Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fuszerka czy normalka ?

Recommended Posts

Jeszcze jedno pytanie - czy takie pęknięcie ma znaczenie konstrukcyjne (lub przyszłościowo izolacyjne)? Z tego co mi powiedział majster - do pęknięcia doszło w momencie wibrowania betonu.

[ATTACH=CONFIG]436538[/ATTACH]

Czy ktoś może się wypowiedzieć bo u mnie też takie pęknięcie wyszło.

Czy ktoś może się wypowiedzieć bo u mnie też takie pęknięcie wyszło.

Nic się nie dzieje. Odpadła jedna z warstw uszkodzonego bloczka. Dla spokoju możesz to miejsce zakleić zaprawą murarską lub przykleić element który odpadł. Pozwoli to tylko zachować równą powierzchnię podczas wykonania izolacji.

Widzę, że nie jestem odosobniony w pęknięciach na powstających ścianach :-)

Właściciel firmy budowlanej zapewniał mnie że to nic strasznego, zwykła sytuacja podczas betonowania. To samo kierownik - oglądał postępy na budowie i nie wspominał nic o jakiś problematycznych miejscach (mam nadzieję, że tego nie przeoczył choć ciężko tego nie widzieć).

Wolę być czujny ;-) na jakieś ewentualne (przyszłe) problemy.

Bez tytułu.jpg

Ogólnie widzę trochę niechlujną robotę ...pilnuj się i wymagaj !!! bo nie wiem ile dajesz ekipie za dom ale jak średnia cena to mogli by się postarać lepiej . Koło mnie buduje inna ekipa to aż miło popatrzeć .Wszystko równiutkie aż szkoda ocieplać potem i maskować taku kunszt .Nawet słupki są równiutko wylane i dobrze zagęszczone. To świadczy o ekipie. Pilnuj odchyłek które powinny być max 1cm na całej ścianie czy stropach . U mnie np jest dół na 2 cm bo już się kończył beton z betoniarki. Najlepsze jest to że dużo jeszcze wywalili debile na grunt z pompy . A poza tym powinna być zawsze w pogotowiu betoniarka i cement żeby szybko dorobić na miejscu betonu np. te 2 taczki jak braknie gdzieś.

Ogólnie widzę trochę niechlujną robotę ...pilnuj się i wymagaj !!!.

Czy piszesz o pierwszym poście (dziury i popękane bloczki w ścianie) czy o pękniętym bloczku w wieńcu? Bo jeśli chodzi o ściany to są załatane pianką poliuretanową a te w najgorszym stanie zostały wymienione.

• 3 weeks później...
Eee skoro to Dryfix to czym oni to klajstrowali? Pustaki w tym systemie łączy się na tzw. suchą zaprawę, czyli nic tam nie powinno wyciekać - a już tym bardziej coś "zaprawopodobnego" :D To na pewno Dryfix czy może Profi? Druga sprawa to pęknięcia lica pustaków - moim zdaniem słabo to wygląda i ja bym to raczej reklamował u dostawcy w składzie budowlanym. Też uważam, że ekipa lekko niechlujna skoro lekką ręką wmurowała takie pustaki w ścianę...

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...