ronczka94 21.09.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 (edytowane) Witam, na forum jestem całkowicie nowy i szukam tutaj porady. Poniżej przedstawię jak wygląda sytuacja. W moim domu rodzinnym, gdzie mieszkają rodzice już w starszym wieku w piecu centralnego ogrzewania spaliła się pompa obiegowa. Mój ojciec niby jest hydraulikiem, ale on ma to kompletnie gdzieś i nie interesuje go to, że ona nie działa i w domu jest już chłodno, nawet gdy się pali, a co dopiero będzie w zimę. W dodatku w domu leży spraliżowana babcia po wylewie i w tamtym pokoju tez mało ciepła dochodzi. Przy piecu jest taki sterownik i jak jest temperatura wody ok 38 stopni to pompa powinna się załączyć i słychać jak pracuje, a tutaj nic. W załącznikach wysyłam zdjęcia jak to wygląda, może to coś pomoże. Długość tej pompy od nakrętki do nakrętki to ok 21 cm. Model pompy to GRUNDFOS SELECTRONIC UPE 25-25 Chciałem się zapytać czy jest ktoś w stanie doradzić wybór nowej pompy w miare niedrogiej w miejsce starej? (ojciec mówił, ze przywiózł ją kilkanaście lat temu z Niemiec i została założona do pieca ok 7 lat temu, gdy była troche instalacja przerabiana) Może sam byłbym w stanie ta stara zdemontować i załozyć nową w razie dodatkowych pytań proszę pytać Pozdrawiam, Łukasz Edytowane 21 Września 2019 przez ronczka94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.09.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 https://allegro.pl/oferta/pompa-c-o-grundfos-upe-25-25-gwarancja-7787271125?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Pompy+i+filtry&gclid=EAIaIQobChMI4Luv77ji5AIVh-myCh0BgQYlEAQYASABEgKiiPD_BwE Kup i zamontuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.09.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Trzeba zacząć od tego czy owy regulator podaje na pompę zasilanie. Odkręć zaciski na pompie i przytknij tam zwykłą żarówkę 40W na 230V z oprawką i dwoma przewodami. Jeśli upewnisz się że regulator i jego przekażnik jest OK i na 100% winna jest pompa to: https://allegro.pl/oferta/pompa-c-o-grundfos-upe-25-25-gwarancja-7787271125?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Pompy+i+filtry&gclid=EAIaIQobChMI4Luv77ji5AIVh-myCh0BgQYlEAQYASABEgKiiPD_BwE Kup i zamontuj. Jeśli nie ma zaworów i owa czynność wymaga spuszczenia wody a następnie napełnienia instalacji a TY ani ojciec tego nie ogarnie to wezwij hydraulika który zamontuje tą zakupioną identyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronczka94 22.09.2019 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Z żarówką nie próbowałem, ale widzę jak na pompie miga dioda ale i tak nie słychać wirnika.A czy mógłbyś polecić mi np kilka innych pomp, oprócz wyżej wymienionej? Być może są inne, które sprawują się lepiej i może są tańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.09.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Zwykłą UPS, uzywke kupisz za 80-100zl, kwestia rozstawu i podłączenia do sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyniek 24.09.2019 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Może zacznij od sprawdzenia czy wirnik się po prostu nie zaciął.Miałem taki przypadek z fabrycznie nową pompką kupioną do nowej instalacji.Po podaniu napięcia nie startowała.Okazało się, że potrzebowała pomocy przy pierwszym uruchomieniu.W tym celu należy zamknąć zawory przed i za pompką, odkręcić tę mosieżny zaworek na płaski śrubokręt poniżej napisu Grundfos.Pod spodem będzie widoczny wirnik pompy również z miejscem na płaski śrubokęt.Spróbuj poruszyć wirnik tak o kilkanaście obrotów, skręcić wszystko spowrotem, odkręcic zawory i podać napięcie na pompkę.Może się okazać, że ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts