Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie TYLKO prądem.

Polena

Recommended Posts

Myślałam o takich samych parametrach ocieplenia, ale dla dwóch domów, mniejszym i większym

Co innego dom 12x12m z dużymi przeszkleniami od południa, co innego 8x18 ustawiony krótszą ścianą bez okien do południa, a jeszcze co innego skomplikowana bryła z jeszcze większą powierzchnią ścian zewnętrznych. A co dopiero, jak wielkość domu inna. A straty przez przenikanie i zyski słoneczne to tylko niektóre ze składowych zapotrzebowania na ciepło.

Dochodzą jeszcze zyski bytowe, bryła budynku, lokalizacja oraz wentylacja.

Nie ma prostej zależności ilości kWh od m2 powierzchni użytkowej.

Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szkoda tylko pieniędzy na kotłownię, komin, piec itp.

To nie projektuj kotłowni, komina, pieca itp.

Jak nie chcesz kozy, to lepiej klimę. Też poprawi EP (trzeba policzyć, czy wystarczająco), kosztuje taniej, niż komin, przyniesie oszczędności w ogrzewaniu i poprawi komfort latem.

Rozumiem. Czyli koniec końców jakiś urzędnik, architekt zdecyduje, jakie ogrzewanie wolno mi zrobić :yes:

Zostaje jeszcze sposób, o którym mówiłeś- budowa wg projektu a później zaprzestanie używania. Szkoda tylko pieniędzy na kotłownię, komin, piec itp.

no właśnie w tym chorym kraju gdzie rządza biurokraci i urzędnicy wszystko jest tak skomplikowane ze aby coś zrobić/osiągnąć trzeba się najpierw doktoryzować. Jest tu ktoś kto może powiedzieć czy na dzień dzisiejszy parterowy dom o pow. ok 85mkw dobrze ocieplony płyta+25 styro, beton komórkowy + 20 styro strop terriva + 30 styro główne okna na południe i zachód, ogrzewanie kablami plus dwie klimy po 3KW na grzaniu (bo takie mam obecnie), bez żadnych kominów i "kóz" dostanie pozwolenie na budowę?

Edytowane przez jarokar

no właśnie w tym chorym kraju gdzie rządza biurokraci i urzędnicy wszystko jest tak skomplikowane ze aby coś zrobić/osiągnąć trzeba się najpierw doktoryzować. Jest tu ktoś kto może powiedzieć czy na dzień dzisiejszy parterowy dom o pow. ok 85mkw dobrze ocieplony płyta+25 styro, beton komórkowy + 20 styro strop terriva + 30 styro główne okna na południe i zachód, ogrzewanie kablami plus dwie klimy po 2,5KW (bo takie mam obecnie) dostanie pozwolenie na budowę?

Policz PCHE odpowiednio dzieląc kWh na poszczególne źródła ciepła (nie zapomnij o CWU) to poznasz odpowiedź.

Policz PCHE odpowiednio dzieląc kWh na poszczególne źródła ciepła (nie zapomnij o CWU) to poznasz odpowiedź.

no ale nie mam pojęcia jak to się liczy a tak jak napisałem nie chce (przynajmniej na razie) się doktoryzować z tematu - czyli nie da się tak na szybko tego stwierdzić? Ew. jakiś link do faq jak to policzyć

Liczysz zapotrzebowanie na ciepło, odejmujesz wyliczone zyski solarne i bytowe. Masz EU na ogrzewanie. Z tego wyliczasz EP z pomocą tabelek i wzorów z rozporządzenia (klik w sygnaturkę na EP). Dokładasz EU na CWU, podobnie przeliczasz na EP i sumujesz.

Możesz użyć BuildDeska.

@ klaudiusz_x

Ok.

Ale myślę, że wiele osób na tym forum stoi przed podobnym dylematem, tym bardziej czytając tematy o kablach/kotłach elektrycznych, buforach, strefach grzania itp.

Zakładamy taką sytuację: nie chcę pieca na węgiel, gaz, pellet. Chcę grzać prądem. Jak musiałby wyglądać projekt instalacji aby w oparciu o obecnie obowiązujące normy uzyskać w tej sytuacji PNB?

Na chwilę obecną wykluczamy alternatywę w postaci pompy ciepła.

Dopuszczamy klimatyzator z funkcją grzania.

Jak musiałby wyglądać projekt instalacji aby w oparciu o obecnie obowiązujące normy uzyskać w tej sytuacji PNB?

Potrzebujesz wyliczyć EP - jak nie mieści się w limicie dołożyć ciepła ze źródła o korzystnym współczynniku nakładu i sprawności. W sygnaturce masz przydatne linki.

Ok ale co w przypadku jak już mam pozwolenie i wbite jest 50% gaz i 50% kominek?

Przelicz.

Może się zmieści.

Dwa.

Masz komin? Bo w końcu nie wiem, czy ten kominek będzie, czy nie.

W papierach masz.

Jeśli coś się nie da, masz tu na forum specjalistów, napisz do nich.

Pewnie pomogą.

Potrzebujesz wyliczyć EP - jak nie mieści się w limicie dołożyć ciepła ze źródła o korzystnym współczynniku nakładu i sprawności. W sygnaturce masz przydatne linki.

Zakładając, że opieram się na danych przedstawionych w gotowcu, w którym wg projektu jest kominek ( a którego nie chcę mieć)

Dane poniżej.

EP.jpg

Jak należy to ująć w projekcie żeby grzać samym prądem?

Powierzchnia użytkowa domu 142 m2.

Śledziłem Twój temat dot. EP sprzed kilku lat (bodajże 2016) gdzie też byłeś na tym etapie wyliczeń i była to czarna magia. Tzn. nadal jest to czarna magia bo szary prosty człowiek nie jest tego w stanie ot tak w prosty sposób obliczyć.

Powinno to być prosto wskazane. Od WT2017 zakazuje się tego i tego a dopuszcza grzanie tym i tym, od WT 2019 tak i tak.

I byłoby po sprawie.

A tak to jest kombinowanie.

Bez przesady, trochę mnożenia i dodawnia, nikt tam liczenia całek nie wymaga.

A tak w ogóle to zapotrzebowanie CWU nie powinno być liczone od powierzchni, w projakcie mam policzone od przewidywanej ilości osób i przeszło tu można wałek zrobić i wpisać jedną osobę. I juz CWU/3 średnio.

Edytowane przez nowa7

Śledziłem Twój temat dot. EP sprzed kilku lat (bodajże 2016) gdzie też byłeś na tym etapie wyliczeń i była to czarna magia. Tzn. nadal jest to czarna magia bo szary prosty człowiek nie jest tego w stanie ot tak w prosty sposób obliczyć.

Nie jesteś pewnie też w stanie obliczyć ugięcia stropu - i nie musisz. Od tego jest projektant.

Zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie zawartości projektu budowlanego:

§ 11. 1. Projekt architektoniczno-budowlany obiektu budowlanego powinien zawierać zwięzły opis techniczny oraz część rysunkową.

2. Opis techniczny, o którym mowa w ust. 1, sporządzony z uwzględnieniem § 7, powinien określać:

[...]

10) charakterystykę energetyczną budynku, opracowaną zgodnie z przepisami dotyczącymi metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową oraz sposobu sporządzania i wzorów świadectw ich charakterystyki energetycznej,

Ty opowiadasz projektantowi co chcesz - on określa jak to osiągnąć. Chcesz mieć salon 10x10m to Ci projektuje odpowiednio strop, podciągi i co trzeba. Chcesz grzać kablami - powinien policzyć i zaproponować opcje, żeby to było legalne. A opcji zawsze będzie kilka i jeszcze ich miksy. Np. może się okazać, że klima grzejąca 40% (a więcej trudno, bo brakuje zasięgu jednemu klimatyzatorowi) nie wystarczy, ale dołożenie 1cm styropianu razem z tą klimą załatwia sprawę. Liczenie tego na piechotę jest awykonalne. Trzeba mieć do tego program (ja używam darmowego BuildDeska) i wtedy można sobie zmieniać poszczególne elementy i patrzeć, jak to się przekłada na EP.

Głupie to jest to, że prąd ma współczynnik 3. Ludzie i tak się boją kosztów - a tu nawet, jak ktoś super ciepły domek zbuduje i wie, że tanio go ogrzeje, to musi jeszcze kombinować, żeby wymogi formalne spełnić.

Edytowane przez Kaizen

A może zamiast kombinować z projektami dołożyć tyle co trzeba np. 2 lub 3 lub 4 kW paneli PV i tyle.

To jest co najmniej śliskie. Przy kolektorach - prosta sprawa. Ale nie udowodnisz, że prądu z PV użyłeś do ogrzewania. Wręcz przeciwnie, skoro grzać trzeba głównie w zimie i jeszcze niższe temperatury są w nocy. Więc w kable/kocioł wpuszczasz w przytłaczającej większości prąd z węgla nawet, jak masz PV.