Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła pow.- z zasobnikiem, buforem, z którą taryfą?

hipodrom

Recommended Posts

Planuje ogrzewanie w parterowym domu w kształcie kwadratu ok 90mkw. Będzie zrobione na nowo ocieplenie podłogi, docieplenie ścian i stropodachu, wymiana okien. Jeszcze nie wiem jaka będzie wentylacja.

Planuję ogrzewanie podłogowe w całości. Chciałbym by pompa ciepła ogrzewała CWU oraz podłogówkę. Celuję wstępnie w pompę 5-7kW, dla najmroźniejszych dni będzie jeszcze używana klimatyzacja.

Znalazłem różne pompy

1. Pompy z zasobnikiem CWU (np 120-150l) - czy takie coś powinno mnie interesować?

2. Zwykły split albo monoblok i do tego jeszcze bufor na CWU?

3. Zastanawiam się, czy celować w drugą taryfę (G12as, G12w) i robić grubą ciężką wylewkę (8-10cm), czy zwykłą wylewkę ok 6cm (nawet anhydrytową) i uruchomić G11?

4. Czy w ogóle taka pompa da mi dużo oszczędności względem np. kotła elektrycznego z drugą taryfą i wylewką 10cm?

Dzięki z góry

Planuje ogrzewanie w parterowym domu w kształcie kwadratu ok 90mkw. Będzie zrobione na nowo ocieplenie podłogi, docieplenie ścian i stropodachu, wymiana okien. Jeszcze nie wiem jaka będzie wentylacja.

Planuję ogrzewanie podłogowe w całości. Chciałbym by pompa ciepła ogrzewała CWU oraz podłogówkę. Celuję wstępnie w pompę 5-7kW, dla najmroźniejszych dni będzie jeszcze używana klimatyzacja.

Znalazłem różne pompy

1. Pompy z zasobnikiem CWU (np 120-150l) - czy takie coś powinno mnie interesować?

2. Zwykły split albo monoblok i do tego jeszcze bufor na CWU?

3. Zastanawiam się, czy celować w drugą taryfę (G12as, G12w) i robić grubą ciężką wylewkę (8-10cm), czy zwykłą wylewkę ok 6cm (nawet anhydrytową) i uruchomić G11?

4. Czy w ogóle taka pompa da mi dużo oszczędności względem np. kotła elektrycznego z drugą taryfą i wylewką 10cm?

Dzięki z góry

Witaj, każdy świadomy inwestor jest na wagę złota! Dobrze planujesz i kombinujesz, ale mam pytanie, czy rozmawiałeś o tym z projektantem systemów grzewczych?

Jakich producentów bierzesz pod uwage? Masz budżet na inwestycję?

Chętnie pomożemy! Bezpłatne i niezobowiązujące spotkania są bardzo pomocne! Znajdź specjalistę TUTAJ

A w razie pytań o nasze produkty - rodzinę pomp ciepła Vtiocal - jestem do dyspozycji!

Dobrze planujesz.(...).

Jakiej firmy masz pompę? jak podgrzewasz CWU? masz do tego bufor?

Chętnie pomożemy! Bezpłatne i niezobowiązujące spotkania są bardzo pomocne! (...) A w razie pytań o nasze produkty - rodzinę pomp ciepła Vtiocal - jestem do dyspozycji!

Tak, w takim razie poproszę o odpowiedź na moje cztery pytania. Na forum a nie prywatnie, wtedy posłużą także innym.

Całe oszczędności oddasz serwisantowi płacąc za przegląd gwarancyjny.

Montuj kable, klimę (żeby podrasować EP do poziomu wymaganego prawem, chłodzić latem i jeszcze zaoszczędzić na ogrzewaniu w strefie dziennej, gdzie zamontujesz) i bojler elektryczny.

Montuj kable,(...)

A czemu proponujesz ogrzewanie podłogowe elektryczne a nie wodne? Wyczytałem , że (nawet murator pisze o tym artykuły), że eksploatacja elektrycznego jest dużo droższa. No i dla mnie ogromnym plusem wodnego jest to, że jeśli kiedyś gdyby prąd zdrożał bardzo, to mogę podpiąć jakiś inny kocioł z buforem pod tą instalację i działa (komin mam). Z kablami elektrycznymi już nie mam tej możliwości....

Edytowane przez hipodrom

A czemu proponujesz ogrzewanie podłogowe elektryczne a nie wodne?

Bo jest dużo tańsze.

eksploatacja elektrycznego jest dużo droższa.

Od eksploatacji jakiego ogrzewania? Węglowego? Z jaką taryfą porównują?

No i dla mnie ogromnym plusem wodnego jest to, że jeśli kiedyś gdyby prąd zdrożał bardzo, to mogę podpiąć jakiś inny kocioł z buforem pod tą instalację i działa (komin mam). Z kablami elektrycznymi już nie mam tej możliwości....

Nie ma takiego kotła ani bufora, co by ekonomicznie wygrał z PV, gdyby faktycznie prąd zdrożał drastycznie bardziej, niż inne nośniki energii.

Link do rozwinięcia tematu masz w sygnaturce.

@Kaizen, dzięki. Oczywiście większość artykułów straszy przed kablami elektrycznymi.

Przebrnąłem przez te 30 stron wątku o kablach. Pouczające, dzięki.

Mam trzy pytania

1. Chyba przeczytałem gdzieś że masz 20 cm styropianu położonego na podłodze. Dlaczego aż tyle? Przecież przy styropianie np EPS 035 i 10cm masz już Uc = 0.30, czyli zgodne z obecnymi normami. Czy dawanie 20cm ma sens? Jaki to styropian?

2. Jak grzejesz CWU? Wspomniałeś o bojlerze elektrycznym, ale rozumiem, że chciałoby się wykorzystać częściowo II taryfę, więc musiałby być całkiem spory, żeby do wieczora wytrzymał (szczególnie przy taryfie G12as bez okienka popołudniowego). To może jednak zwykły podgrzewacz przepływowy? A może pompa ciepła CWU za 2.5-3tys?

3. Jest ten słynny wykres, masz może cos podobnego ale dla wspomnianej wyżej taryfy g12as? Jak to wtedy przeliczyć? Ty chyba masz u siebie tylko 6cm? To całkiem mało.

elektryczne-kable-grzejne_3.jpg

Tak, w takim razie poproszę o odpowiedź na moje cztery pytania. Na forum a nie prywatnie, wtedy posłużą także innym.

Witam ponownie, dziękuję za zainteresowanie.

Powietrzne pompy ciepła - jak najbardziej na tak, bardzo dużo osób instaluje te urządzenia, szacuje się, że w tym roku sprzeda się ich w Polsce ok. 20 000 więc to już wiesz, że rozwiązanie zdobyło zaufanie dziesiątek tysięcy osób.

Co do modelu SPLIT czy MONOBLOK otóż Pompy ciepła powietrze-woda typu MONOBLOK to urządzenia, na które składa się jedna jednostka, w której znajduje się cały układ chłodniczy, a wyprowadzone są z niej tylko rury dystrybuujące ciepło do budynku.

Na pompę ciepła powietrze-woda typu SPLIT składa się jednostka zewnętrzna, wyposażona w parownik, sprężarkę i zawór rozprężny, oraz jednostka wewnętrzna – ze skraplaczem. Z jednostki zewnętrznej rurami chłodniczymi transportowany jest gaz chłodniczy. Trafia on na dodatkowy wymiennik ciepła – skraplacz, gdzie oddaje ciepło do instalacji.

Za pompami ciepła typu SPLIT przemawia na pewno cena i osobiste przekonanie inwestorów, że w przypadku braku dostaw energii elektrycznej, układ nie ulegnie uszkodzeniu na skutek zamarznięcia przewodów. Wielu inwestorów nie ma świadomości, że urządzenia SPLIT mocy ponad 10 kW wymagają założenia tzw. karty produktu i regularnych kontroli szczelności, które musi wykonać odpowiednio przygotowana osoba, ze stosownymi uprawnieniami i narzędziami. Wiąże się to niezaprzeczalnie z dodatkowym kosztem. Osobiście jednak, większe przekonanie i poczucie bezpieczeństwa jest przy pompach ciepła typu MONOBLOK.

SPLIT i MONOBLOK to tak naprawdę dwa takie same urządzenia. Różnica polega na tym, że pompy ciepła typu SPLIT są pod względem produkcji łatwiejsze do wykonania. W pompach typu MONOBLOK dba się o akustykę. To urządzenia duże, estetyczne, zaizolowane akustycznie, więc ciche podczas pracy, oraz zaizolowane termicznie. Przez to są droższe w produkcji i droższe w zakupie dla inwestora.

Zanim polecę jakieś rozwiązanie, chciałem jednak zapytać, na jakiej zasadzie szacujesz moc 5-7 kW? Zrobione jest OZC? Konsultowałeś już z jakimś specjalistą/projektantem ewentualne urządzenia?

1. Chyba przeczytałem gdzieś że masz 20 cm styropianu położonego na podłodze. Dlaczego aż tyle? Przecież przy styropianie np EPS 035 i 10cm masz już Uc = 0.30, czyli zgodne z obecnymi normami. Czy dawanie 20cm ma sens? Jaki to styropian?

Finalnie mam 18cm EPS 0,030 i U=0,132. Ściany mam 0,124 - więc to IMO dopasowana wartość. Do tego w głębi wylewki będę przecież miał dużo wyższą temperaturę, niż powietrze wewnątrz domu.

2. Jak grzejesz CWU? Wspomniałeś o bojlerze elektrycznym, ale rozumiem, że chciałoby się wykorzystać częściowo II taryfę, więc musiałby być całkiem spory, żeby do wieczora wytrzymał (szczególnie przy taryfie G12as bez okienka popołudniowego). To może jednak zwykły podgrzewacz przepływowy? A może pompa ciepła CWU za 2.5-3tys?

Zasobnik mam 100l z dwoma grzałkami po 3kW każda. Teraz nie mam osobnego wodomierza - z bloku średnio zużywaliśmy 66l na dobę. Więc wystarczyłoby go zagrzać raz na dobę nawet uwzględniając straty na cyrkulacji. Przy G12as pewnie wziąłbym większy dla świętego spokoju, bo przez cały dzień po porannym prysznicu temperatura w ciągu dnia wyrówna się w zasobniku i może być za chłodna. Przepływowy podgrzewacz nie ma sensu - może w kuchni, gdzie niewiele zużywasz i więcej stracisz na cyrkulacji.

3. Jest ten słynny wykres, masz może cos podobnego ale dla wspomnianej wyżej taryfy g12as? Jak to wtedy przeliczyć? Ty chyba masz u siebie tylko 6cm? To całkiem mało.

8cm. Właśnie zamieniłem 2cm styro na wylewkę.

Nie mam takiego wykresu. Przyjmij pesymistycznie w obliczeniach, że przy G12as z 20% grzania będzie w drogiej strefie, jak chcesz zachować komfort. Ale przez to, że dużo bytowego i reszta ogrzewania będzie tańsza, niż innych g12 to opłaci się.

• Like 1