ezg2014 22.09.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Chciałbym zainstalować lampy ogrodowe wzdłuż ogrodzenia. Co ile metrów należy rozstawiać takie lampy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2019 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 zależy jakich modeli lamp użyjesz, jakiej mocy będzie źródło światła i jakie mają pełnić funkcje. Latarnie to możesz postawić co 20 m. A małe oczka najazdowe nawet co 1,2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.09.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Ja mam lampy stojące o wysokości 80 cm i ustawione są w różnych od siebie odległościach od 3 do 6 metrów. Oprócz nich mam jeszcze oczka oświetlające poszczególne rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 22.09.2019 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 O czymś takim myślałem lub podobnym: https://allegro.pl/oferta/lampa-zewnetrzna-stojaca-nisia-c-eglo-8194263665 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 (edytowane) i one mają oświetlać ogrodzenie? Lampy o świetle rozproszonym w miejscu, gdzie światło nie ma się od czego odbić świecą słabo.Bo jak chcesz oświetlać ogrodzenie to raczej lepsze będą reflektorki kierunkowe, skierowane na płot. Edytowane 22 Września 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 23.09.2019 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Niedokładnie opisałem , jak to wygląda. Idąc od zewnątrz jest siatka, przy siatce pas szerokości 1m z roślinami i korą, dalej trawa. Lampy stałyby na granicy kory i trawy. Jakie lampy dobrać do takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greece2 01.10.2019 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Ja mam lampy stojące o wysokości 80 cm i ustawione są w różnych od siebie odległościach od 3 do 6 metrów. Oprócz nich mam jeszcze oczka oświetlające poszczególne rośliny. [ATTACH=CONFIG]434985[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]434987[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]434986[/ATTACH] Bardzo fajnie to wygląda! Masz świetnie zaaranżowaną przestrzeń przed domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 (edytowane) Niedokładnie opisałem , jak to wygląda. Idąc od zewnątrz jest siatka, przy siatce pas szerokości 1m z roślinami i korą, dalej trawa. Lampy stałyby na granicy kory i trawy. Jakie lampy dobrać do takiej sytuacji? mają oświetlać pas roślin czy żywopłot? Ma być ciąg światła czy tylko punkty? Nie boisz się efektu "pasa startowego"? Bo projektant ogrodu raczej rozrzuca lampy podświetlając ciekawe elementy, wywołując nastrój, a nie oświetla ogród jak plac parkingowy. Jedynie chodniki, dojścia oświetla się rzędowo. Im niższa lampa tym gęściej je ustawiasz. Tutaj przykład podświetlenia żywopłotu oprawami dogruntowymi (najazdowymi): Tutaj oświetlenie ścieżki - lampy dobrane tak, by świeciły tylko na ścieżkę i nie raziły przechodzących: Tutaj o mlecznym kloszu, rozpraszającym światło zarówno na nawierzchnię, jak i sąsiednie rośliny Edytowane 1 Października 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 i wąż LED mocowany wzdłuż krawędzi rabaty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.10.2019 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 ezg2014, ja przed wyznaczeniem miejsc na lampy zrobiłem prawdziwy test - zarobiłem parę gniazd żarówek do kabli, podłączyłem do przedłużaczy i zrobiłem testy nocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts