Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie TYLKO prądem.

Polena

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panele pv szybciej się zwrócą kiedy prąd zdrożeje (czyli juz po wyborach).

Pytasz się czy wiesz? Musiałby się jakiś projektant wypowiedzieć ale jak dla mnie wygląda to logicznie, na papierze się zgadza , więc póki nie zmienią przepisów i nie nakażą tego liczyć oddzielnie za okres letni i zimowy to urzędnik ma to gdzieś.

Edytowane przez nowa7

Przelicz.

Może się zmieści.

Dwa.

Masz komin? Bo w końcu nie wiem, czy ten kominek będzie, czy nie.

W papierach masz.

Jeśli coś się nie da, masz tu na forum specjalistów, napisz do nich.

Pewnie pomogą.

Tak mam komin i będę montował kominek. Mam zamiar w nim palić na przemian z grzejnikami elektrycznymi i klimatyzacją.

Jeśli się zmieszczę to super, chodzi mi tylko o to co w związku z tym, że w projekcie mam wpisany gaz i kominek po 50%. Czy muszę dokonać w nim jakichś zmian przed odbiorami?

A tak właściwie to kto to sprawdza, dołącza sie jakieś potwierdzenie wykonania pc od firmy do odbioru budynku?

U mnie zgłaszając zakończenie budowy inwestor to wypełnia i podpisuje

Pewnie znajdą się odważni, co pomimo odpowiedzialności karnej wprowadzą urząd w błąd. W praktyce nie wiem, czy ktokolwiek sprawdza... Do czasu. Właśnie w moim PINB po tej aferze były sprawdzane domki, którymi bohaterzy afery się zajmowali. Ja bym wolał spać spokojnie.

Nie rozumiesz mnie .

To Ty mnie nie rozumiesz. W przepisach nie jest wprost napisane, jak uwzględnić PV w EP. Jest współczynnik 0 dla ogrzewania energią słoneczną i wiatrową. Przy instalacji on-grid nie udowodnisz, że cokolwiek ze słońca popłynęło do kabli czy grzałki. A grzejesz prądem w większości sieciowym o współczynniku 3. Nawet, jak produkujesz tyle, że przepada - to zużywają ten prąd sąsiedzi na różne cele, a nie Ty na grzanie. A jak ciągniesz z sieci, to jest 3.0 nie zależnie, czy wykupiłeś taryfę 100% OZE (o ile już istnieje), czy masz kilka % czy w ogóle z OZE. Dla wszystkiego co z sieci mnożysz przez 3.

U mnie zgłaszając zakończenie budowy inwestor to wypełnia i podpisuje

Pewnie znajdą się odważni, co pomimo odpowiedzialności karnej wprowadzą urząd w błąd. W praktyce nie wiem, czy ktokolwiek sprawdza... Do czasu. Właśnie w moim PINB po tej aferze były sprawdzane domki, którymi bohaterzy afery się zajmowali. Ja bym wolał spać spokojnie.

Mi klient opowiadał ze nie odebrano budynku jego sąsiada poniewaz w czasie kontroli stwierdzono kocioł III klasy (smieciuch) a moze byc tylko V klasy. Kontrola wynikła z analizy dokumentów zlozonych przez inwestora w PINB. Oczywiscie ryzykowac mozna w mysl powiedzenia "jest ryzyko jest zabawa"

To Ty mnie nie rozumiesz. W przepisach nie jest wprost napisane, jak uwzględnić PV w EP. Jest współczynnik 0 dla ogrzewania energią słoneczną i wiatrową. Przy instalacji on-grid nie udowodnisz, że cokolwiek ze słońca popłynęło do kabli czy grzałki. .

Mozna udowodnic ale niestety trzeba wszystkie odbiorniki do ogrzewania i cwu opomiarowac i rejestrowac w czasie rzeczywistym. Oczywiscie mozna zawsze to podwazyc ze urzadzenia pomiarowe nie legalizowane (choc to nie problem aby były legalizowane) ze rejestratory nie legalizowane. Mysle ze jezeli by doszło do sporu, procesu sądowego to takie fakty by pomogly w udowodnieniu prawidłowosci charakterystyki energetycznej uwzgledniajacej PV w Ep i byłby to precedens, precedens konieczny bo PV sie rozwija w szybkim tempie

Mi klient opowiadał ze nie odebrano budynku jego sąsiada poniewaz w czasie kontroli stwierdzono kocioł III klasy (smieciuch) a moze byc tylko V klasy. Kontrola wynikła z analizy dokumentów zlozonych przez inwestora w PINB. Oczywiscie ryzykowac mozna w mysl powiedzenia "jest ryzyko jest zabawa"

Z tego co wiem, śmieciuchy są dopuszczone, mimo zakazu.

Do grzania CWU.

Jeśli się mylę, to mnie poprawcie.

Można włożyć jakiegoś, CWU oblecieć na drewnie w papierach.

A jeśli jest komin, to przejdzie teoretycznie.

Mozna udowodnic ale niestety trzeba wszystkie odbiorniki do ogrzewania i cwu opomiarowac i rejestrowac w czasie rzeczywistym.

I jak udowodnisz, że prąd z PV trafił do grzałki, a nie do rekuperatora czy lodówki? Etykietki elektronom poprzypinasz? ;)

IMO jedynie instalacja off-grid która jest podłączona wyłącznie do ogrzewania się obroni. Tylko jaki sens ma taka instalacja, gdy większość prądu produkuje gdy ciepło potrzebne jest tylko na CWU?

I jak udowodnisz, że prąd z PV trafił do grzałki, a nie do rekuperatora czy lodówki? Etykietki elektronom poprzypinasz? ;)

IMO jedynie instalacja off-grid która jest podłączona wyłącznie do ogrzewania się obroni. Tylko jaki sens ma taka instalacja, gdy większość prądu produkuje gdy ciepło potrzebne jest tylko na CWU?

A jaki problem opomiarowac grzałkę i pozostałe odbiory i rejestrowac ich pobór mocy w czasie rzeczywistym, nawet gdy produkcja jest nizsza niz pobór to z róznicy pomiarów obydwu odbiorów (grzanie, cwu i pozostałe) mozna obliczyc ile zuzyto na co i cwu (razem). Mnozysz problemy jakby to było odkrycie mikro czarnej dziury na obrzezach ukladu slonecznego. Oczywiscie ze przygotowanie instalacji do takich pomiarów i rejestracji nie jest proste i tanie ale nie oznacza ze nie sie tego wykonac.

Nie wszystko ciepło jest na potrzeby cwu. Wystarczy bufor z grzalkami ktory załatwia i ogrzewanie i cwu. Moze byc ładowany w dowolnych godzinach w tym przypadku w czasie najwiekszej produkcji PV.Wielu korzysta juz teraz z buforów nie mając PV a jedynie G13, G12w i G12as.

A jaki problem opomiarowac grzałkę i pozostałe odbiory i rejestrowac ich pobór mocy w czasie rzeczywistym, nawet gdy produkcja jest nizsza niz pobór to z róznicy pomiarów obydwu odbiorów (grzanie, cwu i pozostałe) mozna obliczyc ile zuzyto na co i cwu (razem).

A jaka podstawa prawna takich kombinacji? Wy,ogi są co do budowy systemu - nie faktycznego jego używania.

Czyli co nie mogę grzać kablami musi być PC ?

Klima, koza i kolektory (produkujące ciepło, nie prąd), stosunkowo tania PC do CWU - to pewne i bezpieczne poprawiacze EP dla chcących grzać prądem.

PV jest dyskusyjne i jak to często u nas zależne od interpretacji urzędnika na podważenie której trudno znaleźć paragraf.

A jaka podstawa prawna takich kombinacji? Wy,ogi są co do budowy systemu - nie faktycznego jego używania.

Chcesz udowodnienia to masz. Ale to potrzebne tylko do sprawdzenia zgodnosci charakterystyki energetycznej z realem.

Edytowane przez asolt