Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja CWU

stanleyp

Recommended Posts

Kurcze , przyglądałem się temu obrazkowi, z zaworem możesz mieć rację, ale ja jakoś widzę inaczej te rury - pewnie ich autor odpowie:lol2:

Pojedź palcem od drugiej strony - zacznij od króćców w zasobniku. To kolano do góry co powiększyłeś prowadzi do pierwszego króćca od lewej, drugi króciec to rura równoległa do cyrkulacji, trzeci cyrkulacja.

Jakby cyrkulacja była poprowadzona do zasobnika, to nie byłoby co podpiąć do dwóch z tych króćców.

• 6 months później...

Czy taka porażka?

Masz cyrkulację CWU? Jeśli nie to, to licz jakieś 2kW na CWU na dzień, czyli 12kW.

OZC liczone dla 20 czy dla 23 stopni? Jeśli dla 20, to weź pod uwagę, że średnia temperatura dobowa ostatnio nie jest zbyt wysoka. Podejrzewam, że średnia temperatura będzie oscylowała wokół 5 stopni. Czyli średnie obciążenie cieplne wyniesie ok 3kW.

6x24x3=432kWh.

Średnie COP przyjmijmy 4 plus zyski słoneczne, bo trochę ich było. I bez większego problemu można zużyć 100kWh energii elektrycznej w 6 dni.

Nie mam cyrkulacji, grzeje baniak 1-2 razy dziennie do 45 stopni

Ozc liczone dla -16

Wybrałeś PC, która nie ma miliona postów nt. ustawień. A pewnie tu jest pies pogrzebany. Dostroicie się tj. Ty, PC i Twój dom i będzie lepiej. Na razie jest ok. Te 16.6 kWh na dzień przy 11 kW smoku nie jest porażką.

Mozliwe, ze tak moze byc, szkoda tylko ze sezon grzewczy dobiega juz konca i nastepna zima bedzie znowu eksperymentalna

Edytowane przez cpk