Halszka 05.10.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Mam domek ok 50 m2 w stanie surowym otwartym. Projekt Kazimierz D20 /Artinex/.Zmiany w projekcie to zamiana miejscami kuchni i łazienki i doprojektowanie kominów - systemowego z dwiema wentylacjami w kotłowni i murowanego z cegły w pokoju z kominkiem.Zatem wentylacja grawitacyjna jest w kotłowni, kuchni i pokoju z kominkiem /to ten największy pokój po środku domu na rzucie projektu/.W łazience projektant przewidział wentylację przez ścianę. Na etapie adaptacji projektu architekt nie zwrócił na to mojej uwagi, a ja, nie wiem dlaczego, zapomniałam zapytać o sposób wentylowania łazienki.Teraz mam dylemat, bo każdy mówi co innego.Znajomy mówi, że ma też taką wentylację przez ścianę w łazience i średnio to działa. Kominiarz - absolutnie nie robić wentylacji wywiewnej z wentylatorkiem przez ścianę, bo to zaburzy funkcjonowanie wentylacji grawitacyjnej w innych pomieszczeniach.Jak już robić, to kominek wentylacyjny na dachu, a do tego kominka doprowadzić sztywną rurę izolowaną, zakończoną tylko kratką wentylacyjną w suficie łazienki.Hydraulik z kolei krytykuje pomysł kominiarza, bo wg niego taki system będzie działał jak "kształtka zet", czyli będzie nawiewać zimne powietrze, a nie wywiewać.Hydraulik proponuje zrobić tak, jak jest projekcie, tyle, że wentylatorek wywiewny zamontować w ścianie zewnętrznej nad prysznicem.Ja z kolei zaczęłam już myśleć o zrobieniu wentylacji mechanicznej nawiewno/wywiewnej w tej problematycznej łazience, ewentualnie też w pokoju obok łazienki. Pytanie tylko, czy takie rozwiązanie nie kłóciłoby się z wentylacją grawitacyjną w pozostałej części tak niewielkiego domku oraz - która firma od WM przyjedzie zrobić robotę do dwóch pomieszczeń? Co Wy na to? Proszę napiszcie szczerze. Liczę na Wasze rady, bo jak dotąd wszyscy, a najwięcej architekt i kierbud, mnie lekceważyli. Niestety, widzę to dopiero teraz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2019 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 (edytowane) Przepisy są jasne i mają sens. Nie można łączyć wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. Strefa z jednym rodzajem musi być oddzielona od drugiego szczelnymi przegrodami.W kotłowni zrób grawitacyjną - w pozostałych rekuperację. Edytowane 5 Października 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts