Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obliczyć...

Sylw.

Recommended Posts

Jakieś założenia trzeba przyjąć, choćby po to aby gniazdka LAN/SAT/230V nie wypadły w połowie obok ekranu lub nad/pod.[/quote}

Ale jakie założenia? Proszę o konkrety.

Minimalna przekątna ekranu, z tego masz przybliżone wymiary , więc gniazdka/wnęka muszą się chować za ekranem.

Jeśli założysz ekran duużo większy, najwyżej będzie niewygodnie sięgać daleko od krawędzi odbiornika.

Czyli wiszące kabeli zepsują wrażenia estetyczne. Pewnie tak jak zepsułem ci humor takim komentarzem.

Jeśli już kable muszą być widoczne, to lepiej jeśli biegną pionowo - mniej łapią kurz czyli później upyćkasz ścianę wycierając kable.

Lepiej je schowaj/zakryj w listwie na kable, listwa pod kolor ściany i masz poprawiony humor.

Bertha... co ma zrobić z kablami to ja wiem, nie z nimi kłopot. Nie wiem jaka wysoka ma być szafka rtv czy tv ma stać na niej , na jakiej wysokości mieć tv by się wygodnie oglądało go z kanapy, Nie ma na to żadnych hmmmm wzorów wyliczeń ? Jak to oszacować by potem nie żałować....Oto jest pytanie.

Na przykładzie popularnych marek z dalekiego wschodu (wymiary mają zbliżone):

przekątna 55'' - środek ekranu 40 do 45cm nad płaszczyzną na której stoi;

przekątna 65'' - środek ekranu 48 do 50cm nad płaszczyzną na której stoi.

Siedząc w fotelu oczy masz około 95cm nad podłogą minus 45cm (dla 55'') czyli wysokośc szafki wychodzi 50cm a dla 65'' szafka 45cm.

Tak na szybko.

Kanapy nie mam przed tv.

Wymiary tv ze strony euro.agd.

Edytowane przez Bertha
Wymiary...