Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie TYLKO prądem.

Polena

Recommended Posts

Dla kogoś kto nie chce mieć obecnie w domu kominów, gazu, pompy ciepła nie widzę żadnej alternatywy. Zostaje tak naprawdę tylko pompa ciepła.

Jak ktoś nie chce PC, to PC nie jest rozwiązaniem. Możesz jeszcze zamontować kolektory.

Poza tym jak to się ma do tych kilkusetstronnych tasiemców o grzaniu kablami, prądem? Nijak bo nowych domów nie da się tak ogrzać a w starych domach jest to nieopłacalne.

Jak widać da się. Sam wymieniasz na to sposoby.

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja naprawdę się zastanawiam nad czym Państwo debatujecie. Skoro się nie da "czystym" prądem (tylko teoretycznie się da) to trzeba to przyjąć do wiadomości i rozwiązać system grzewczy w taki sposób żeby wszystko było legalne i przejrzyste. Lubimy kombinować (jako Polacy) ale tak jak napisał ktoś wyżej lepiej kłaść się wieczorem ze spokojną i pustą głową. Zamiana bojlera na pompę ciepłą CWU lub dołożenie klimatyzatora (chyba wolałbym to drugie) to nie aż taki koszmar. A może ktoś się zastanawia nad kominkiem dla nastroju? W taki przypadku kominek będzie wartością podwójnie dodaną.

Ja mam w projekcie kominek + multisplit a zastanawiam się czy zamiana na kanałówkę nie będzie zbyt istotną zmianą.

• 2 weeks później...
Skoro się nie da "czystym" prądem (tylko teoretycznie się da) to trzeba to przyjąć do wiadomości i rozwiązać system grzewczy w taki sposób żeby wszystko było legalne i przejrzyste. Lubimy kombinować (jako Polacy) ale tak jak napisał ktoś wyżej lepiej kłaść się wieczorem ze spokojną i pustą głową.

Ta, przyjdą nocą i w drzwi załomocą :D Jeśli kogoś to tak stresuje to można sobie spokojnie te wszystkie dodatki zmniejszające ep zamontować na czas możliwej kontroli przy odbiorze, nawet nie muszą działać. Nikt tego już pózniej spradzał nie będzie.

A kombinują to dopiero rosjanie. Potrafią zbudować całą konstrukcje podłogi poddasza tylko na odbiór żeby mniejszyć powierzchnie użytkową i mniejszy podatek pózniej płacić.

Nie widzę sensu dokładania PV do grzania, jak grzeję prądem po 32gr/kWh.

Nie widzę wpływu PV na EP.

Mogę zapytać co to za taryfa z tym 32gr/kWh? To nie jest czasem jakaś promocja?

A co do EP to ja zapytałem o to konsultanta od fotowoltaiki i dostałem taką odpowiedź:

Współczynnik EP (energia pierwotna) jest brany pod uwagę przy wydawaniu pozwolenia na budowę.

Dom ma określone zapotrzebowanie na energię. Załóżmy, że jest to 45 kWh/m2/rok i tu pojawia się potrzeba wyliczenia EP. Różne rodzaje ogrzewania mają swój różny współczynnik przez, który mnożymy zapotrzebowanie na energię (tabela w załączniku)

Przykład:

Zapotrzebowanie energetyczne: 45 kWh/m2/rok

Folia grzewcza: współczynnik 3

Wyliczenie: 45 kWh/m2/rok * 3 = 135 kWh/m2/rok - czyli rzeczywiście dom z samymi foliami grzewczymi nie spełni norm WT i nie otrzyma pozwolenia na budowę

Natomiast jeżeli dołożymy instalację fotowoltaiczną, która ma współczynnik 0 wtedy współczynniki się zerują i EP dla tego domu to 45 kWh/m2/rok.

Zakładając, że dom nie będzie miał instalacji fotowoltaicznej wystarczy w projekcie uwzględnić kominek (biomasa), który ma wspólcznik 0,2 - wtedy: 45 kWh/m2/rok * 3 * 0,2 = 27 kWh/m2/rok czyli dom spełnia wymagania WT.

Ogólnie rzecz biorąc nie zakładamy sytuacji gdzie inwestor decydując się na folie grzewcze nie montuje instalacji fotowoltaicznej. Folie grzewcze i fotowoltaikę łączymy i nazywamy "słonecznym ogrzewaniem".

Ja z tego wyraźnie wnioskuję, że PV znacząco wpływa na EP. Chyba, że doradca coś pomylił?

Ogrzewanie_EP.jpg

Kaizenowi raczej chodziło o to, że przy tych kosztach nie ma sensu zakładać drogiej fotowoltaiki, tylko zrobić coś, co obniży wskaźnik Ep, a jednocześnie bardziej się przyda z punktu widzenia inwestora. Kominek dla nastroju, PC do cwu, klima...

A fotowoltaikę jeśli już, lepiej wykorzystać do codziennych potrzeb, niż do grzania w taniej taryfie.

Edytowane przez boorys

Kaizenowi raczej chodziło o to, że przy tych kosztach nie ma sensu zakładać drogiej fotowoltaiki, tylko zrobić coś, co obniży wskaźnik Ep, a jednocześnie bardziej się przyda z punktu widzenia inwestora. Kominek dla nastroju, PC do cwu, klima...

A fotowoltaikę jeśli już, lepiej wykorzystać do codziennych potrzeb, niż do grzania w taniej taryfie.

Interpretacja Kaizena dotycząca zmniejszania Ep przez wykorzystanie energii słonecznej nie jest obowiązująca, co nie zmienia faktu ze ustawa/rozporzadzenie powinno byc poprawione bo stwarza pole do wielu dywagacji i ogolnie prowadzi do zamieszania. Z drugiej strony nie znam przypadku zakwestionowania charakterystyki energetycznej w której ujeto fotowoltaikę.

Ja z tego wyraźnie wnioskuję, że PV znacząco wpływa na EP. Chyba, że doradca coś pomylił?

[ATTACH=CONFIG]436044[/ATTACH]

Dobrze wnioskujesz ale doradca zbyt uproscił obliczenia, nie podał mocy instalacji a to jest warunek do obliczenia uzysku energii w ciagu roku, W zasadzie ciezko jest przyjac ze cala energia na potrzeby co i cwu jest uzyskana z fotowoltaiki, jezeli tak fakycznie moze byc to bedą to jednosktowe przypadki dla domów o bardzo małej energii koncowej i mocy instalacji ok 10 kW. Oczywiscie trzeba znac zapotrzebowanie na ciepło aby z tego uzyskac energie koncową. Doradca upraszcza bo przeciez nie bedzie działaj wbrem swojemu interesowi, ale z prawdą nie ma to wiele wspolnego.

Mogę zapytać co to za taryfa z tym 32gr/kWh? To nie jest czasem jakaś promocja?

Nie, standardowa cena taniej strefy G12 (i wcale nie najtańsza na rynku). W promocji miałem po 10gr/kWh (sama dystrybucja - prąd miałem za darmo).

A co do EP to ja zapytałem o to konsultanta od fotowoltaiki i dostałem taką odpowiedź:

Natomiast jeżeli dołożymy instalację fotowoltaiczną, która ma współczynnik 0 wtedy współczynniki się zerują i EP dla tego domu to 45 kWh/m2/rok.

W poprzednim Rozporządzeniu było PV:

attachment.php?attachmentid=436045

Jak widać miała współczynnik nie 0, a 0,7. 0 miały i mają w aktualnym rozporządzeniukolektory:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=374575

Skoro więc PV zniknęło z rozporządzenia (co jest logiczne, bo produkuje prąd i to głównie w lecie, a nie ciepło gdy jest potrzebne) to znaczy, że nie wpływa na EP.

PV1.jpg

W zasadzie ciezko jest przyjac ze cala energia na potrzeby co i cwu jest uzyskana z fotowoltaiki, jezeli tak fakycznie moze byc to bedą to jednosktowe przypadki dla domów o bardzo małej energii koncowej i mocy instalacji ok 10 kW. Oczywiscie trzeba znac zapotrzebowanie na ciepło aby z tego uzyskac energie koncową.

Ale dlaczego wg ciebie tylko w nielicznych przypadkach da się zapotrzebowanie na energię elektryczna na potrzeby CO i CWU pokryć z fotowoltaiki? Przecież jak np na moja powierzchnie 130m2 wyjdzie zapotrzebowanie 70kWh/m2/rok to da mi to 70x130 = 9100kWh rocznie. Zakładając, że będę używał PC z COP 3 do grzania to wystarczy, że fotowoltaika dostarczy mi 9100/3 = 3033kWh energii elektrycznej. Oczywiście do tego trzeba doliczyć fakt, że większość tej energii będę odbierał od dostawcy czyli 0,8 tego co wyprodukowałem. Żeby w 100% pokryć takie zapotrzebowanie potrzebuję instalacji, która wyprodukuje mi 3800kWh rocznie. Wtedy nawet jak będę wszystko odbierał i nic nie zużyje na bieżąco to 3800kWh x 0,8 = 3040kWh. Taka instalacja fotowoltaiczna to nie jest nic nadzwyczajnego.

To super, że tego nie kwestionują, bo zamierzam tak zrobić :D

Nie wiem, czy takie same formularze są wszędzie. W "moim" PINB zawiadomienie o zakończeniu budowy tak wygląda. Jak widać to inwestor się podpisuje i bierze odpowiedzialność za EP i inne parametry już zbudowanego domu.

Żeby w 100% pokryć takie zapotrzebowanie potrzebuję instalacji, która wyprodukuje mi 3800kWh rocznie.

Wtedy prąd z PV zużyje sąsiad, na oglądanie TV, pranie, gotowanie. A Ty ogrzewać będziesz energią nie ze słońca, a głównie z węgla którą wyciągniesz z gniazdka.

W przypadku PC akurat nie ma to znaczenia, bo i tak EP masz z zapasem, bo z gniazdka wyciągasz 1/3 do 1/4 ciepła do ogrzewania - reszta z gruntu albo z powietrza, ale to nie jest wątek o grzaniu PC.

Skoro więc PV zniknęło z rozporządzenia (co jest logiczne, bo produkuje prąd i to głównie w lecie, a nie ciepło gdy jest potrzebne) to znaczy, że nie wpływa na EP.

To jeżeli zniknęło to faktycznie lipa. Aczkolwiek dla mnie to nie jest logiczne. Bo skoro ja wyprodukowałem czystą energię elektryczną w lato i potem ją odbieram w zimę właśnie po to by produkować ciepło wtedy gdy jest potrzebne to przecież można przyjąć, że ciągle wirtualnie odbieram tę swoją wyprodukowaną energię a nie jestem konsumentem jak każdy inny.

Wtedy prąd z PV zużyje sąsiad, na oglądanie TV, pranie, gotowanie. A Ty ogrzewać będziesz energią nie ze słońca, a głównie z węgla którą wyciągniesz z gniazdka.

W przypadku PC akurat nie ma to znaczenia, bo i tak EP masz z zapasem, bo z gniazdka wyciągasz 1/3 do 1/4 ciepła do ogrzewania - reszta z gruntu albo z powietrza, ale to nie jest wątek o grzaniu PC.

No ja wiem, że zużyje sąsiad ale dzięki temu ten właśnie sąsiad będzie miał energię nie z węgla tylko z OZE. A skoro to jest energia, która ja wyprodukowałem to logiczne powinno być, że potem gdy ja potrzebuję tej energii to właśnie wpływa to na moje EP. Czyli de facto z czystej energii skorzysta sąsiad ale dla środowiska nie ma to znaczenia kto to będzie.

Edytowane przez mrpiter

To jest tylko i wyłacznie Twoja interpretacja tego zapisu. Literalnie znikneło równiez okreslenie "kolektor słoneczny termiczny" i biorac pod uwagę taką interpretację równiez nie mozemy go przyjmowac do obliczen Ep. Jezeli ustawodawca nie okreslił co dokladnie oznacza energia słoneczna to tak faktycznie nie mozna zastosowac ani kolektorów cieczowych ani PV.

Owszem PV nie produkuje ciepła ale energia wiatrowa to tez nie jest energia słoneczna a jednak jest uwzglednia w rozporzadzeniu. Znasz instalację komercyjną czy domową wiatrową która zamienia energię wiatru w energie cieplną. ja nie znam, czyli idąc takim tokiem rozumowania wg twoich kryteriów wiatraki wyposazone w generator i produkujace energie elektryczną tez nie zmienią Ep. skoro sie jednak upierasz odnosnie PV i jej wpływu na Ep to podaj wyjasnienia, komentarze lub wytyczne ministerstwa które zawiaduje tymi przepisami które potwierdzają taką teze. Podaj przyklad odrzucenia przez odpowiedni organ (na ogół starostwo) charakterystyki energetycznej z PV.

Edytowane przez asolt

Owszem PV nie produkuje ciepła ale energia wiatrowa to tez nie jest energia słoneczna a jednak jest uwzglednia w rozporzadzeniu.

Jeżeli masz instalację on-grid to źródłem energii jest "sieć elektroenergetyczna systemowa" o współczynniku nakładu 3,0. Niezależnie od tego, czy z tej sieci ciągniesz prąd w 5, 10, czy 50% z OZE.

Jeżeli urządzenia zasilasz nie z sieci, a z własnej elektrowni wiatrowej czy solarnej (off-grid) - masz współczynnik 0.

Skoro sąsiad już tę energię zużył - to Ty nie możesz ponownie jej zużyć.

No na tej zasadzie to w ogóle nie powinienem móc odebrać żadnej energii bo już ktoś ją zużył. A jednak odebrać można bo ta energia jest dla mnie wirtualnie trzymana. A skoro jest dla mnie wirtualnie trzymana to w mojej ocenie sprawiedliwa interpretacja byłaby taka, że to sąsiad de facto używa energii z węgla a nie ja.