Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnetrzne - centralne i lokalne sterowanie

Recommended Posts

Witam,

Elektryk podczas budowy wyciągnął do rolety zewnętrznej takie okablowania.

4 żyły z rolety (Czarny, siwy, N,Pe)

5 żył (czarny, siwy, brązowy(F), N, Pe)

5 żył (czarny, siwy, brązowy, N, Pe)

Moje pytanie brzmi następująco.

Żeby lokalne zrobić połączenie łącznika z roleta, to wykorzystałem następujące żyły (F, czarny,siwy(góra, dół rolety) oraz PE

Po co pozostałe przewody? Do centralnego sterowania? Połączyć wszystkie za pomocą WAGO oraz z łącznikiem opuszczania rolety?

Jaki sterownik z firmy Zamel polecicie do centralnego sterowania roletami oraz czy trzeba do każdej puszki kupić dodatkowy sterownik?

Witam,

Elektryk podczas budowy wyciągnął do rolety zewnętrznej takie okablowania.

4 żyły z rolety (Czarny, siwy, N,Pe)

5 żył (czarny, siwy, brązowy(F), N, Pe)

5 żył (czarny, siwy, brązowy, N, Pe)

Moje pytanie brzmi następująco.

Żeby lokalne zrobić połączenie łącznika z roleta, to wykorzystałem następujące żyły (F, czarny,siwy(góra, dół rolety) oraz PE

Po co pozostałe przewody? Do centralnego sterowania? Połączyć wszystkie za pomocą WAGO oraz z łącznikiem opuszczania rolety?

Jaki sterownik z firmy Zamel polecicie do centralnego sterowania roletami oraz czy trzeba do każdej puszki kupić dodatkowy sterownik?

Myślisz że ktoś jest jasnowidzem i wie lepiej od Ciebie co i jak masz ułożone? Nawet nie napisałeś gdzie te przewody się zaczynają i kończą ani jakie rolety.

Tutaj masz dostępne sterowniki Zamela jak już będziesz wiedział co i jak masz połączone to coś wybierzesz https://zamel.com/pl-PL/produkty/exta-automatyka-budynkowa/sterowniki-rolet