asolt 19.10.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Jeżeli masz instalację on-grid to źródłem energii jest "sieć elektroenergetyczna systemowa" o współczynniku nakładu 3,0. Niezależnie od tego, czy z tej sieci ciągniesz prąd w 5, 10, czy 50% z OZE. Jeżeli urządzenia zasilasz nie z sieci, a z własnej elektrowni wiatrowej czy solarnej (off-grid) - masz współczynnik 0. Podaj podstawę takiej interpretacji. Zapytam wprost jestes pracownikiem MI odpowiedzialnym za wytyczne lub objasnienia do rozporzadzen i Twoje interpretacje mają moc prawną? Niestety brak tych własnie wytycznych ze strony ministerstwa infrastruktury skutkuje mnozeniem sie róznych dziwnych teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 19.10.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Czyli rozchodzi się o to, że ta energia najpierw trafia do zakładu energetycznego?Kaizen, jak Twoim zdaniem najlepiej obniżyć Ep, by móc grzać kablami?Coraz bardziej kusi mnie to rozwiązanie zamiast PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Czyli rozchodzi się o to, że ta energia najpierw trafia do zakładu energetycznego? Kaizen, jak Twoim zdaniem najlepiej obniżyć Ep, by móc grzać kablami? Coraz bardziej kusi mnie to rozwiązanie zamiast PC. Czesc energii tej nie zuzytej trafia na siec, ale czesc zuzywamy na bieżąco, nawet w lecie do zasilania bojlera lub PC i wtedy ta energia nie pojawia sie w sieci. Dlaczego mam wtedy stosowac wsp nakłada jak dla sieci? Uwazam ze zdanie Kaizena w tematyce charakterystyki energetycznej z udzuałem PV nie jest wiązace dla urzedu, a własnie stanowisko urzedu jest najwazniejsze w tym problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 19.10.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Czyli fotowoltaika wystarczy? Plus minus rzecz jasna. Wiem, że trzeba liczyć. A gdybym nie chciał od razu pakować kasy w panele, można zastosować PC do cwu? Kominka ani kozy nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Czyli fotowoltaika wystarczy? Plus minus rzecz jasna. Wiem, że trzeba liczyć. A gdybym nie chciał od razu pakować kasy w panele, można zastosować PC do cwu? Kominka ani kozy nie chcę. Sama PC do cwu moze nie wystarczyc, wszystko zalezy od Eu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts