Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pompy obiegowej

ronczka94

Recommended Posts

Witam,

na forum jestem całkowicie nowy i szukam tutaj porady. Poniżej przedstawię jak wygląda sytuacja.

W moim domu rodzinnym, gdzie mieszkają rodzice już w starszym wieku w piecu centralnego ogrzewania spaliła się pompa obiegowa. Mój ojciec niby jest hydraulikiem, ale on ma to kompletnie gdzieś i nie interesuje go to, że ona nie działa i w domu jest już chłodno, nawet gdy się pali, a co dopiero będzie w zimę. W dodatku w domu leży spraliżowana babcia po wylewie i w tamtym pokoju tez mało ciepła dochodzi.

Przy piecu jest taki sterownik i jak jest temperatura wody ok 38 stopni to pompa powinna się załączyć i słychać jak pracuje, a tutaj nic.

W załącznikach wysyłam zdjęcia jak to wygląda, może to coś pomoże. Długość tej pompy od nakrętki do nakrętki to ok 21 cm.

Model pompy to GRUNDFOS SELECTRONIC UPE 25-25

Chciałem się zapytać czy jest ktoś w stanie doradzić wybór nowej pompy w miare niedrogiej w miejsce starej? (ojciec mówił, ze przywiózł ją kilkanaście lat temu z Niemiec i została założona do pieca ok 7 lat temu, gdy była troche instalacja przerabiana)

Może sam byłbym w stanie ta stara zdemontować i załozyć nową

w razie dodatkowych pytań proszę pytać

Pozdrawiam,

Łukasz

WhatsApp Image 2019-09-21 at 16.35.00 (1).jpg

WhatsApp Image 2019-09-21 at 16.35.00 (2).jpg

WhatsApp Image 2019-09-21 at 16.35.00 (3).jpg

WhatsApp Image 2019-09-21 at 16.35.00.jpg

WhatsApp Image 2019-09-21 at 16.58.14.jpg

Edytowane przez ronczka94

Trzeba zacząć od tego czy owy regulator podaje na pompę zasilanie.

Odkręć zaciski na pompie i przytknij tam zwykłą żarówkę 40W na 230V z oprawką i dwoma przewodami.

Jeśli upewnisz się że regulator i jego przekażnik jest OK i na 100% winna jest pompa to:

https://allegro.pl/oferta/pompa-c-o-grundfos-upe-25-25-gwarancja-7787271125?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Pompy+i+filtry&gclid=EAIaIQobChMI4Luv77ji5AIVh-myCh0BgQYlEAQYASABEgKiiPD_BwE

Kup i zamontuj.

Jeśli nie ma zaworów i owa czynność wymaga spuszczenia wody a następnie napełnienia instalacji a TY ani ojciec tego nie ogarnie to wezwij hydraulika który zamontuje tą zakupioną identyczną.

Może zacznij od sprawdzenia czy wirnik się po prostu nie zaciął.

Miałem taki przypadek z fabrycznie nową pompką kupioną do nowej instalacji.

Po podaniu napięcia nie startowała.

Okazało się, że potrzebowała pomocy przy pierwszym uruchomieniu.

W tym celu należy zamknąć zawory przed i za pompką, odkręcić tę mosieżny zaworek na płaski śrubokręt poniżej napisu Grundfos.

Pod spodem będzie widoczny wirnik pompy również z miejscem na płaski śrubokęt.

Spróbuj poruszyć wirnik tak o kilkanaście obrotów, skręcić wszystko spowrotem, odkręcic zawory i podać napięcie na pompkę.

Może się okazać, że ruszy.