Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie ogrodu jak gęsto?

Recommended Posts

i one mają oświetlać ogrodzenie?

Lampy o świetle rozproszonym w miejscu, gdzie światło nie ma się od czego odbić świecą słabo.

Bo jak chcesz oświetlać ogrodzenie to raczej lepsze będą reflektorki kierunkowe, skierowane na płot.

Edytowane przez Elfir

Ja mam lampy stojące o wysokości 80 cm i ustawione są w różnych od siebie odległościach od 3 do 6 metrów. Oprócz nich mam jeszcze oczka oświetlające poszczególne rośliny.

[ATTACH=CONFIG]434985[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]434987[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]434986[/ATTACH]

Bardzo fajnie to wygląda! Masz świetnie zaaranżowaną przestrzeń przed domem :)

Niedokładnie opisałem , jak to wygląda. Idąc od zewnątrz jest siatka, przy siatce pas szerokości 1m z roślinami i korą, dalej trawa. Lampy stałyby na granicy kory i trawy. Jakie lampy dobrać do takiej sytuacji?

mają oświetlać pas roślin czy żywopłot?

Ma być ciąg światła czy tylko punkty?

Nie boisz się efektu "pasa startowego"?

Bo projektant ogrodu raczej rozrzuca lampy podświetlając ciekawe elementy, wywołując nastrój, a nie oświetla ogród jak plac parkingowy.

Jedynie chodniki, dojścia oświetla się rzędowo.

Im niższa lampa tym gęściej je ustawiasz.

Tutaj przykład podświetlenia żywopłotu oprawami dogruntowymi (najazdowymi):

hunza-lawn-light-pure-led-insitu.jpg

Tutaj oświetlenie ścieżki - lampy dobrane tak, by świeciły tylko na ścieżkę i nie raziły przechodzących:

12814826

Tutaj o mlecznym kloszu, rozpraszającym światło zarówno na nawierzchnię, jak i sąsiednie rośliny

55018_02.anw_15d15768_470x0.jpg

Edytowane przez Elfir