Andrzej5101 30.09.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Podaj;- wymiary budynku,- czy to parter czy z piętrem?- czy podpiwniczony?- kształt budynku to typowy prostopadłościan ?- w jakiej miejscowości ten budynek?- dla jakiej temperatury wewnątrz liczona moc cieplna budynku?- zapotrzebowanie budynku na ciepło w kWh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Hej, przy tych 20kW to wychodzi 71W/m2...Przy takiej izolacji "średnio" zapotrzebowanie wychodzi raczej nie więcej niż 50-60W/m2 (z moich niefachowych obserwacji) -czyli przy Twoich 280m2 powinno być ok 14-16 kW... Może zobacz ile (bez CWU) wypluje Ci ciepłowłaściwe-tak dla porównania. U nas to wiadomo-Asolt to spec od obliczeń, więc już wiesz gdzie pytać... Pzdr Szczerze to próbowałem nie raz ciepło właśnie i nie mogę tego ogarnąć mam nieregularną bryłę budynku i nie wiem jak to ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Szczerze to próbowałem nie raz ciepło właśnie i nie mogę tego ogarnąć mam nieregularną bryłę budynku i nie wiem jak to ogarnąć[ATTACH=CONFIG]435336[/ATTACH] Może podziel budynek na dwie części i zsumuj wyniki-ciekawe co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2019 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Może podziel budynek na dwie części i zsumuj wyniki-ciekawe co wyjdzie Widziałem tu na forum rózne pomysły ale zeby weryfikowac ciepłemwlasciwym "profesjonalne" ozc to pierwszy raz widze. Ten kalkulator nie jest od tego. Szkoda czasu i nerwów. Liczenie budynków modernizowanych, powiekszanych, o nieregularnej bryle słabo ocieplonych jest dosc trudne i czasochłonne. Zlecanie sie na wyniki z cieplawlasciwego przy doborze PC duzej mocy i odpowiednio kosztownej to czyste szalenstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Widziałem tu na forum rózne pomysły ale zeby weryfikowac ciepłemwlasciwym "profesjonalne" ozc to pierwszy raz widze. Ten kalkulator nie jest od tego. Szkoda czasu i nerwów. Liczenie budynków modernizowanych, powiekszanych, o nieregularnej bryle słabo ocieplonych jest dosc trudne i czasochłonne. Zlecanie sie na wyniki z cieplawlasciwego przy doborze PC duzej mocy i odpowiednio kosztownej to czyste szalenstwo. Wiem że OZC to najbardziej miarodajne dane ale , no właśnie Przecież to robi tylko człowiek każdy się może pomylić lub być kiepski w tym co robi , zrobiłem OZC by mieć pewność A on tylko namieszał mi w głowie . Ciepło właściwe to nie odnośnik ale jednak pozwoliłem sobie porównać wyniki . Podałem parametry delikatnie nawet zaniżone I wyszło dużo dużo mniej jak z OZC Z racji tego że mam nieregularną bryłę pozwoliłem to na dwa razy tak jak bobrow proponował W pierwszej kolejności zrobiłem nowo dobudowaną cześć czyli 200m2 i wyszło takie coś http://cieplowlasciwie.pl/wynik/647s Zaraz jeszcze oblicze pozostałe 80m2 i podam wynik Ciepłem właściwym się raczej kierować nie będę ale może zrobię OZC jeszcze w innym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2019 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Ciepłem właściwym się raczej kierować nie będę ale może zrobię OZC jeszcze w innym miejscu Wrzuć skan tego, co masz. Sprawdź dane wejściowe - u mnie nie zgadzała się powierzchnia ścian i ilość okien. Jak chcesz przeliczyć - użyj BuildDesk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Asolt- „profesjonalne” 20kW nie zdziwiło Cię, ale zdziwiłeś się porównaniem z internetowym kalkulatorkiem ...Ja podtrzymuję to co napisałem - tj interesuje mnie tylko różnica doboru obciążenia cieplnego przez w/w.Nic nie sugeruję i do niczego nie namawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Wrzuć skan tego, co masz. Sprawdź dane wejściowe - u mnie nie zgadzała się powierzchnia ścian i ilość okien. Jak chcesz przeliczyć - użyj BuildDesk Skan czego? OZC czy wyniku ciepło właściwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 I jeszcze jedno-moc PC nie dobieramy wg tylko dokładnego zapotrzebowania, jest jeszcze coś takiego jak typoszereg (np moc PC 7,9,12kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Policzyłem jeszcze stara cześć tam wyszło tyle bez cwu http://cieplowlasciwie.pl/wynik/648f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 To obydwa pomiary bez cwu http://cieplowlasciwie.pl/wynik/648f http://cieplowlasciwie.pl/wynik/647s Razem 15KW czyli 5 kw mniej niż z OZC a podałem delikatnie gorsze parametry niż mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2019 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Asolt- „profesjonalne” 20kW nie zdziwiło Cię, ale zdziwiłeś się porównaniem z internetowym kalkulatorkiem ... Ja podtrzymuję to co napisałem - tj interesuje mnie tylko różnica doboru obciążenia cieplnego przez w/w. Nic nie sugeruję i do niczego nie namawiam... Aby mogło mnie zdziwic musiałbym miec wiecej danych, a tych jest jak na lekarstwo. Co do róznicy to jak mozna porównywac majac niewiarygodne dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 (edytowane) Aby mogło mnie zdziwic musiałbym miec wiecej danych, a tych jest jak na lekarstwo. Co do róznicy to jak mozna porównywac majac niewiarygodne dane? Dane są wiarygodne , jakbym podał realne to by wyszło jeszcze minimalnie mniejsze zapotrzebowanie , np. trzy ściany mam ocieplone styropianem 10 A jedyna 15 więc wpisałem wszędzie 10 cm , jeżeli chodzi o ocieplenie poddasza to skosy mam 25 na suficie 35 więc dałem wszędzie 25cm , jeżeli chodzi o ocieplenie podłogi to wszędzie dałem zero bo nie wiem czy jest wiem , że w tej nowej części był dawny styropian w podłogę w jednym pokoju by wyrównać poziomy ale jednego pokoju nawet nie było jak zaznaczyć więc zero dałem Edytowane 30 Września 2019 przez Dymek10269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Dane są wiarygodne , jakbym podał realne to by wyszło jeszcze minimalnie mniejsze zapotrzebowanie , np. trzy ściany mam ocieplone styropianem 10 A jedyna 15 więc wpisałem wszędzie 10 cm , jeżeli chodzi o ocieplenie poddasza to skosy mam 25 na suficie 35 więc dałem wszędzie 25cm , jeżeli chodzi o ocieplenie podłogi to wszędzie dałem zero bo nie wiem czy jest wiem , że w tej nowej części był dawny styropian w podłogę w jednym pokoju by wyrównać poziomy ale jednego pokoju nawet nie było jak zaznaczyć więc zero dałem Zdanie na temat cieplawlasciwego mam i nie mam go zamiaru zmieniac. Dzielenie budynku na 2 czesci bo cieplowlasciwe nie umozliwia obliczen budynkow o skomplikowanej bryle to mowiac kolokwialnie kombinowanie jak kon ciagnacy pod gore. Jezeli chodzi o niewarygodne dane to chodziło mi o niewiarygodne wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.09.2019 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Ale teraz dopiero zaczyna się „zabawa”, kol Dymek będzie mógł mieć do wyboru takie warianty :-profesjonalne OZC nr 1-nieprofesjonalny kalkulator ciepłowłaściwe-profesjonalne OZC nr 2Na moje amatorskie oczko zostanie dobrana PC o mocy 12-16kW, przy czym 12 kW może parę godzin pójdzie na grzałkach rocznie , a przy 16kW raczej to nie nastąpi.Zwrócę tylko uwagę jakie mrozy występują w Poznaniu i na jak długo w ciągu nocy...Ale to tylko moje amatorskie przekonanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Zdanie na temat cieplawlasciwego mam i nie mam go zamiaru zmieniac. Dzielenie budynku na 2 czesci bo cieplowlasciwe nie umozliwia obliczen budynkow o skomplikowanej bryle to mowiac kolokwialnie kombinowanie jak kon ciagnacy pod gore. Jezeli chodzi o niewarygodne dane to chodziło mi o niewiarygodne wyniki. Ok mnie też cieplowlasciwe nie przekonuje Tylko chodzi o to że jak dostałem wynik 20kw i pytałem w kilku miejscach o dobór to się chwytali za głowę i pytali cze będę ogrzewać halę 500m2, kurczę tak myślę czy jest szansa żeby gdzieś sprawdzić wynik OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Ok mnie też cieplowlasciwe nie przekonuje Tylko chodzi o to że jak dostałem wynik 20kw i pytałem w kilku miejscach o dobór to się chwytali za głowę i pytali cze będę ogrzewać halę 500m2, kurczę tak myślę czy jest szansa żeby gdzieś sprawdzić wynik OZC ? Szansa jest zawsze wykonując powtórne obliczenia OZC, ale na pewno nie ciepłemwlasciwym. Innej mozliwosci sprawdzenia nie ma i nie zrobi tego laik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Ale teraz dopiero zaczyna się „zabawa”, kol Dymek będzie mógł mieć do wyboru takie warianty : -profesjonalne OZC nr 1 -nieprofesjonalny kalkulator ciepłowłaściwe -profesjonalne OZC nr 2 Na moje amatorskie oczko zostanie dobrana PC o mocy 12-16kW, przy czym 12 kW może parę godzin pójdzie na grzałkach rocznie , a przy 16kW raczej to nie nastąpi. Zwrócę tylko uwagę jakie mrozy występują w Poznaniu i na jak długo w ciągu nocy... Ale to tylko moje amatorskie przekonanie... Te 10 osób do cwu nie ma zadnego znaczenia?, czy tylko lokalizacja i obciązenie cieplne ma tylko znaczenie. Ciekawe podejscie do doboru mocy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 30.09.2019 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Nie znam się ale nie jest tak że pompa ciepła grzeje na przemian raz co raz cwu, i nie powinno się sumować zapotrzebowania? Może teraz głupotę strzeliłem ale gdzieś tak słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts