JackStrong14 25.09.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Witam, posiadam dwie przyległe do siebie działki dla których zostały wydane warunki zabudowy. Pierwsza działka ma 1160 metrów kwadratowych, druga zaś 1060. Maksymalny współczynnik powierzchni zabudowy wynosi 0,11. Gdyby zsumować powierzchnię obu działek wychodzi nam 2220 metrów kwadratowych a maksymalna powierzchnia zabudowy 244 metry kwadratowe. Dom który chce postawić na powierzchnię zabudowy równą 200 metrów kwadratowych. (Za duży na jedną działkę, ale ok na dwie działki)..Chciałbym żeby fizycznie dom stanął na powierzchni jednej z tych działek bo na drugiej chciałbym mieć ogródek itp. Po prostu nie chce budować go po środku.Czy żeby tak zrobić musze najpierw scalić działki czy moge swobodnie ustawić dom gdzie chce zachowując tylko odległości opisane w przepisach prawa budowlanego ? Na forum sprawdziłem, że nie ma problemu z budową domu na dwóch działkach jeżeli właściciel to ta sama osoba, ale nie wiem jak to sie ma do tego współczynnika powierzchni zabudowy. Będę wdzięczny za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 25.09.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Z tego co ja kojarzę, to musiałbyś je scalić, jeśli nie chcesz budować na środku. Wypytywałem swego czasu o podobną kwestię dotyczącą mojej inwestycji, gdy rozglądałem się za działkami budowlanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.09.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 JackStrong14 ja tu kompletnie nie widzę problemu. Dwie działki ewidencyjne mogą ( i stanowią ) jedną wspólną DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ na której można realizować inwestycję zgodnie Warunkami Zabudowy. Nie ma znaczenia czy budynek będzie na jednej, czy częściowo na dwóch działkach.Nie potrzeba je scalać ! ( jak pisze Ł. Zalewski ), ale Warunki Zabudowy powinny obejmować 2 działki ewidencyjne stanowiące 1 budowlaną.Spotkałem się kiedyś z 1 działką budowlaną złożoną z 50-u działek ewidencyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 26.09.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Ja mam dwie działki ewidencyjne obok siebie. Pozwolenie na budowę wydane na obydwie działki ewidencyjne jako na jedną działkę budowlaną. Co ciekawe w MPZP jest granica pomiędzy obszarem MN (zabudowa jednorodzinna) a DR (droga). Granica ta nie pokrywa się z granicami działek. Otóż Wydział Architektury kazał liczyć wskaźniki do sumy tych działek, ale tylko tych części, które są MN, bo wskaźniki dotyczą obszaru MN. Obszaru DR nie wliczał do wskaźników zabudowy. Tak, więc granice działek ewidencyjnych oraz fakt, że to są dwie działki nie miały żadnego znaczenia. Natomiast znaczenie miały granice obszarów w MPZP. Mój architekt zgodził się z kalkulacją Wydziału Architektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 26.09.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 W takim razie ja zostałem wprowadzony w błąd, gdy się dowiadywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.09.2019 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 z działkami drogowymi ( zaznaczonym w ewidencji "dr" ) na tą chwilę jest ciekawie : można się do nich zbliżać ścianą budynku w zerowym odstępie od granicy, chyba ze Plan Miejscowy mówi inaczej lub wyznacza linie zabudowy, określa linie rozgraniczające, lub oznacza daną działkę jako droga gminna, inna od której wymagane jest zachowanie odpowiednich odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackStrong14 08.10.2019 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Dzięki za informację. Niedługo idę do architekta i zaczynam przygodę z budową domu Mam nadzieje, że będę mógł wybudować domek o powierzchni takiej jakiej chce Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts