Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana czy papa?

sebmast

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie budowy domu, aktualnie cieśla wykonał więźbę lecz nie wyrobię się finansowo na pokrycie blachodachówka w tym roku. Planuję wykonać deskowanie i pokryć je ..? Właśnie czym? Cieśla proponuję papę, ale szukając papy trafiałem na różne fora, na których ludzie pisali, że papa nie oddycha i późniejsze wykonanie izolacji poddasza jest trudne do wykonania.

Papa na tekturze jest tania, ale wyczytałem też , że po zimie będzie już do niczego. Czytają dalej trafiłem na pomysł pokrycia membrana o gramaturze powyżej 100g.

To już mnie zaciekawiło, wydaję mi się, że membrana jest lepszym materiałem niż papa. Tylko czy można ją zostawić bez pokrycia blachodachówka? Montować na zszywki? Przybijać kontrlaty?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia podobne do moich pomysłów lub wiedzę w tym temacie to proszę o zostawienie posta z wyjaśnieniem moich niepewności.

Dom z poddaszem użytkowym.

Przy Alabastrowej 10.

Pozdrawiam.

W przypadku gdy to pytanie jest kierowane do mnie to nie jestem zwolennikiem tego typu izolacji. Natomiast w przypadku gdy inwestor podejmuje taka decyzję to izolacja musi być natryskiwana np. na folię wysokoparoprzepuszczalną zdystansowaną od poszycia o minimum 3 cm. No i oczywiście konieczne wloty i wyloty powietrza. Pozdrawiam.