jakim styro wypełnić wnękę po cofnięciu nadproża gdy będzie później montowana roleta? XPS będzie najbardziej odpowiedni czy może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.12.2019 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Ma być ciepły i w miarę twardy. Dasz XPS - super. Dasz coś innego-super. Roleta nie będzie do tego w żaden sposób mocowana więc twoim celem jest wyłącznie szczelne ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 17.12.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 A ja tak podpytam z ciekawości...Skoro już na etapie projektowania myślisz o roletach podtynkowych to czemu nie bierzesz pod uwagę poszerzenia? Wydaje mi się, że wykonanie większego otworu na górze, zamontowanie tam poszerzeń i przymocowanie do poszerzeń rolet podtynkowych pozwala lepiej uniknąć mostka termicznego niż wciśnięcie kilku cm styropianu. Jedyny minus, to że chyba troszkę bardziej kosztowne niż cofnięcie nadproży, ale to chyba też nie wiadomo jaki koszt. Co o tym myślisz? Rys poglądowy:http://ronix-ledziny.com.pl/wp-content/uploads/2018/02/do-wn%C4%99ki.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Wielokrotnie już dochodziliśmy tu do wniosku że wyższy otwór + poszerzenia/ lub jakaś inna specjalnie dopasowana belka/ są najlepszym rozwiązaniem dla mocowania rolet. Mam jedynie zastrzeżenia do tego szkicu - nie wiem skąd on pochodzi?? - cofnięte okno rodzi dwa kolejne słabe punkty na górze i na dole! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 17.12.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Wielokrotnie już dochodziliśmy tu do wniosku że wyższy otwór + poszerzenia/ lub jakaś inna specjalnie dopasowana belka/ są najlepszym rozwiązaniem dla mocowania rolet. [ATTACH=CONFIG]438283[/ATTACH] Dzięki, chciałem się upewnić bo sam planuje takie rozwiązanie. Jeszcze nie jestem pewny czy systemowe rozszerzenia czy jakieś tańsze zamienne rozwiązanie. Co do rysunku to tak jak napisałem jest poglądowy... też nie wiem dlaczego ktoś cofnął okno. Chciałem tylko pokazać autorowi o co mniej więcej mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Zwróciłem uwagę na szczegół, przypuszczam że to rysunek "roleciarski", bo skupia się tylko na jednym aspekcie - jak ukryć roletę w ociepleniu, a nie w nim myślenia kompleksowego. A może jest to policzone i wg autorów nie stanowi problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 17.12.2019 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 docieplenia masz 15 cm , a jaka głębokość przewidziana jest skrzynki rolety do HST ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts