rrafal99 25.09.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.To mój pierwszy post.Jezeli strzela jakiegoś babola i coś źle napiszę to proszę poprawcie mnie.Mój problem polega na tym że przy budowie domu trafiłem na hydraulika który niby jest już w branzy od 20 lati bardzo dużo ludzi w okolicy osobiście mi jego polecalo ale albo sie goscii starzeje albo leci na fali i nabrał roboty i nie wszystko jest w stanie ogarnąć.Z racji tego że często przebywam za granicą kotłownia została zbudowana z komponentów skonsultowanhch w zasadzie przez telefon.Mialem do niego kilka pytań ale jego odpowiedzi mnie nie bardzo satysfakcjonowaly. Mój dom to 87 m dołu użytkowego na całości jest podlogowka oraz gora na razie jako strych gdzie zamontowano 2 grzejniki panelowe żeby tylko w okresie zimowym przełamać temperaturę.W łazience grzejnik drabinlowyZastosowany jest piec gazowy junkers ecocondens goldMoje pytania;Czy zastosowanie sprzęgła hydraulicznego to dobre rozwiązanie?Jaka powinna być ustawiona temp na piecu żeby był jak najbardziej ekonomiczny?Jaka temp powinna wchodzić w podlogowke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 W podłogówkę - jak najniższa, jeżeli jej nie spaprali.Około 30stC w mrozy.Jak są kaloryfery i podłogówka to sprzęgło pozwala a ich poprawą pracę jedocześnie.Ale...Oczywiście, kosztem ekonomiki.Coś za coś.Temperatura na kotle ustawiona "pod kaloryfery". Po jaką cholerę rezygnować z wydajnej kondensacji kotła dla jednej drabinki?No, ja nie wiem...Ale jak się chce mieć DWA systemy grzewcze to tak trzeba. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrafal99 25.09.2019 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Hej dziękuję za szybką odpowiedź.Czyms muszę ogrzewać górę a że jest strop drewniany to padło na kaloryfery u góry więc drabinka jest w tym systemie grzejników który i tak musiał się pojawić.Kociol mam ustawiony na 40 stopni bo niżej się nie da i drabinka jest tylko letnia.Jaka jest najbardziej optymalna temperatura pracy pieca kondensacyjnego? Jaka powinna być różnica na zasilaniu i na powrocie z podlogowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 No, ja nie wiem... Zawsze tak robił i wszyscy zadowoleni - przecież czytałeś, że wszyscy polecają A od podłogówki w sypialni to nogi puchną Ja nie wiem, czemu inwestorzy pytają jak już maja pozamiatane.. Zamiast dopytywać na etapie projektu, to zdają się na wykonawcę, który robi po swojemu (tak, jak robił 20 lat temu w domach bez termoizolacji i śmieciuchem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Czyms muszę ogrzewać górę a że jest strop drewniany to padło na kaloryfery Monetą rzucałeś? Czy znalazłeś jakieś przewagi kaloryferów nad podłogówką? I czemu musisz grzać, skoro, jak rozumiem, nie używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrafal99 25.09.2019 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Panowie jeżeli chce mi ktos pomóc to bez głupich przytyczek typu czy rzucales moneta itp itd.Masz ochotę poświęcić mi trochę czasu i wiedzy to będę bardzo wdzięczny ale nie chodzi tutaj o to żeby kogoś ponizac tylko dlatego że nie posiada wiedzy w pewnej kwestii.Otoz u góry kaloryfery muszą grzać okazjonalnie tylko żeby temperatura oscylowala w granicach 10 15 stopni .Padło na grzejnik bo na stropie drewnianym według mojej wiedzy ciężko zrobić podlogowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Padło na grzejnik bo na stropie drewnianym według mojej wiedzy ciężko zrobić podlogowke. Skoro tak uważasz. Czego teraz oczekujesz? Że ktoś zrobi Ci projekt instalacji? Tylko po co, jak masz już zrobione. Grzej tym, co masz - i składaj reklamację u speca, co tak zrobił (a jak zgodnie z projektem zrobił, to do projektanta) jak nie działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 "Padło na grzejnik bo na stropie drewnianym według mojej wiedzy ciężko zrobić podlogowke. " Marna ta Twoja wiedza...O suchej podłogówce nie słyszałeś... Tak masz jak Ci Twoja wiedza pozwoliła.Jak działa to co jest - jest dobrze.A kosztuje tyle ile musi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.09.2019 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Są gotowe styropiany ok 3 cm z rowkami na rurki pex i na tym robi się podłogę np osb plus co tak kto chce , po uja te kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrafal99 26.09.2019 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Dziękuję za wszystkie przychylne odpowiedzi które w 100% dały odpowiedź na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrafal99 26.09.2019 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Dziękuję za wszystkie przychylne odpowiedzi które w 100% dały odpowiedź na moje pytania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 26.09.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Spokojnie poczekaj, na pewno znajdzie się tu na forum ktoś chętny by Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 (edytowane) Dziękuję za wszystkie przychylne odpowiedzi które w 100% dały odpowiedź na moje pytania. Masz na myśli te? Czy zastosowanie sprzęgła hydraulicznego to dobre rozwiązanie? Jaka powinna być ustawiona temp na piecu żeby był jak najbardziej ekonomiczny? Jaka temp powinna wchodzić w podlogowke ? 1. Złe, ale w tej sytuacji konieczne. 2. Taka, jaka jest potrzebna dla utrzymania wewnątrz takiej temperatury, jaką lubisz przy aktualnych warunkach zewnętrznych. Zmienia się w zależności od warunków zewnętrznych. 3. j.w. Wrzuciłbyś OZC z obciążeniami poszczególnych pomieszczeń i projekt wg którego wykonano instalację, to może dostałbyś precyzyjniejsze odpowiedzi. Edytowane 26 Września 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.09.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 ... Wrzuciłbyś OZC z obciążeniami poszczególnych pomieszczeń i projekt wg którego wykonano instalację, to może dostałbyś precyzyjniejsze odpowiedzi. Kol Rafal99 prosił zebys nie był złosliwy, jakie ozc jaki projekt?. Zarty sie Ciebie trzymaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.09.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 (edytowane) Górę grzeje tak, by złamać/przełamać temperaturę. W skrócie, ma być plus...Spokojnie może ustawić kondensata pod podłogówkę na parterze z pominięciem różnych wynalazków.Góra nie zamarznie, bo:-ma grzejniki, mimo że słabo dogrzewają, jednak grzeją-straty parteru przez strop Według mnie, nie ma żadnego problemu.Zasilić grzejniki dodatkowym obiegiem z podłogówki. Jeśli się mylę, poprawcie mnie. Edytowane 1 Października 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts