Dabi1990 10.10.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Witam,Mam możliwość kupna domu SSZ z działką przez którą przechodzi gazociąg, wstępnie dogadywałem się z właścicielem działki co do budowy domu, ceny itp. lecz mało poruszał kwestię gazociągu. Z niepewnych informacji dowiedziałem się, że rura kładziona była około 1990 roku.Na geoportalu widać, że jest to rura fi 350, oznaczenie gnA350, wysokie cisnienie, jakie obwarowania są z tym związane? W jakie odległości od gazociągu można budować dom, co z resztą niezabudowanej działki, koło strefy kontrolowanej nie może być zasadzeń, jakie to odległości, kto o to musi dbać? co ze służebnością? Warto interesować się takim miejscem?Dodam, że działka duża 2300 m2, około 37m x 65m, dom będzie stał po przeciwległej stronie gazociągu. Działka numer 388/3 http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?locale=pl&gui=new&sessionID=4765745 Edytowane 10 Października 2019 przez Dabi1990 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 10.10.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Witam, Mam możliwość kupna domu SSZ z działką przez którą przechodzi gazociąg, wstępnie dogadywałem się z właścicielem działki co do budowy domu, ceny itp. lecz mało poruszał kwestię gazociągu. Z niepewnych informacji dowiedziałem się, że rura kładziona była około 1990 roku. Na geoportalu widać, że jest to rura fi 350, oznaczenie gnA350, wysokie cisnienie, jakie obwarowania są z tym związane? W jakie odległości od gazociągu można budować dom, co z resztą niezabudowanej działki, koło strefy kontrolowanej nie może być zasadzeń, jakie to odległości, kto o to musi dbać? co ze służebnością? Warto interesować się takim miejscem? Dodam, że działka duża 2300 m2, około 37m x 65m, dom będzie stał po przeciwległej stronie gazociągu. Działka numer 388/3 http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?locale=pl&gui=new&sessionID=4765745 z tego co wiem to mozna budowac na działce na ktorej ejst gazociag, zalezy od cisnienia bodajze jakie leci w rurze. Dopytaj w gazowni. Druga rzecz to tak ze jak cos walnie, to moga ci wejsc na działke i kopac bez twojej zgody, gazownia powinna miec jakas słuzebnosc ustanowiana, mógłbys sie starac anqwet o odszkodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dabi1990 10.10.2019 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 35 metrów od gazociągu można podstawić dom - tak się dowiedziałem, a co z tym terenem, tylko trawka może rosnąć? Do tego strefa kontrolna czyli w tym miejscu działka nie istnieje dla mnie mimo że jestem jej właścicielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.10.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Witam, Mam możliwość kupna domu SSZ z działką przez którą przechodzi gazociąg, wstępnie dogadywałem się z właścicielem działki co do budowy domu, ceny itp. lecz mało poruszał kwestię gazociągu. Z niepewnych informacji dowiedziałem się, że rura kładziona była około 1990 roku. Na geoportalu widać, że jest to rura fi 350, oznaczenie gnA350, wysokie cisnienie, jakie obwarowania są z tym związane? W jakie odległości od gazociągu można budować dom, co z resztą niezabudowanej działki, koło strefy kontrolowanej nie może być zasadzeń, jakie to odległości, kto o to musi dbać? co ze służebnością? Warto interesować się takim miejscem? Dodam, że działka duża 2300 m2, około 37m x 65m, dom będzie stał po przeciwległej stronie gazociągu. Działka numer 388/3 http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?locale=pl&gui=new&sessionID=4765745 Naprawdę chcesz kupić działkę z gazociągiem ? https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/pozar-pod-poznaniem-wybuch-gazociagu-w-murowanej-goslinie,809570.html Domy dzieliło od gazociągu 20-30m ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 10.10.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 35 metrów od gazociągu można podstawić dom - tak się dowiedziałem, a co z tym terenem, tylko trawka może rosnąć? Do tego strefa kontrolna czyli w tym miejscu działka nie istnieje dla mnie mimo że jestem jej właścicielem trwka moze, nawet krzewy, drzewa na 90 % nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.10.2019 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Fi 350 to stalowy spawany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dabi1990 11.10.2019 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Tak stalowa spawana. Rozszczelnienie gazociągu spowoduje katastrofę, ale z drugiej strony popatrzmy jakie są szanse, że gazociąg się rozszczelni i akurat w okolicach tej działki, nie jest to panikowanie na wyrost..? W Polsce są tysiące kilometrów gazociągów a pożar raz na 5 lat. Do podobnej katastrofy może dojść w bloku gdzie ktoś nie zakręci kurka od gazu i wyleci pół bloku w powietrze, a ludzie tak żyją - dużo częściej słyszymy o wybuchu gazu w bloku mieszkalnym niż przy rurociągach gazowych o których na prawdę bardzo rzadko się słyszy. Czas pokaże.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 11.10.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 oznaczenie gnA350 Litera "n" jako druga powinna oznaczać nieczynny. Dowiedz się w miejscowej spółce gazowej czy jest trzymany na wszelki wypadek czy jest całkowicie wyłączony z eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dabi1990 11.10.2019 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Za to 400 metrów od działki jest oznaczenie na gazociągu gwA350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 11.10.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 heh jedna katastrofa na kilkanascie lat i to ma byc powod do niekupowania dzialki bo gdzies tam pod ziemią jest gas.... wieksza szansa ze walnie cie piorun siedząc przy kominku niż że wybuch gazu w akuarat tej rurze sie wydarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.10.2019 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 "n" lub "w" prawdopodobnie ma oznaczać nisko/wysoko ciśnieniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sluzebnosc 27.04.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Warunki zabudowy są jasno określone w rozporządzeniach. Tutaj znajdziesz tabelę z odległościami od gazociągu: http://www.sluzebnosc-przesylu.pl/sluzebnosc-przesylu/powierzchnia-pasa-sluzebnosci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts