bobrow 30.09.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Te 10 osób do cwu nie ma zadnego znaczenia?, czy tylko lokalizacja i obciązenie cieplne ma tylko znaczenie. Ciekawe podejscie do doboru mocy pompy. Na CWU można inaczej spojrzeć -przy większych mrozach po co piłować PC dla 10 osób z COP ok 2,nie można grzać w T2 z COP=1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Dymek- może opisz instalację CWU tj ilość punktów , łazienki , wanna/prysznic ,itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Dymek- może opisz instalację CWU tj ilość punktów , łazienki , wanna/prysznic ,itp Trzy łazienki Jedna wanna Dwa prysznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Te 10 osób do cwu nie ma zadnego znaczenia?, czy tylko lokalizacja i obciązenie cieplne ma tylko znaczenie. Ciekawe podejscie do doboru mocy pompy. Nie znam się ale nie jest tak że pompa ciepła grzeje na przemian raz co raz cwu, i nie powinno się sumować zapotrzebowania? Może teraz głupotę strzeliłem ale gdzieś tak słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Trzy łazienki Jedna wanna Dwa prysznice U mnie jest 4 os dwie łazienki prysznic i wanna -300ltr zawsze wystarcza , nawet jak byli goście. Max 40 min grzeje mi PC na CWU. A teraz jaki/jakie zbiornik CWU masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 U mnie jest 4 os dwie łazienki prysznic i wanna -300ltr zawsze wystarcza , nawet jak byli goście. Max 40 min grzeje mi PC na CWU. A teraz jaki/jakie zbiornik CWU masz ? Teraz przy ekogroszku mam 140 l na sterowniku mam ustalone 53° I starcza w zupełności dla 10 osób , ale wiadomo że do pompy będzie inny zbiornik dużo większy tylko nie wiem ile litrów jedną propozycję do T-Cap mam 300 litrów ale to chyba mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.09.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Zdanie na temat cieplawlasciwego mam i nie mam go zamiaru zmieniac. Dzielenie budynku na 2 czesci bo cieplowlasciwe nie umozliwia obliczen budynkow o skomplikowanej bryle to mowiac kolokwialnie kombinowanie jak kon ciagnacy pod gore. Jezeli chodzi o niewarygodne dane to chodziło mi o niewiarygodne wyniki. Zaraz ktoś przyjdzie i jeszcze bardziej uprości. Wyjdzie, że na jego oko audyt to bzdura i daje 30W/m2. I tym sposobem i PC 7kW styknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 7 kW dla jednych jest bardziej ok niż 20kW... Jak to mówią : wierzta w co chceta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Ale teraz dopiero zaczyna się „zabawa”, kol Dymek będzie mógł mieć do wyboru takie warianty : -profesjonalne OZC nr 1 -nieprofesjonalny kalkulator ciepłowłaściwe -profesjonalne OZC nr 2 Na moje amatorskie oczko zostanie dobrana PC o mocy 12-16kW, przy czym 12 kW może parę godzin pójdzie na grzałkach rocznie , a przy 16kW raczej to nie nastąpi. Zwrócę tylko uwagę jakie mrozy występują w Poznaniu i na jak długo w ciągu nocy... Ale to tylko moje amatorskie przekonanie... Gdzie sprawdzasz średnia temperatur w Poznaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.09.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Nie znam się ale nie jest tak że pompa ciepła grzeje na przemian raz co raz cwu, i nie powinno się sumować zapotrzebowania? Może teraz głupotę strzeliłem ale gdzieś tak słyszałem No pompa tak grzeje albo c.o albo cwu ale w momencie kiedy grzeje cwu dom stygnie i potem pompa musi to nadrobic wiec musi przekazac wieksza moc a moze jej juz brakowac . Tym bardziej jesli rozbiór wody bedzie duzy a jeszcze dobierzesz zbiornik z niezbyt wydajna wezownica to czas grzania bedzie sie jeszcze wydłużał. Kolejnym problemem w Twoim wypadku moze byc przekazanie tak duzej mocy pompy na grzejniki przy w miare rozsadnej temperaturze zasilania. Moim tez nieprofeajonalnym okiem to jesli chcesz pokryc 100% zapotrzebowania c.o i cwu w tym domu i przy tylu osobach to nie zaduze znaczenie bedzie miala tu lekka pomylka w ozc bo nawet jak wyjdzie 16kw to i tak bedziesz musial zalozyc t-capa 16kw A mi wychodzi ze jak spalasz teraz 9000kg wegla x8kwh=72000kwh x 50% sprawnosci tego twojego kotla to potrzebujesz 36000kwh jak wrzucam to do programu to pokazuje ze masz zapotrzebowanie 17kw to i tak i tak tcap 16kw. Koszty przy tych 17kw jak za 36000kwh/3=12000kwh i traz zalezy jak bedziesz sie bawil taryfami jak g11 to 6000zl. Plus za cwu jakies 3000kwh w g11 to 1500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Nie znam się ale nie jest tak że pompa ciepła grzeje na przemian raz co raz cwu, i nie powinno się sumować zapotrzebowania? Może teraz głupotę strzeliłem ale gdzieś tak słyszałem Jak potrzebujesz 20kW na CO i na godzinę "zabierzesz" te 20kW, żeby grzać z mocą 8kW (bo więcej nie będzie w stanie oddać wężownica) to potem 20kW żeby nadrobić straty spowodowane przerwą w grzaniu będzie za mało. Owszem, grzejesz na zmianę - ale potrzebujesz w ciągu doby wyprodukować potrzebną ilość ciepła do CO i CWU. I jak widać w powyższym przykładzie może być inne wąskie gardło, niż moc pompy. Skoro masz profesjonalny audyt (jak rozumiem podpisał się pod nim audytor z uprawnieniami i bierze za to odpowiedzialność) to nie kupowałbym mniejszej jednostki. To droga zabawka i jej wymiana będzie bolała. Jedyną wadą zbyt mocnej pompy w tej sytuacji będzie jej cena - ale co nieco będzie Ci to wynagradzała co roku mniej pracując w drogiej strefie i mniej używając grzałek i jest szansa, że ta różnica w cenie się zwróci. Za to jak kupisz słabszą, to będziesz dopłacał co roku albo, co gorsza, będziesz marzł czy nadrabiał farelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Teraz przy ekogroszku mam 140 l na sterowniku mam ustalone 53° I starcza w zupełności dla 10 osób , ale wiadomo że do pompy będzie inny zbiornik dużo większy tylko nie wiem ile litrów jedną propozycję do T-Cap mam 300 litrów ale to chyba mało Jeśli to zbiornik dwupłaszczowy np Galmet , to ma pow wym ok 0,9m2. Przy 300ltr i wężownicy ok 3m2 oraz mocy PC np 16kW-czas grzania zas będzie krótszy o 40% od mojej dziewiątki... A zbiornik np 350 ltr będzie grzany podobny jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Gdzie sprawdzasz średnia temperatur w Poznaniu? Możesz tu sprawdzić różne dane https://www.weatheronline.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Kaizen-mi „fachowcy” dobrali kopciucha 26kW...Grzać grzał-a że ze sprawnością ok 40% to drobiazg.Teraz grzeję 9kW PC i mam ten sam komfort cieplny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Kaizen-mi „fachowcy” dobrali kopciucha 26kW... Grzać grzał-a że ze sprawnością ok 40% to drobiazg. Teraz grzeję 9kW PC i mam ten sam komfort cieplny... U Ciebie jest grzałka 3Kw tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Generalnie przyjmijmy że jest faktycznie te 20kw zapotrzebowania ale to jeszcze sprawdzę, Firma montująca Panasonica która ma na swoim koncie setki pomp ciepła znając moje zapotrzebowanie dała taką ofertę Możecie sprawdzić co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Kaizen-mi „fachowcy” dobrali kopciucha 26kW... Na tej liscie jest ten fachowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Firma montująca Panasonica która ma na swoim koncie setki pomp ciepła znając moje zapotrzebowanie dała taką ofertę Wrzuć wynik audytu. Bo tak naprawdę dyskutujemy trzecią stronę znając tylko czubek czubka góry lodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 U Ciebie jest grzałka 3Kw tak ? Dokupiłem wersję z 9kW grzałek-chodziło o awaryjne zasilanie np kiedy padnie PC, ale teraz bym nie dokupił (choć to nie duży koszt był) Równie dobrze może się uszkodzić sterownik w PC- a wtedy nie uruchomię awaryjnie grzałek. Przez ponad 4.5 roku mój T-cap 9kW ogrzewa mi chałupę bez udziału grzałek (nie są włączone w sterowaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Na tej liscie jest ten fachowiec? Nie znalazłem go tam , legitymuje się takim czymś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts