Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wywiewka do pionu kanalizaqcyjnego

beatrix1

Recommended Posts

Hydraulik zrobił w łazience na poddaszu wywiewkę do pionu kanalizacyjnego wyprowadzaną ponad komin komin. Jest w niej 5-6 kolanek, a jej średnica to 50mm (około 1/2 średnicy kanalizacji). Podobno zaleca się by było najlepiej do 3 kolanek, a średnica wywiewki powinna mieć 3/4 średnicy kanalizacji czyli 75mm. Czy ma ktoś u siebie wywiewkę zrobioną podobnie jak u mnie? Mam pewne obawy czy będzie ona spełniać swoje funkcje by potem nie było smrodu w łazience,

Drugie pytanie jakie mam dotyczy odpowietrzenia kanalizacji w drugiej łazience. Znajduje się ona na parterze po przeciwnej(wschodniej) stronie domu i przebiega do niej okrężnie rura kanalizacyjna z łazienki na górze. W tej dolnej łazience nie ma zrobionej wywiewki czy też odpowietrzacza bo hydraulik przekonuje, że ta wywiewka z góry obsłuży także tą dolną łazienkę. Czy to może tak działać?

1.jpg2.jpg

Hydraulik zrobił w łazience na poddaszu wywiewkę do pionu kanalizacyjnego wyprowadzaną ponad komin komin. Jest w niej 5-6 kolanek, a jej średnica to 50mm (około 1/2 średnicy kanalizacji). Podobno zaleca się by było najlepiej do 3 kolanek, a średnica wywiewki powinna mieć 3/4 średnicy kanalizacji czyli 75mm. Czy ma ktoś u siebie wywiewkę zrobioną podobnie jak u mnie?

A jak masz w projekcie... i dlaczego nie masz tego w projecie?

Wydawało mi się, że hydraulik jest od wykonywania a nie od projektowania...