Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oknoplast Prismatic vs Abakus BluEnergy

Recommended Posts

Witam,

Waham się pomiędzy oknami z serii Oknoplast Prismatic a Abakus BluEnergy.

Policzyłem średnią ważoną Uw względem ich powierzchni (30m2) (dzięki Kaizen), i różnica to 0,058 Uw na korzyść Abakus BluEnergy.

- Abakus 0,738

- Oknoplast 0,796

Abakus daje gwarancje na 5 lat, Oknoplast na 7 (na HS'y 5).

Cenowo, wychodzi bardzo podobnie (300 zł różnicy).

W obydwu przypadkach montaż warstwowy.

Co Państwo myślicie? Z góry dziękuję :)

Edytowane przez zubra

Policzyłem zestawy (11 okien), i różnica w Uw na sumie to 0,6 (na korzyść Abakus BluEnergy).

Jak to w sumie? Liczysz średnią ważoną (w zależności od powierzchni okien) i porównanie takiej średniej coś mówi.

Czyli jak masz jedno okno 1m2 o U=0,8 i drugie 3m2 U=0,7 to średnia ważona wynosi 0,725.

Różnica Uw jest pomijalna.

Znacznie większe znaczenie będzie miała szczelność obu konstrukcji.

Oknoplast jest znacznie lepszą marką.

Veka 76 (Okniplast) jest nowszą konstrukcją, ale taką "optymalną". Ma być dobra i tania. Jaka jest to nie wiem.

Przypuszczam że HS w Oknoplaście masz wyceniony z systemu 70mm.

Także różnica 300zł jest ogromnym uproszczeniem.

Różnica Uw jest pomijalna.

Znacznie większe znaczenie będzie miała szczelność obu konstrukcji.

Oknoplast jest znacznie lepszą marką.

Veka 76 (Okniplast) jest nowszą konstrukcją, ale taką "optymalną". Ma być dobra i tania. Jaka jest to nie wiem.

Przypuszczam że HS w Oknoplaście masz wyceniony z systemu 70mm.

Także różnica 300zł jest ogromnym uproszczeniem.

Dzięki za odpowiedź. Tak, w Oknoplaście mowa o HS'ie na ramie 71 mm, którego koszt to ok. 17k. W przypadku Abakusa, mowa o 11k. Przy czym, z tego co rozumiem, ramy w Abakusie BluEnergy mają 82mm szerokości.

Edytowane przez zubra

Nie wiem czy powinienem się wypowiadać jako że z tych marudniejszych jestem. Katalog Veki Softline 76 mówi o złożeniu rama-skrzydło od 122 mm. Jeśli jest 112 w Prismaticu zostało obniżone skrzydło (chyba tylko ono) co zawsze skutkuje dużo gorszą statyką w osi Y. Sprawdzone organoleptycznie w różnych systemach.. Czym to może skutkować , zwłaszcza w dużych oknach nie będę pisał, trend do obniżania profili jest wyraźny a skutki wyjdą za jakiś czas.

Żaden prorok, dziś często skrzydła "normalne" czyli nie obniżone zachowują się jak plastelina. Dziwi mnie tylko głupi pęd do obniżania skrzydeł żeby się wyróżnić jakimś "nowatorskim" produktem a cierpi na tym dramatycznie statyka profili. Do tego coraz popularniejszy Winkhaus, najwyższa rolka wśród okuć, bez możliwości zmniejszania wysokości i ostre krawędzie grzybka i mamy placek niejadalny. Z punktu widzenia serwisanta też nie ma się z czego cieszyć bo tego typu problemy są nieusuwalne bez klejenia szyby do profilu.