Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie TYLKO prądem.

Polena

Recommended Posts

Witam,

Mam do Państwa pytanie, ponieważ doszukałam się informacji, że od 2017 roku w nowo budowanym domu jednorodzinnym prąd nie może być jedynym źródłem ogrzewania.

Czy to prawda?

Chodzi o bardzo mały dom, około 60 metrów powierzchni użytkowej, w planie było ogrzewanie podłogowe kablami grzejnymi.

A teraz czytam, że to nie może być jedyne ogrzewanie w domu.

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy można mieć ogrzewanie prądem 1:1, i jak musiałby być ocieplony dom?

Zależy od konkretnego domu. Mój, choćby miał z 60cm styropianu to pewnie by dalej nie spełniał. Może wieczorem pobawię się build deskiem i sprawdzę.

Trzeba odpowiednio dom zaprojektować maksymalizując zyski słoneczne - może wtedy będzie cień szansy. Ale większość limitu EP zżera już CWU grzane prądem.

Piszesz, że można mieć inne źródło ogrzewania, ale wcale go nie używać, tak?

Tak. Wymóg jest tylko co do projektu i zbudowania zgodnie z projektem. Nie ma obowiązku życia wg tego projektu.

Czyli np. mogę zrobić komin do kozy, ale tej kozy nigdy nie zamontować? Czy jednak musi ona stać. O ile będzie można jeszcze palić kozą

Jak nie chcesz kozy, to lepiej klimę. Też poprawi EP (trzeba policzyć, czy wystarczająco), kosztuje taniej, niż komin, przyniesie oszczędności w ogrzewaniu i poprawi komfort latem.

Klimatyzator? Taki na prąd? On też będzie czerpał prąd z sieci. Taki właśnie był pomysł. kable grzejne i klimatyzator z funkcją grzania.

EP dla prądu wynosi x3.

Dla drewna x0,3 (nie pamietam dokładnie drewna)..

Wkładasz klimę, sprawność x3, więc równoważy EP dla prądu.

Jeszcze musisz coś dla CWU wykombinować.

Generalnie zapotrzebowanie dla domu, dla EP, to na CO, CWU, oswietlenie i wentylację, aktualnie 90kWh na metr kwadratowy.

Jeśli masz grzanie prądem, to musiałbyś się zmieścić w 30kWh na m^2. Daje to dla tak małego domu, 1800kWh na rok.

Praktycznie niemożliwe. U mnie na samo CWU wychodzi około 1900kWh na rok. A Ty, musiałbyś w tym zmieścić dodatkowo CO, oświetlenie i wentylację.

A jakie Ty masz ogrzewanie w swoim domu? Czy przed 2017 rokiem nie trzeba było się stosować do tej zasady co do prądu jako jedynego źródła ogrzewania?

Pozwolenie mam z 2011r. Wtedy był swobodny wybór.

Grzeję czystym prądem, kuchenka indukcyjna, bojler elektryczny do CWU, suszarka elektryczna.

Nie opłaca mi się nawet kozy kupować do salonu, bo koszt nakładu pracy zje zyski.

Panele, czy pompa PW, na razie nie są dla mnie ekonomicznie uzasadnione.

Mam za to znajomego.

Wzrorował się na mnie, bo jako jedyny z jego znajomych mam ogrzewanie prądem.

Decyzję o budowie domu podjął w 2016r.

Śpieszył się z papierami, by je złożyć przed 20017r.

Złożył w grudniu 2016r, PnB 2017r.

Dom bez kominów, WM, wszystko na prąd.

Teraz przed świętami będzie się wprowadzać.

Wtedy spokojnie dało się zejść z EP.

Jego dom posiada 20cm styro w podłodze, 25cm na elewacji grafitowego, 40-50 cm zmielonego pumeksuna stropie..

Brak kominów.

Czasem trzeba trafić na kogoś, kto wskaże drogę.

Edytowane przez klaudiusz_x

EP dla prądu wynosi x3.

Generalnie zapotrzebowanie dla domu, dla EP, to na CO, CWU, oswietlenie i wentylację, aktualnie 90kWh na metr kwadratowy.

Jeśli masz grzanie prądem, to musiałbyś się zmieścić w 30kWh na m^2. Daje to dla tak małego domu, 1800kWh na rok.

Praktycznie niemożliwe. U mnie na samo CWU wychodzi około 1900kWh na rok. A Ty, musiałbyś w tym zmieścić dodatkowo CO, oświetlenie i wentylację.

Nie Ep (to energia pierwotna) a wsp. nakładu.

Dla biomasy 0,2

Ep aktualnie (WT2017) wynosi 95 kWh/m2*a

Oswietlenie nie jest uwzgledniane w Ep.

• Like 1

EP dla prądu wynosi x3.

Z cuw nie ma problemu mam PC powietrzna z zasobnikiem 300 l zużycie roczne prądu do 1000 kwh