pandzik 21.09.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Generalnie chodzi mi o efekt jak na zdjęciu Od ściany do ściany mam 200cm, wanna jakieś 160 - 170. Nie może być to konstrukcja murowana, bo mam ogrzewanie pod wanną. Przednia scianka musi się kończyć z 10cm nad podłogą. Z czego i jak wykonać taką konstrukcje? Płyty OSB na jakimś drewnianym ruszcie? Pozioma płyta z takim ogromnym otworem na wannę wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.09.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Z czego i jak wykonać taką konstrukcje? Płyty OSB na jakimś drewnianym ruszcie? Pozioma płyta z takim ogromnym otworem na wannę wytrzyma? Wanna przecież stoi na swoich nogach i jej obudowa nie przenosi żadnych obciążeń. Możesz kupić gotową obudowę ze styropianu (np. Schedpol). Możesz z GK czy BK. I co z tego, że masz podłogówkę. Ludzie mają płyty fundamentowe grzewcze i jakoś to nie przeszkadza. Tylko zanim się do tego zabierzesz to upewnij się, że brzeg wanny jest (prawie) idealnie prosty. Przyłóż łatę i zobacz, ile trzeba będzie silikonu nawalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.09.2019 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Widzisz efekt na zdjęciu? Tego raczej obudowy schedpolu nie zapewnią. Mam szerokość łazienki równą 2 metry. W taka wnękę ma wejść wanna. Nie będę dolepiał półeczek do ścian z płytek na kartonie i łączył silikonem z końcami wanny To wygląda kiepsko. Stąd pomysł aby uzyskać efekt jak na zdjęciu. Wezmę zastosuje chyba płytę OSB z wyciętym otworem na wanne w poziomie oraz druga w pionie z przodu. Pod i wokół wany wykafelkuje.Sama wanna będzie właśnie z tych wpuszczanych przez co rant jest niższy i chyba precyzyjniej wykonany. Przednia płytę zakończę nas podłoga, jakiś ledzik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Widzisz efekt na zdjęciu? No właśnie slabo. Mam wrażenie, że między wanną płytka jest dużo silikonu. Ale słabej jakości ta fotka i nie mam pewności. Tego raczej obudowy schedpolu nie zapewnią. Co tej obudowie brakuje? Ja mam 2m - ale na krótszych bokach zwykłym BK obmurowane, tylko dłuższy z Schedpola. Wprawdzie nie mam wysuniętej półeczki od strony dłuższego boku (IMO to nie praktyczne oddalać wejście do wanny - i to nie tylko jak ma się dzieci). Do tego okazało się, że wanna to lekki banan. Na rancie dało się to poratować listwa mosiężną. Jakbym miał półeczkę to musiałbym silikonem paskudzić albo jakąś listwą elastyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts