Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sen nocy letniej - czyli jak zrobić dobrą, cichą wentylację na upały?

Recommended Posts

Mieszkam na Teneryfie, co odpowiada naszym warunkom w lecie. Jaką proponujecie wentylować sypialnię?

Temp na zewn 21-22oC, czyli, do ostudzenia nagrzanego dniem pomieszczenia wystarczy i bez klimy, trzeba tylko dobrze to pow. doprowadzić.

Oczywiście najłatwiej otworzyć na oścież okno, ale tu drugie ograniczenie - zdarzające się hałasy na zewnątrz, czyli zostają kanały (np w postaci rur o zagiętym torze).

Zrobiłem coś w rodzaju "zetki" z wlotem u góry i wylotem przy podłodze - działa słabiutko i to w drugą stronę :(

Wydaje się jasne, że pozostaje went. kanałowy, moje pytanie - jak w takiej sytuacji najdogodniej zaplanować wloty/wyloty

Temp na zewn 21-22oC, czyli, do ostudzenia nagrzanego dniem pomieszczenia wystarczy i bez klimy, trzeba tylko dobrze to pow. doprowadzić.

Jak nie masz zysków bytowych i słonecznych, to wystarczy.

Jak jednak w domu powstaje ciepło - to nie obejdzie się bez klimy.

Jak chcesz wentylację grawitacyjną, to potrzebujesz kominów wentylacyjnych (im dłuższe, tym lepiej). Lepiej jednak zrobić wentylację mechaniczną (w tych warunkach odzysk ciepła zbędny - więc wystarcza rury + wentylatory). Ale na utrzymanie temperatury w okolicy zewnętrznej nie licz. W słoneczny dzień to z 15* na zewnątrz może nie wystarczyć do wyrzucania zysków słonecznych i bytowych wentylacją.

Z temp. kłopotu nie ma (klimę mam jedną na mieszkanie i prawie nie używam). Bardziej dokucza brak tlenu w sypialni, przy zamkniętych oknach (jak pisałem z powodu hałasów na zewnątrz). Przy polskiej różnicy temp. powietrze wymienia się każdą nieszczelnością i powstają naturalne ciągi. Natomiast tutaj mamy "idealne warunki bytowe" na zewnątrz, co oznacza dokładnie taką temp. jak w domu (różnice naoc/dzień to 3-4oC), czyli wszystko stoi. Jak pisałem "zetka" nie tylko nie dmucha, ale okazało się, że minimalnie wciąga :(.

Mam już wentylatorki, ale zastanawiam się optymalnie postawić ciągi (rury). Muszą mieć zagięcia (dla gubienia hałasu), ale gdzie robić wlot-wylot, góra-dół?

Bardziej dokucza brak tlenu w sypialni, przy zamkniętych oknach (jak pisałem z powodu hałasów na zewnątrz).

Jakie masz stężenie CO2? Szybciej bym obstawiał za dużą wilgotność - ale oczywiście może być za dużo CO2. Brak tlenu jest mniej dokuczliwy i zauważalny niż nadmiar CO2.

Więc jak nie zmierzyłeś CO2 to zacznij od puszczenia klimy w trybie osuszania i sprawdź, jak zmieni komfort.

Przy polskiej różnicy temp. powietrze wymienia się każdą nieszczelnością i powstają naturalne ciągi.

Masz na myśli jak za oknem jest 30 a wewnątrz 27?

Wydajność wentylacji grawitacyjnej zależy od różnych czynników. I bardzo często działa nie tak, jak trzeba. Podstawowy warunek, to jak najdłuższy komin. Ale i to nie gwarantuje działania w każdych warunkach.

Mam już wentylatorki, ale zastanawiam się optymalnie postawić ciągi (rury). Muszą mieć zagięcia (dla gubienia hałasu), ale gdzie robić wlot-wylot, góra-dół?

Instalację możesz zrobić jak przy rekuperacji - tylko zamiast rekuperatora same wentylatory. Przewody elastyczne takie jak pe-flex do większości instalacji + odcinki przy wentylatorach typu sonoduct w roli budżetowych tłumików (jak się nie sprawdzą możesz wymienić na "prawdziwe" tłumiki) powinny wystarczyć do wytłumienia hałasu. Zagięć należy unikać, bo powodują zwiększenie oporów co z kolei wymusza większą moc wentylatorów i większy ich hałas.

Chodzi i brak wymiany masy powietrza w pomieszczeniu - nie poprawimy tego wilgotnością. Nie mówię nawet o normie kilka razy/h ale przy wspomnianych warunkach braku różnicy ciśnień i temp. przy zamkniętych oknach wymiana może być na poziomie ułamka normatyw. W PL nawet w lecie jest "korzystniej", bo jednak temp na zewnątrz w ciągu doby waha się ponad 10oC a przy upałach konieczna jest klima a za tym jeszcze większe różnice.

Tu mamy 26 dzień, 22 noc - w domu wyrównane przez mury i w pełni pootwierane na dzień: odpowiednio 25/24 czyli znośnie. Nieznośny jest nocny hałas imprezowiczów uniemożliwający zostawienie okien otwartych i to podstawowy motyw przejścia na wentylację kanałową. Jednak tak mała entropia energii nie może napędzić żadnego procesu wymiany. Komin to max 2,5m wyżej jest sąsiad i ta wysokość, jak pisałem - nie działa grawitacyjnie.

Zagięcia może starczą 2 lub 1 technologiczne - jeśli przewód jest pionowy, to będzie poziome wyjście lub wejście. To chyba wystarczy by przez kratkę nie było słychać imprez (dzięki za wskazanie materiałów, wcześniej robiłem gładkimi, które nie tłumią).

Jaki proponujesz optymalne ułożenie - wlot, wentylator, wylot w układzie nawietrznym i wywietrznym? Zgodne z grawitacją przy spoczynku motoru.

Edytowane przez MaciekTyr.