Robinson74 07.10.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Witam, Mam takie pytanie. Otóż na zewnątrz panują temperatury między +2 a +5 C, a planuję murować ściany z bloczków betonu komórkowego, nie mając jeszcze tradycyjnej zaprawy zimowej ani zimowego kleju cienkowarstwowego, gdyż nie są jeszcze dostępne w lokalnych hurtowniach. Karty techniczne obydwu wyrobów dopuszczają murowanie powyżej +5C, więc to takie balansowanie na granicy. Czy w tej sytuacji słusznym byłoby zastosowanie ciepłej, podgrzanej wody do mieszania zaprawy i kleju?To tak, żeby nie narobić sobie szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.10.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Nigdy mi nie przyszło do głowy rozrabiać zaprawę ciepłą wodą, ale wydaje mi się, że może szybciej związać. Teraz jest cieplej, więc muruj. Najgroźniejszy jest mocny i długi mróz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.10.2019 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Teraz jest na granicy 5 stopni, ale jutro przed południem będzie między 0 a 5 C, czyli poniżej dolnej granicy dla obydwu zapraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 07.10.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Cement w zaprawie też wydziela ciepło. A myslałeś o murowaniu na pianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.10.2019 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Nie. Mamy już materiały na spoiny - zaprawa murarska pod pierwszą warstwę i zaprawa cienkowarstwowa wyżej. Kwestia tylko tych 5 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 08.10.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Można stosować podgrzaną wodę, dodatki zimowe do zaprawy powinny być nawet dostępne w marketach budowlanych. Ważne, aby nie spadało poniżej 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts