SławekD 29.10.2004 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 WitamByć może ten temat już był poruszony - zirytowanych przepraszam, a chętnych proszę owypowiedź! Instalcję w domu ( ok 140m) mam wysoko i niskotemperaturową. Podłogówka ogólnie ma 5 oddzielnych układów, 4 na parterze-bedą one na rozdzielaczach i z mieszczem czy też mieszalnikiem (jak kto woli) a 1 - górna łazienka - będzie podłączona do zasilania do układu grzejnikowego. Inastalatorzy stwierdzili że nie warto ciągnąć rury od podłogówki na dół, do rozdzielaczy, bo to za daleko, a zawór termostatyczny Dunfosa wszystko załatwi a efekt będzie ten sam. Niby są w nim dwa termostaty - jeden steruje temp. wody w układzie, a drugi temp. w pomieszczeniu. Czy ktoś posiada podobne, działajace rozwiązanie? Czy przy takim rozwiązniu nie wysępują jakieś problemy? A może zamiast Dunfosa Oventrop!!Gorąco zapraszam do dyskusji !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 29.10.2004 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Bardzo mi zależy na wypowiedziach na ten temat!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-450068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.10.2004 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Bardzo mi zależy na wypowiedziach na ten temat!!!! Mam 2 łazienki działajace własnie w taki sposób na zaworach RTL z głowicami . Nie ma problemów wszystko działa bezboleśnie jak należy. Podłączone jest to równolegle do grzejnika drabinkowego w łazience. Jeśli mogę cos radzić to nie oszczędzaj i kupuj komplet głowica + pudełko z pokrywką + zawór + odpowietrznik. Nie podłączaj szeregowo z grzejnikiem. Jeśli dajesz w łazience grzejnik (inaczej sobie nie wyobrażam) to temperatuę w pomieszczeniu regulujesz głowicą na grzejniku, a temperaturę podłogi głowica na RTL-u. Nie kupuj RTL-a z dwoma regulacjami . Nie potrafię ci powiedzieć co jest lepsze Danfoss czy Oventrop jedno i drugie jest pewnie robione w polsce i pewnie takiej samej jakości. Ja akurat mam firmy Simple - niemieckiej. Bo akurat tak było najtaniej i było w sklepie za jeden komplet na jesieni w ubiegłym roku płaciłem 219zł Za Uniboxa Oventropa bym musiał wtedy dać prawie 300zł. Danfossa akurat nie było ale jakos tak był w cenie Oventropa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-450395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 29.10.2004 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Wielkie dzięki za info. Po tym jak mi to instalatorzy przedstawili to myślałem że to lipa. Nie bardzo do mnie przemawiało, to że można się wpiąć z podłogówką w instalacje wysokotemperaturową. Obawiałem się że będzie obszar podłogi dużo cieplejszy od strony zasilania podłogówki. Ale skoro to funkcjonuje to OK! Nie do końca jednak rozumiem Twoją wskazówkę:temperatuę w pomieszczeniu regulujesz głowicą na grzejniku, a temperaturę podłogi głowica na RTL-uCzyli powinny być dwa termostaty do regulacji temperatury - jeden od podłogówki i drugi od drabinki? Hm! Nie kumam! Mogę prosić o wyjaśnienie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-450516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2004 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Wielkie dzięki za info. Po tym jak mi to instalatorzy przedstawili to myślałem że to lipa. Nie bardzo do mnie przemawiało, to że można się wpiąć z podłogówką w instalacje wysokotemperaturową. Obawiałem się że będzie obszar podłogi dużo cieplejszy od strony zasilania podłogówki. Ale skoro to funkcjonuje to OK! Nie do końca jednak rozumiem Twoją wskazówkę: temperatuę w pomieszczeniu regulujesz głowicą na grzejniku, a temperaturę podłogi głowica na RTL-u Czyli powinny być dwa termostaty do regulacji temperatury - jeden od podłogówki i drugi od drabinki? Hm! Nie kumam! Mogę prosić o wyjaśnienie! Dokładnie tak! RTL, to osobna puszka podtynkowa z m.in. zaworem i głowicą termostatyczną do regulowania temperatury podłogi. Z tej puszki na zewnątrz wystaje tylko cześć głowicy do regulacji temperatury. Grzejnik ma osobny zawór z głowica termostatyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-450554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.10.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Wielkie dzięki za info. Po tym jak mi to instalatorzy przedstawili to myślałem że to lipa. Nie bardzo do mnie przemawiało, to że można się wpiąć z podłogówką w instalacje wysokotemperaturową. Obawiałem się że będzie obszar podłogi dużo cieplejszy od strony zasilania podłogówki. Ale skoro to funkcjonuje to OK! Nie do końca jednak rozumiem Twoją wskazówkę: temperatuę w pomieszczeniu regulujesz głowicą na grzejniku, a temperaturę podłogi głowica na RTL-u Czyli powinny być dwa termostaty do regulacji temperatury - jeden od podłogówki i drugi od drabinki? Hm! Nie kumam! Mogę prosić o wyjaśnienie! SławekD Możesz kupić 2 rodzaje Uniboxów . Z jedna regulacja lub z dwoma. Jedna to regulacja temperatury wody w podłodze druga to regulacja temperatury powietrza w łazience. Jeśli masz grzejnik w łazience to ma on swoja głowicę termostatyczną która reguluje temperaturę powierza więc po co ci jeszcze jedna głowica w RTL-u do regulacji tej samej temperatury ?. Byś mial wtedy 3 termostaty w jednym pomieszczeniu.Kupujesz więc Uniboxa tylko z regulacja temperatury wody. Jesli instalatorzy ułoża prawidłowo rury w podłodze to będzie wszędzie równo grzało. Układ powinien być taki aby zawsze w podłodze obok były rura zasilająca i powrotna. Czyli mozna to sobie wyobrazić tak weź kawałek nitki złóż ja na pół i dopiero wtedy układaj "ślimaka " itp. Sa ponoć tacy co całe domy oblatuja na RTL-ach montują to w pokojach a przy wiekszych pomieszczeniach daja w skrzynkach rozdzielaczowych na kilka petli i ponoć wszystko chodzi i do tego jesze znacznie lepiej niż normalnie bo samo sie reguluje. Tylko cena nieco wyższa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-450562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 30.10.2004 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2004 Dziwi mnie fakt wykonania jednego obiegu podłogówki w łazience na piętrze, podpiętej na powrocie grzejnika i sterowanej RTL -em, skoro inne obiegi podłogówki na parterze są sterowane mieszczem. Odradzam takie wykonanie. Musisz pamiętać o kłopotach z regulacją temperatury przy RTL -ach przy wyższych temperaturach zewnętrznych, z czym dobrze radzi sobie mieszacz sterowany pogodowo. Może wystąpić u ciebie konflikt sterowania grzejnikowo-podłogowego. Po drugie brak będzie możliwości ogrzewania samym grzejnikiem czy też samą podłogówką . Lepiej więc podłogówkę doprowadzić do obiegu z mieszczem, pomimo większego dolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-450608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 30.10.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2004 SławekD Możesz kupić 2 rodzaje Uniboxów . Z jedna regulacja lub z dwoma. Jedna to regulacja temperatury wody w podłodze druga to regulacja temperatury powietrza w łazience. Jeśli masz grzejnik w łazience to ma on swoja głowicę termostatyczną która reguluje temperaturę powierza więc po co ci jeszcze jedna głowica w RTL-u do regulacji tej samej temperatury ?. Byś mial wtedy 3 termostaty w jednym pomieszczeniu.Kupujesz więc Uniboxa tylko z regulacja temperatury wody. Jesli instalatorzy ułoża prawidłowo rury w podłodze to będzie wszędzie równo grzało. Układ powinien być taki aby zawsze w podłodze obok były rura zasilająca i powrotna. Czyli mozna to sobie wyobrazić tak weź kawałek nitki złóż ja na pół i dopiero wtedy układaj "ślimaka " itp. Sa ponoć tacy co całe domy oblatuja na RTL-ach montują to w pokojach a przy wiekszych pomieszczeniach daja w skrzynkach rozdzielaczowych na kilka petli i ponoć wszystko chodzi i do tego jesze znacznie lepiej niż normalnie bo samo sie reguluje. Tylko cena nieco wyższa. Pozdrawiam Inwestor - ale cena nieco wyższa od czego? Ja mam u siebie całą podłogówkę na parterze (około 100 m2) zrobioną właśnie na RTL-u. Mam go zamontowanego w skrzynce z rozdzielaczami (jeden rozdzielacz do grzejników (w łazience, kotłowni i garażu) i drugi przez RTL-a do podłogówki (5 obiegów). Na górze też mam rozdzielacz grzejnikowy (7 obwodów) i do niego RTL-a od podłogówki w łazience . Wszystko działa znakomicie, a na pewno jest tańsze niż mieszacz z siłownikiem i automatyka do tego. Zaraz się pewnie odezwą koledzy, którzy napiszą, że możliwości sterowania są mniejsze, że to nie ekonomiczne sterowanie, itd. A ja tak mam i już Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-450647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 30.10.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2004 Grzesiek13 Od kiedy to RTL-a podlacza się na powrocie grzejnika Jeśli tak zrobisz to faktycznie nie będzie działać prawidłowo. Zbychu myślałem że kilka RTL-i wyjdzie drożej niż mieszacz. Jeśli u ciebie dało sie bez mieszacza i wyszło taniej to gratulacje. Z tego co się orientuję to jeden RTL mozna dać na maksimum 15m2 więc pewnie masz ich kilka w rozdzielaczu . Ale tak z drugiej strony zaworek taki prosty do rozdzielacza to pewnie gdzieś 70 zł kosztuje a nie 300. Więc pewnie masz rację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-450724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 30.10.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2004 Grzesiek13 Od kiedy to RTL-a podlacza się na powrocie grzejnika Jeśli tak zrobisz to faktycznie nie będzie działać prawidłowo. Zbychu myślałem że kilka RTL-i wyjdzie drożej niż mieszacz. Jeśli u ciebie dało sie bez mieszacza i wyszło taniej to gratulacje. Z tego co się orientuję to jeden RTL mozna dać na maksimum 15m2 więc pewnie masz ich kilka w rozdzielaczu . Ale tak z drugiej strony zaworek taki prosty do rozdzielacza to pewnie gdzieś 70 zł kosztuje a nie 300. Więc pewnie masz rację. Pozdrawiam Przepraszam, wyraziłem się mało precyzyjnie . Podłogówkę mam podłączoną nie przez RTL-a, a przez głowicę ze zdalnym czujnikiem, o tak (tylko, że bez pompy) http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Pod%B3og%F3wka.GIF Koszt porównywalny z kosztem RTL-a Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-450902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 31.10.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Inwestor masz rację trochę się zapędziłem, rzeczywiście nie monuje się RTL-a na powrocie podłogówki łączonej z powrotu grzejnika. Można natomoast zamontować RTL-a na powrocie grzejnika jeśli instalacja tego wymaga, co prawda bardzo sporadycznie. Zbychu Twój schemat zmienia wszystko, ty masz regulację podłogówki stałotemperaturową. Gdybyś podłogówkę zasilił z mieszacza miałbyś możliwość jej płynnego sterowania temperaturą, a tak musisz ustawiać za każdym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 31.10.2004 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Z góry dzięki wszystkim za rady!!!Jak wspomniałem na początku na parterze mam 4 obwody podłogówki. Instalatorzy doradzili mi by to podłączyć pod rozdzielacz bo: - jego koszt to ok 1200zł a 4x RTL to ok 2000 - RTL reguluje się ręcznie a rozdzielaczem można sterować że tak powiem elektronicznie (no i miałbym 3 RTL'e w lednym pomieszczeniu!)Instalacja jest już gotowa zalana posdzką - tylko to jakoś logicznie i bez błędów podłączyć!!! Z górnej łazienki niestety już nie mogę wężem zejść do rozdzielacza, dlatego pewnie pozostaje mi podłączenie RTL'a, ale nie do końca podoba mi się regulacja!!! Co miało by być priorytetem w regulacji temp. wewn. pomieszczenia, drabinka czy podłogówka?? A nie szło by tego jakoś tak podłączyć bym miał jeden termostat do temperatury???A i jeszcze jedno!!Dlaczegi niby miałby występować problem przy wysokich temp. na zewnątrz?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.10.2004 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Zbychu Twój schemat zmienia wszystko, ty masz regulację podłogówki stałotemperaturową. Gdybyś podłogówkę zasilił z mieszacza miałbyś możliwość jej płynnego sterowania temperaturą, a tak musisz ustawiać za każdym razem. Tak, mam regulację stałotemperaturową. Po co mi płynne sterowanie temperaturą podłogi? Temperaturą w domu mogę sterować z poziomu kotła (przez zdalny termostat) i to mi wystarcza, a może jestem nieświadomy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.11.2004 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Oczywiście w twoim przypadku Zbychu nie masz sterowania pogodowego, a więc zależności temperatury wody kotłowej od temperatury zewnętrznej.Sam termostat pokojowy musi więc wystarczyć. Problem jest z płynną automatyczną regulacją temperatury wody kotłowej której nie masz. Twoje ogrzewanie pracuje w trybie załącz do nastawionej temperatury i wyłącz po jej osiągnieciu bez względu jednak na zmiany temperatury zewnetrznej. Może w niektórych przypadkach więc dochodzić do tzw. niedosterowania ogrzewania. Niestety nie ma to wiekszej oszczędności, gdyż z reguły grzejesz wodą kotłowa o stałej temperaturze. Zauważ, że w czasie doby temperatura powietrza zmienia sie ciągle i też ciągłej zmiany powinna wymagać temperatura wody kotłowej. Niestety tak masz i już bo nie masz sterowania pogodowego. To samo tyczy się sterowania podłogówki u SławkaD. W sytuacji gdy temperatura wody kotłowej będzie za wysoka w stosunku do nagłej zmiany temperatury powietrza może nastąpić tzw. przegrzew podłogówki. Spowodowane będzie to nadmiarem ciepła podłogi w stosunku do ciepła potrzebnego do ogrzania w danej chwili. Musisz pamiętać, że podłoga oddaje ciepło dłużej i dłużej sie nagrzewa , nie zawsze uda sie czasowo nadążyć za zmianami temperatury powietrza.W twoim przypadku aby mieć jeden termostat do temperatury podłogówki i grzejnika, musiał by grzejnik i podłogówka wychodzic z tego samego obiegu. Temperatura zasilania grzejnika była by na poziomie temperatury podłogówki, zawsze można przewymiarować grzejnik. Z reguły w pomieszczeniu łazienku jako priorytet przyjmuje się ogrzewanie podłogowe, natomiast ręcznikowiec spełnia rolę suszarki oraz wspomagania ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.11.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Grzesku, mam kociołek Buderusa Logano G 124 + sterownik Logomatic 2107, więc mam sterowanie pogodowe. Jest czujnik zewnętrzny i tzw. moduł obsługi zdalnej (nazwany przeze mnie termostatem). Przyznam, że kotła używam dopiero od tygodnia (w końcu mam ciepło ) i jeszcze nie zdążyłem go dobrze poznać. Generalnie u mnie nie jest tak źle, bo z tego obiegu, z którego zasilana jest podłogówka, zasilane są trzy grzejniki, ale takie mało ważne, bo w garażu, w kotłowni (jeszcze nie zamontowany, bo nie wiem czy będzie potrzebny ) i w łazience. Czwarty obwód jest przygotowany do podłączenia grzejnika w salonie pod wielkim oknem typu FIX (jeśli się okaże, że od tego okna jest zimno, to zawsze mogę sobie odkuć rurki pozostawione w ścianie i zamontować grzejnik ). Jak się okaże, że taki system sterowania, jaki aktualnie mam się nie sprawdza, to zawsze mogę rozszerzyć sterownik kotła o moduł sterowania mieszacza i zamontować mieszacz (ale mogę to zrobić później, jak już odetchnę finansowo ). Nie bardzo rozumiem to, co piszesz o nagłej zmianie temp. zewnętrznej i przegrzaniu podłogówki. Przecież podłogówką nie da się tak łatwo "nagle" sterować. Ona ma b. dużą bezwładność. Nawet jeśli kocioł po wykryciu wzrostu temperatury zewnętrznej puści w obieg chłodniejszą wodę, to i tak odczuję to dopiero po kilku godzinach . Nie jestem specem w tej dziedzinie, ale widzę, że Ty znasz się na tym (jesteś instalatorem?). Wytłumacz mi proszę dokładnie co i jak ma być (może być). Jeszcze cos mogę zmienić (jak nie teraz, to za jakiś czas ). Co mi daje pogodówka, co moduł zdalnej obsługi kotła, co i jak sterować, jakie oszczędności wynikają z zamontowania mieszacza, co mogę usprawnić, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.11.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Zgadłeś zajmuję się instalacjami, kotłowniami, serwisem urzadzeń grzewczych, itp. Postaram sie Ci przedstawić po krótce kwestiie regulacji podłogówki.Można wyróżnić trzy rodzaje instalacji ogrzewania podłogowego:A- ogrzewanie podłogowe obliczone jest tylko dla wyrównania temperatury podłoża, jest ogrzewaniem dodatkowym i pokrywa tylko niewielką część zapotrzebowania na ciepło. Docelowo ogrzewanie pomieszczeń jest realizowane przez np. grzejniki,B- ogrzewanie podłogowe pokrywa większość zapotrzebowania na ciepło, a dodatkowe grzejniki pokrywają tylko szczytowe zapotrzebowanie na ciepło,C- ogrzewanie podłogowe jest jedynym systemem grzewczym. Istnieja trzy możliwości regulacji podłogówki:1. regulacja stałej temperatury na zasilaniu - ma ona zastosowanie przy wyrównywaniu temperatury podłoża, jest ona stała i działa na zasilanie. Czyli jednorazowa nastawa na wartość stałą np. 40 st. C powoduje niezależnie od zapotrzebowania na ciepło jednakową temperaturę na zasilaniu podłogówki. Z regóły jest to ogrzewanie dodatkowe stosowane głównie w łazienkach.2. regulacja sterowana temperaturą pomieszczenia - nie jest ona zalecana ze względu na dużą ogrzewaną masę jastrychu. Podłoga tworzy zasobnik ciepła trudny do regulacji. Po obniżeniu temperatury nocnej występuje duża różnica między temperaturą pomieszczenia a wartością wymaganą, i czujnik temperatury pomieszczenia "żąda" zbyt wiele ciepła. Po osiągnięciu wymaganej temperatury pomieszczenia podłoże(jastrych) gromadzi zbyt wiele energii (ciepła), co prowadzi do przegrzania pomieszczeń. Taka sytuacja może doprowadzić niekiedy do zadziałania ograniaczenia maksymalnego temperatury w kotle. Sterownik kotła co prawda uwzględnia dopływ ciepła z zewnatrz ( np. zyski z nasłonecznienia), jednak poprzez bardzo długie obniżanie sie temperatury podłoża efekt uzyskuje sie dużo później.3. regulacja sterowana pogodowo - taki system regulacji stosować należy dla całkowitego ogrzewania podłogowego jak też częściowego ogrzewania podłogowego. Temperatura zewnetrzna jest dość równomierna co wpływa na stału poziom temperatury w pomieszczeniu. Wahania temperatury zewnetrznej kompensowane są poprzez bezwładność jastrychu. W nocy w przypadku spadku temperatury bezwładność podłogówki wykazuje swoje wady ( jak w pkt 2) i dla obniżenia temperatury w nocy należy uwzględnić przesunięcie nastaw , z reguły wystarczy cofnięcie o 2 - 4 godzin ( w zależności od budynku). To samo się tyczy ogrzewania rano. Sterowanie pogodowe stosować należy przy całkowitym ogrzewaniu budynku jak też przy podłogówce w połączeniu z ogrzewaniem grzejnikowym dla pokrycia szczytowego zapotrzebowania na ciepło. Instalacja podłogówki winna mieć sterowanie zaworami strefowymi.Myślę, że Ci po krótce zreferowałem zasadę sterowania podłogówką , lub jeszcze bardziej Ci namieszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.11.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Dla Zbycha, bo zapomniełemPrzy regulacji pogodowej niska temperatura podłogowki winna być osiagana poprzez zastosowanie mieszacza, w twoim przypadku czterodrogowego.Dzięki mieszaczowi czterodrogowemu oddzielasz obieg kotła od obiegu grzewczego, zapobiegasz niskim temperaturom wody powrotnej do kotła ( blok kotła z dolnym ograniczeniem temperatury 35 st C), obieg grzewczy otrzymuje dokładnie tyle ciepła ile jest w danej chwili potrzebne (nadmiar wraca do kotła). Z wad to tylko cena instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 02.11.2004 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Na wstępie wielkie dzięki za wypowiedzi!! Pytanie do GRZEŚKA 13 ( i innych oczywiście)Być może staję się nudny, ale teraz kiedy mam tylko zalane rurki, mam jeszcze możliwość popytać by póżniej podłączyć wszystko jak najlepiej. Jak wspominałem parter to 4 dddzielne układy podłogówki. Od instalatorów słyszałem że będzie to trzeba podłączyć od rozdzielaczy i coś słyszłem o mieszaczu. 1. Jak powinienem to najlepiej podłączyć i z jakimi elementami, by móc regulować temp. elektronicznym sterownikiem naściennym, a nie kręcić termostatami!!2. No i jeszcze raz ten układ podłogówki w łazience do góry! Niestety nie mogę zejść już z wężem do rozdzielaczy ( tak sądzę-bo wszystko już pozalewane i wężę ucięte do RTL'a ) choć sugerowałeś że tak by było najlepiej. W takim układzie dwa termostaty, jeden do drabinki i drugi do podłogówki?????Czy to będzie działać dobrze tzn. skutecznie i oszczędnie?? Z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 02.11.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Sterowanie podłogówki najlepiej wykonać poprzez sterowanie zaworami strefowymi na rozdzielaczach. Zawory strefowe są zamykane poprzez siłowniki elektrotermiczne ( 12 i 220v, z reguły" bez prądu zamkniete") w połączeniu ze sterownikami w poszczególnych pomieszczeniach. Czyli po osiągnięciu nastawionej temperatury na sterowniku np. 20 st C, sterownik odcina dopływ prądu do siłownika, a ten powoli zamyka zawór na rozdzielaczu. SławekD prześlij mi schemat połączenia podłogówki i ręcznikowca ( sugerowany przez instalatora) to wtedy dokładnie Ci odpowiem. Z treści posta wynika, że podłogówka będzie podłaczona do rozdzielacza poprzez zamonotowania na powrocie RTL'a , natomiast grzejnik drabinkowy posiada zawór termostatyczny z zamontowaną głowicą termostatyczną. W takim układzie ciężko będzie sterować temperaturą pomieszczenia, z uwagi na masę jastrychu, bezwładność podłogówki. Będziesz miał kłopot , ponieważ głowica termostatyczna ręcznikowca będzie pracować głownie w zależności od temperatury podłogówki, a zatem jej mocy. Każda zmiana ustawienia RTL'a powoduje zmianę temperatury w pomieszczeniu i wahania w sterowaniu głowicy na ręcznikowcu. Po drugie nie wiem czy ogrzewanie podłogowe jest w łazience wiodące, a ręcznikowiec tylko uzupełnia zapotrzebowanie szczytowe. W twojej sytuacji może dochodzić do przegrzewu pomieszczenia. Załóżmy,że ręcznikowiec posiada dość dużą moc grzewczą, i nadąży nagrzać pomieszczenie, a w tym czasie podłogówka jeszcze się nie nagrzała, dochodzi do dalszej "produkcji" energii cieplnej poprzez podłogówkę. W pewnym momencie osiągniesz nadprodukcję ciepła i przegrzew pomieszczenia. W tym czasie termostat grzejnika odcina dopływ energii do niego, do czasu wychłodzenia podłogówki, co może trwać dość długo. W praktyce możesz mieć wyłączony z ogrzewania ręcznikowiec na kilka godzin ( problem z suszeniem rzeczy). W twoim przypadku sensowne by było wpięcie podłogówki do powrotu grzejnika i sterowanie tyermostatem grzejnika jako jedynym sterowaniem. W praktyce unika się sterowania w jednym pomieszczeniu dwoma czujnikami temperatury, w szczególności zwłaszcza przy układach mieszanych - grzejnikowo-podłogówkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 02.11.2004 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 GrzesiekSchematu nie posiadam a sam z moją wiedzą go nie stworzę! Narazie nad zalaną posadzką wystaje ok. 20 cm rur - zasilanie i powrót do drabinki. Obok dwa węże - zasilanie i powrót podłogówki. Teraz (tzn. na wiosnę) tylko do dobrze podłączyć. A z tego co piszesz, a w zasadzie z tego co ja rozumiem, lepiej byłoby podłączyć drabinkę i podłogówkę szegegowo z jednym termostatem?? Ale podłączenie nie powinno być na powrocie ze wględu na temp. ?? Drabinka wtedy nie powinna być przewymiarowana?? A może na zasilaniu - tylko podłogówka za drabinką?? Ktoś gzdieś pisał że nie powinno się łączyć w szereg drabinki i podłogówki!Jak szeregowo to równa temp. a jakl na RTL'u to rużna !!Holipa! Sory za zamieszanie, ale z tym tematem to podobnie jak z zarządzaniem jakością ISO - czeski film (jak dla mnie)!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24976-ogrzewnie-podogowe-wpite-w-zasilanie-ogrzewania-zwykogo/#findComment-451911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts