stanleyp 25.09.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Witam Proszę o wyjaśnienie, czy kierunek (patrz foto) ustawienia pompy dla cwu jest prawidłowy dla mojej instalacji? Jestem po zmianie na kocioł gazowy i w obecnej chwili nie działa cyrkulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Ale dlaczego cyrkulacja jest wpięta w piec?Powinna być w zbiornik który chyba masz u dołu.Kierunek jest dobry - czyli z odbiorników do zasobnika(nie do pieca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 O znalazłem coś poglądowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Na moje oko to jest do zasobnika - do tego środkowego króćca. Kierunek pompowania dobry. Pytanie, czy strzałka na zaworze zwrotnym też jest w tę sama stronę i czy nie stawia on za dużych oporów dla tej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Na moje oko to jest do zasobnika - do tego środkowego króćca. Kurcze , przyglądałem się temu obrazkowi, z zaworem możesz mieć rację, ale ja jakoś widzę inaczej te rury - pewnie ich autor odpowie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Kurcze , przyglądałem się temu obrazkowi, z zaworem możesz mieć rację, ale ja jakoś widzę inaczej te rury - pewnie ich autor odpowie:lol2: Pojedź palcem od drugiej strony - zacznij od króćców w zasobniku. To kolano do góry co powiększyłeś prowadzi do pierwszego króćca od lewej, drugi króciec to rura równoległa do cyrkulacji, trzeci cyrkulacja. Jakby cyrkulacja była poprowadzona do zasobnika, to nie byłoby co podpiąć do dwóch z tych króćców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Ok, masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanleyp 26.09.2019 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Może ze zdjęcia tego nie widać, ale pompka wpięta jest w zbiornik. Chodzi mi o to czy kierunek przepływu wody powinien być od zbiornika czy w stronę zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.09.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Kierunek jest dobry - czyli z odbiorników do zasobnika(nie do pieca) Kierunek jest dobrze, sprawdź zawór zwrotny jak sugeruje kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cpk 03.04.2020 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Czy taka porażka? Masz cyrkulację CWU? Jeśli nie to, to licz jakieś 2kW na CWU na dzień, czyli 12kW. OZC liczone dla 20 czy dla 23 stopni? Jeśli dla 20, to weź pod uwagę, że średnia temperatura dobowa ostatnio nie jest zbyt wysoka. Podejrzewam, że średnia temperatura będzie oscylowała wokół 5 stopni. Czyli średnie obciążenie cieplne wyniesie ok 3kW. 6x24x3=432kWh. Średnie COP przyjmijmy 4 plus zyski słoneczne, bo trochę ich było. I bez większego problemu można zużyć 100kWh energii elektrycznej w 6 dni. Nie mam cyrkulacji, grzeje baniak 1-2 razy dziennie do 45 stopni Ozc liczone dla -16 Wybrałeś PC, która nie ma miliona postów nt. ustawień. A pewnie tu jest pies pogrzebany. Dostroicie się tj. Ty, PC i Twój dom i będzie lepiej. Na razie jest ok. Te 16.6 kWh na dzień przy 11 kW smoku nie jest porażką. Mozliwe, ze tak moze byc, szkoda tylko ze sezon grzewczy dobiega juz konca i nastepna zima bedzie znowu eksperymentalna Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez cpk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts