LuuKee 23.09.2019 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Witam, wraz z małżonką od dwoch lat budujemy sobie domek "dom w werbenach ver2" jest to dom o dość skomplikowanym dachu. Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego aczkolwiek nie mamy bramy garazowej i dzwi wejściowych. Kosz ok 10tys. Dachówka ceramiczna i okna wstawione a w środku ścianki dzialowe. Bez działki za to co mamy wydaliśmy ok 120tys. Dlatego iż duzo rzeczy umiem ja badz ktos z rodziny i odeszły koszty robocizny. Do sedna, planowałem wziąć kredyt na wykończenie , 100tys. Aczkolwiek w banku dowiedziałem się że to zbyt mały kredyt aby o wykonczyc bo liczą mój stan 50 procent a dom ma 150m2 i licza naa metr 2000tys złotych i proponują. Abym wziął 150tys kredytu. Osobiście odstrasza mnie ta kwota, chcialem 100tys i za te pieniądze na pewno bym się wprowadził. A zagospodarowanie działki zrobił bym z własnych kosztów. Pytanie brnąć w te 150 tys? Czy odkładać i wspomóc się jakimś gotówkowym? Z żoną jestesmy w stanie odlozyc rocznie ok. 30tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.09.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Witam, wraz z małżonką od dwoch lat budujemy sobie domek "dom w werbenach ver2" jest to dom o dość skomplikowanym dachu. Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego aczkolwiek nie mamy bramy garazowej i dzwi wejściowych. Kosz ok 10tys. Dachówka ceramiczna i okna wstawione a w środku ścianki dzialowe. Bez działki za to co mamy wydaliśmy ok 120tys. Dlatego iż duzo rzeczy umiem ja badz ktos z rodziny i odeszły koszty robocizny. Do sedna, planowałem wziąć kredyt na wykończenie , 100tys. Aczkolwiek w banku dowiedziałem się że to zbyt mały kredyt aby o wykonczyc bo liczą mój stan 50 procent a dom ma 150m2 i licza naa metr 2000tys złotych i proponują. Abym wziął 150tys kredytu. Osobiście odstrasza mnie ta kwota, chcialem 100tys i za te pieniądze na pewno bym się wprowadził. A zagospodarowanie działki zrobił bym z własnych kosztów. Pytanie brnąć w te 150 tys? Czy odkładać i wspomóc się jakimś gotówkowym? Z żoną jestesmy w stanie odlozyc rocznie ok. 30tys. Mało. Za tynki pewnie dasz ze 20 tys. Jakaś pompa ciepła, kolejne tyle. Podłogówki, jeśli zrobisz sam, to 12tys z wylewkami rurkami i styro. Ocieplenie, 40-50zł za metr robocizny plus materiał. Instalacja elektryczna, jeśli sam zrobisz, masz elektryka do sprawdzenia, minimum 6tys. Jeśli komplet ma robić elektryk, to minimum 10tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 23.09.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Hmm jesteś pewny że 100tys starczy ci na wszystkie instalacje, wylewki, tynki, ocieplenie dachu i elewacje oraz wykończenie? Moim zdaniem nawet jeśli to wszystko jesteś w stanie zrobić sam to kasy o tak zabraknie. Różnica przy kredycie hipotecznym w racie 100 a 150 nie powinna być jakaś duża, więc na pewno byłaby to bezpieczniejsza opcja. Pamiętaj że w przypadku hipoteki bank będzie robił inspekcje żeby zweryfikować czy zadane pozycje z kosztorysu są zrealizowane, więc jak ci zabraknie to będzie trzeba kombinować i pożyczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 23.09.2019 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Mało. Za tynki pewnie dasz ze 20 tys. Jakaś pompa ciepła, kolejne tyle. Podłogówki, jeśli zrobisz sam, to 12tys z wylewkami rurkami i styro. Ocieplenie, 40-50zł za metr robocizny plus materiał. Instalacja elektryczna, jeśli sam zrobisz, masz elektryka do sprawdzenia, minimum 6tys. Jeśli komplet ma robić elektryk, to minimum 10tys. Tynki koszt max 15 tys. Elewacja robota za darmo ojciec jest kierwonikiem w firmie zajmującej się elewacjami, materiał cena bez vatu pompy ciepła nie bd , piec peletowy kominy już stoją pięć 12-15 tys plus podłączenie 3tys, instalację elektryczną zrobię, odbiór za dobrą flache u kuzyna, ogrzewanie podłogowe to samo, ocieplenie poddasza wełną samodzielnie , sufity w większości domów ja plus teść, on się zajmuje wykończeniowa. W grę wchodzą praktycznie same materiały prócz tynków,. Atynkow bd około 400-450 m bez większości sufitów bo będą z gk " wizja żony" dlatego wiem że wejdę w domek rata różni się około 200 złotych bodajże aczkolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.09.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Do tego będą terminy, których musisz się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 23.09.2019 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 No właśnie terminy mogą mnie gonić i problem z kosztorysem.. niestety. Bo zbyt mocno zaniżyć nie mogę a jak zawsze to koszta przerosną kredyt.. zapewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 23.09.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 odkładając 30 tys rocznie ja bym sobie pykał za gotówkę te 3-4 lata a radość bez jarzma bezcenna !! bezcenna ! mam znajomych co mają ratę po 2,5 k jeszcze 25 lat.... masakra chyba że jesteś prezesem pkn orlen albo politykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.09.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Przy założeniu że mieszkasz na wynajmie i koniecznie musisz mieszkać. tj. rata jest mniejsza, niż koszty wynajmu z opłatami. Weź ile dadzą , rozłóż na maksymalną liczbę rat, wykończ , zamieszkaj i spłacaj ratę a druga taką samą odkładaj i jak tylko będziesz miał możliwość wcześniejszej spłaty to spłacaj . W końcu przez rok odłozysz 12 rat dwa lata 24 . A spłacisz w tej wcześniejszej racie sam KAPITAŁ. No i weź sam ubezpieczenie na bogato z opcją na chorobę i rentę wyjdzie taniej niż ta bankowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 23.09.2019 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Tak jak inni radzą, 100 tyś to za mało. Ale kolego, brałbym hipoteczny i nawet sie nie zastanawiał. Chciałbym mieć taką sytuacje jak ty i mozliwość wzięcia hipotecznego. Właśnie dzis dostałem 140 tys na wykończenie ale gotówkowego na 5 lat. Tyle, że ja mam powiedzmy stan deweloperski a i tak się boję, że nie wystarczy na wykonczenie wnętrza. Nie liczę na zrobienie podwórka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 23.09.2019 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Mam gdzie mieszkać , ale nie chce mieszkać na tzw. kupie. Mieszkamy z teściami mają spory dom i dobre serce ale uwierzcie mieszkanie w 3 rodziny nie jest fajne zwłaszcza jak są dzieci. Zawsze się znajdźcie powód do zgrzytu. Kombinowałem żeby wziąć to 150 ale żoną jest straszna przeciwniczką ogólnie kredytów długo ja nagrywałem na to 100 a teraz przegadać na 150 wydaje się prawie nie możliwe. Panowie macie rację z tym że mogę nie dać rady za 100 sprostać oczekiwaniom banku. Jestem między młotem a kowadłem. Zostanie mi przedyskutować z żoną wszystko ponownie. W kredycie boję się zmieniających sie czasów. PiS u władzy rozdawnictwo i rata z 1000 może skoczyć na 1500 od tak przez inflację a wiadomo jak jest z wiborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 23.09.2019 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Powiem ci że 100 tys to mało na wykonczenie nawet jak robisz wszystko sam lub z pomocą rodziny. Jeszcze zależy jakie materiały można panel za 20 można za 100. Mnie stan surowy zamknięty dwa lata temu wyszedł 80 tys, dobiłem do 260 na dzien dzisiejszy. Dom 105m2 po podlogach. Kredyt hipoteczny można po 5 latach spłacić bez prowizji wynegocjuj z bankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.09.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Tak jak inni radzą, 100 tyś to za mało. Ale kolego, brałbym hipoteczny i nawet sie nie zastanawiał. Chciałbym mieć taką sytuacje jak ty i mozliwość wzięcia hipotecznego. Właśnie dzis dostałem 140 tys na wykończenie ale gotówkowego na 5 lat. Tyle, że ja mam powiedzmy stan deweloperski a i tak się boję, że nie wystarczy na wykonczenie wnętrza. Nie liczę na zrobienie podwórka. Są kredyty na dokończenie budowy przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 23.09.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Ja juz mam wybudowane...tylko wykańczam/wyposażam. NIe wiem czy jestes w temacie, ale spróbuj wziąc kredyt hipoteczny jeśli mieszkasz w Polsce i zarabiasz tylko w euro. Prawie niemożliwe, tylko gotówkowe wchodzą w grę w moim przypadku.Dlatego zazdroszczę LuuKee, ze może wziąć hipoteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 23.09.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Nie wiem w czym problem. Weź 200 tys jak każą, rozbij na dwie transze i po prostu zrezygnuj z drugiej. Praktycznie każdy bank daję taką możliwość, żeby nie brać wszystkich transzy.Aczkolwiek SSZ to 1/3 kosztów, nie widzę, żebyś to skończył za 100 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Tu jest odpowiedź. Wiecznie aktualna:https://youtu.be/memZD3o0sS8?t=196 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.09.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Ja juz mam wybudowane...tylko wykańczam/wyposażam. NIe wiem czy jestes w temacie, ale spróbuj wziąc kredyt hipoteczny jeśli mieszkasz w Polsce i zarabiasz tylko w euro. Prawie niemożliwe, tylko gotówkowe wchodzą w grę w moim przypadku. Dlatego zazdroszczę LuuKee, ze może wziąć hipoteczny Wierz mi , że dostać kredyt zarabiając w złotówkach też obecnie niełatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 23.09.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Witam, wraz z małżonką od dwoch lat budujemy sobie domek "dom w werbenach ver2" jest to dom o dość skomplikowanym dachu. Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego aczkolwiek nie mamy bramy garazowej i dzwi wejściowych. Kosz ok 10tys. Dachówka ceramiczna i okna wstawione a w środku ścianki dzialowe. Bez działki za to co mamy wydaliśmy ok 120tys. Dlatego iż duzo rzeczy umiem ja badz ktos z rodziny i odeszły koszty robocizny. Do sedna, planowałem wziąć kredyt na wykończenie , 100tys. Aczkolwiek w banku dowiedziałem się że to zbyt mały kredyt aby o wykonczyc bo liczą mój stan 50 procent a dom ma 150m2 i licza naa metr 2000tys złotych i proponują. Abym wziął 150tys kredytu. Osobiście odstrasza mnie ta kwota, chcialem 100tys i za te pieniądze na pewno bym się wprowadził. A zagospodarowanie działki zrobił bym z własnych kosztów. Pytanie brnąć w te 150 tys? Czy odkładać i wspomóc się jakimś gotówkowym? Z żoną jestesmy w stanie odlozyc rocznie ok. 30tys. Udało się Wam i tak już wiele zbudować. Mógłbym Ci tu napisać ładną rozprawkę wszystko argumentującą, ale czasu szkoda, więc przejdę od razu do sedna- nie bierz żadnego kredytu hipotecznego, a o ile to możliwe to w ogóle żadnego kredytu. To właśnie w dużej mierze przez kredyciarzy mamy obecnie tak wywindowane ceny w budowlance. A potem narzekanie m.in tu na forum, a ludzie są sami sobie winni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 nie bierz żadnego kredytu hipotecznego, a o ile to możliwe to w ogóle żadnego kredytu. Że niby lepiej płacić 1,5K zł za najem mieszkania i w sumie nic z tego nie mieć, niż placić 1K raty kredytu, i być na swoim? Zakładam, że do wykończenia trzeba ze 200K przy znacznym udziale własnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.09.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 piec peletowy kominy już stoją pięć 12-15 tys plus podłączenie 3tys, 18 tys za kocioł na paliwo stałe? Szkoda. Minimalnie dołożysz i masz pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 24.09.2019 03:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Tak piece na pellet są dosyć drogie, ceny zaczynają się od 10k a wiadomo tych z najnizszej półki się nie bierze, do tego zasobnik na wodę i podłączenie. Pompa ciepła byłaby fajna gdybym pomyślał o niej wcześniej. Teraz jak już stoją 2 kominy itp bo do pompy lepsza by była rekuperacja niz grawitacyjnaa wentylacja, kominy stoją wykończone i czekają na piecyk. Gdybym szybciej się obudził to bym ich stawiał i grałbym pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts