Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic T-Cap vs Mitsubishi zubadan

Dymek10269

Recommended Posts

Na tej liscie jest ten fachowiec?

Na tej liscie jest bardzo mało instalatorów, sądze a nawet jestem pewien ze owym fachowcem był instalator a nie audytor. Instalatorzy mają małe zeby nie powiedziec zerowe pojecie na temat doboru mocy kotła. Instalator powinien prawidłowo zainstalowac to co dobierze projektant lub audytor.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie znalazłem go tam , legitymuje się takim czymś

To zamów u audytora. Bo kupiłeś nie wiadomo co u kogoś o nie zweryfikowanych umiejętnościach. Wrzuć w końcu te wyliczenia (skan).

Założyć stowarzyszenie to dosyć prosta sprawa a zostanie członkiem stowarzyszenia niczego nie gwarantuje (no, może poza składka dla stowarzyszenia).

Wrzuć wynik audytu. Bo tak naprawdę dyskutujemy trzecią stronę znając tylko czubek czubka góry lodowej.

Wynik mojego audytu

W audycie jest wyszczególnione że cwu dla trzech osób ale to jest błąd bo jest 10 osób poza tym niby ok

https://www.dropbox.com/s/v17sjtte3x99s5j/Zip%20audyt.zip?dl=0

Edytowane przez Dymek10269

Wynik mojego audytu

W audycie jest wyszczególnione że cwu dla trzech osób ale to jest błąd bo jest 10 osób poza tym niby ok

https://www.dropbox.com/s/v17sjtte3x99s5j/Zip%20audyt.zip?dl=0

Nie masz raportu z obliczeń?

10cm styropianu 0,040 na 24cm BK to U=0,223. Pisałeś, że masz 10-15cm styropianu, tymczasem tylko jedna ściana ma U w tych okolicach. 15cm 0,040 na 24cm BK to już U=0,175. Więc coś tu się nie zgadza.

Ale bez dokładnych informacji, jak to było liczone (żadne program "nie przedstawił się" na wydruku) to zgadula. Czy uwzględnili umiejscowienie przeszkleń i zacienienie? Czy prawidłowo zmierzyli powierzchnię każdej z tych ścian? Okno, nawet zrobione z tych samych profili i szklenia ma inne U w zależności od wielkości i podziału. Uwzględnili to?

Nie masz obciążeń dla poszczególnych pomieszczeń...

Słabo to wygląda - żadnych wyliczeń, danych źródłowych, wyników pośrednich...

Zrób w BuildDesku albo zamów porządne obliczenia. Myliłem się przyjmując za pewnik, że dostałeś rzetelne dane.

10cm styropianu 0,040 na 24cm BK to U=0,223. Pisałeś, że masz 10-15cm styropianu, tymczasem tylko jedna ściana ma U w tych okolicach. 15cm 0,040 na 24cm BK to już U=0,175. Więc coś tu się nie zgadza.

Ale bez dokładnych informacji, jak to było liczone (żadne program "nie przedstawił się" na wydruku) to zgadula. Czy uwzględnili umiejscowienie przeszkleń i zacienienie? Czy prawidłowo zmierzyli powierzchnię każdej z tych ścian? Okno, nawet zrobione z tych samych profili i szklenia ma inne U w zależności od wielkości i podziału. Uwzględnili to?

Zrób w BuildDesku albo zamów porządne obliczenia. Myliłem się przyjmując za pewnik, że dostałeś rzetelne dane.

Tak na jednej ścianie jest tylko 15 cm reszta 10cm,

Umiejscowienie przeszkleń ? Mierzył niby okna jakie sa duże ale czy to konkretnie o to chodzi to niewiem.

Zacieśnienie - nie wiem

Powierzchnię ścian - mierzył ściany ale tylko jeśli chodzi o bryłę

Domu ale nie widziałem żeby mierzył np. Wysokości pomieszczeń a to chyba ważne tan teraz sobie myślę, więc o powierzchni chyba nie można mówić tylko o długości , grubość ścian zewnętrznych mierzył

Jeśli chodzi o zapotrzebowanie każdego pomieszczenia to mam ale jutro wstawię teraz jestem w pracy A mierzył to tak

Mając pomierzone ściany zewnętrzne zmierzył tylko powierzchnię każdego ogrzewane pomieszczenia (bez wysokości) i powiedział że to mu wystarczy - ścian wewnętrznych nie mierzył bo mówił że nie trzeba

BuildDesk to jakiś program pod Windows , gdzie wstawię parametry swojego domu i mi obliczy zapotrzebowanie ?

Edytowane przez Dymek10269

Ok i to będzie wiarygodne jeśli wszystko sumiennie wprowadze ?

Samo sumienne wprowadzanie nie wystarczy, trzeba jeszcze wiedziec co wprowadzic, a to nie jest juz tak oczywiste, szczegolnie przy domu starym/modernizowanym, rozbudowywanym. Dostep do Buildeska czy innego oprogramowania nie czyni nikogo audytorem, a tym bardziej weryfikatorem wyników obliczen ozc.

Samo sumienne wprowadzanie nie wystarczy, trzeba jeszcze wiedziec co wprowadzic, a to nie jest juz tak oczywiste, szczegolnie przy domu starym/modernizowanym, rozbudowywanym. Dostep do Buildeska czy innego oprogramowania nie czyni nikogo audytorem, a tym bardziej weryfikatorem wyników obliczen ozc.

Spuścił byś już chłopie z tonu.

Z tego chleba nie będzie.

Jestem w stanie się założyć, że ogarnięty świeży student z max roczną praktyką, będzie miał wyniki porównywalne z twoimi obliczeniami.

Dymek;

Nawet jak się machniesz w obliczeniach 50%, to za NIC w świecie nie opłaci się kupować mocniejszej PC.

Przefiltruj te informacje, które tutaj czytasz - są tu też ukryci sprzedawcy

Poszukaj ludzi, którzy zmienili systemy grzewcze w starych domach na PC - to najlepsze źródło informacji

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350473-O-takim-jednym-kt%C3%B3ry-wyszed%C5%82-z-quot-szafy-quot-)

Moim zdaniem bierz pompę z buforem 12-14 kW nie więcej z fabrycznym back'upem 6 - 9 kW.

Do pompy załóż bufor, który będzie miał króciec na grzałkę elektryczną.

Jak ci będzie w zimie brakować mocy, to sobie dokupisz grzałkę za kilka stówek i po problemie.

Koszty jakie byś włożył w pompy wyższych mocy lub jakieś tandemy to równowartość rachunków za prąd na dobre kolejne 10 lat.

Przecież dni z tak niskimi temperaturami jest kilkanaście w roku.

Pamiętaj, że wszystkie te pompy na czynniku r410, będą w 2025 roku wycofane ze sprzedaży.

Za 5 lat to urządzenie będzie uznane za niebezpieczny odpad, a jego naprawy i przeglądy będą kosztować kosmos.

Spuścił byś już chłopie z tonu.

Z tego chleba nie będzie.

Jestem w stanie się założyć, że ogarnięty świeży student z max roczną praktyką, będzie miał wyniki porównywalne z twoimi obliczeniami.

.

Ten chleb to Twój wymysł, kazdy moze sie wypowiadac, poza tym jestem w stanie lepiej ocenic co potrafic laik. Miałem mozliwosc porównania wielu obliczen wykonanych przez amatorów, w jakis dziwny sposób roznice miedzy moimi wynikami a ich dochodziły do 100%. Niby liczyli tak samo tylko wyniki były inne.

Co dp zakladu nie byłbym pewny jego wyniku.

Czy Panasonic T-Cap bardzo odbiega jakościowo w porównaniu do Zubadana czy warto dołożyć i wziąć mitsh Mitsubishi

Nie warto.

Tylko dlatego, że jest to chyba najbardziej zaawansowany sprzęt na rynku.

Wymaga dużej wiedzy technicznej i starannego montażu - ciężko o instalatora, który wie jak to zainstalować i skonfigurować, tak by wykorzystać zalety.

Ja bym nie inwestował w tak drogi sprzęt, mając na uwadze zbliżający się ban na czynnik R410.

Wybrał bym tańszy wariant i nie koniecznie Panasonic.

(...) moimi wynikami a ich dochodziły do 100%

Ale tu nie chodzi o to "kto ma dłuższego"

Mnie interesuje różnica między wynikiem, a rzeczywistym zapotrzebowaniem.

Można u Ciebie zamówić obliczenia z deklaracją, że się nie pomylisz o więcej jak 5%?

Ile przyjmujesz marginesu na rozbieżności w deklarowanych właściwościach fizycznych materiałów, lub na błędy w wykonawstwie?

Edytowane przez _John

Ale tu nie chodzi o to "kto ma dłuższego"

Mnie interesuje różnica między wynikiem, a rzeczywistym zapotrzebowaniem.

Można u Ciebie zamówić obliczenia z deklaracją, że się nie pomylisz o więcej jak 5%?

Ile przyjmujesz marginesu na rozbieżności w deklarowanych właściwościach fizycznych materiałów, lub na błędy w wykonawstwie?

NIkt nie da gwarancji róznicę, jak zapewne wiesz duzy wpływ na obliczenia zapotrzebowania na ciepło ma pogoda a dokladniej rozbieznosc miedzy srednią temperaturą z ostatnikch 10 lat najblizszej lub najbardziej zblizonej klimatycznie stacji meteo a srednią okresu grzewczego w danej lokalizacji. Jest to czynnik losowy i dlatego nikt nie zagwarantuje tak małej róznicy czyli 5 %. Oczywiscie moze sie zdarzyc ze ta róznica bedzie mniejsza bo srednie temperatury danego okresu grzewczego pokryją sie ze srednimi danym ze stacji meteo. Gdybys to wiedział to takiego zakresu bys nie podał. Tu zwykle nie przekraczam ok 15% róznicy.

Inna sprawa jest z projektowym obciazeniem cieplnym, bo o to tu bardziej chodzi, czyli o moc pompy. Jednak zapotrzebowanie jest tez bardzo wazne bo w przypadku tak jak proponujesz uzupelnienie mocy grzałkami trzeba by oszacowac koszty eksploatacyjne takiego rozwiazania, a tu akurat moc czyli de facto obciazenie cieplne jest mniej potrzebne.

Wracajac do tego obciązenia to na podstawie pomiarów moich klientów Oczywiscie tych ktorzy mieli mozliwosc czym pomierzyc dokladniej czy mniej dokladnie, to obciazenie jest wyliczone zwykle z nadwyzką do ok 20% ponad rzeczywiste. Ta nadwyzka wynika głownie ze zbyt wysokich normowych strat wentylacyjnych, oraz niemozliwoscią okreslenia dokladniego zysków bytowych. Z drugiej strony ta nadwyzka jest mniejsza w przypadku wiekszych niedoskonałosci wykonawczych ktorych notabene nie da sie okreslic przed rozpoczeciem ogrzewania i termowizją. Nie zdazyło mi sie zeby to obciazenie cieplne było za duze w stosunku do obliczonego.

Co do marginesu rozbieznosci deklarowanych własciwosci fizycznych to nie przyjmuję takowego. Nie mam ani mozliwosci ani czasu ani kapitału aby zweryfikowac dane podane przez producenta. O ile mi wiadomo nie zajmuje sie tym zaden audytor czy tez projektant. Znany mi jest jeden jedyny przypadek takiej rozbieznosci, sprawa skonczyła sie w sądzie i producent zapłacił wysokie odszkodowanie.

Wrcając do tych 5% to nie, nie mozna u mnie zamówiec takich obliczen z gwarancją. Jestem pewny ze nie znajdziesz nikogo takiego,a nawet jezeli juz to taka gwarancja bedzie niepewna, musisz tylko okreslic czego dotyczy, czy projektowego obciazenia cieplnego czy zapotrzebowania na ciepło.

Obliczenie do każdego pomieszczenia z osobna

Screenshot_20191002-180639_Gallery.jpg