Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca i sposobu ogrzewania; 85 m powierzchni użytkowej.

Bartek666

Recommended Posts

Witam!

bardzo proszę o pomoc w doborze ogrzewania domu.

Zacznę od tego, że w granicy mam gaz i będę się decydował na ogrzewanie gazowe (wydaje mi się że w takiej sytuacji nie ma sensu robić nic innego)

Domek z poddaszem użytkowym "Katania 2", powierzchnia użytkowa do ogrzania to będzie około 85 m.

Waham się między wyborem; grzejniki czy podłogówka. Obecnie najbliżej jestem rozwiązania na dole podłogówka, na górze grzejniki.

Podłogówka jest oszczędniejsza i i nie zabiera miejsca. Za to głównym argumentem jej przeciwników z tego co zauważyłem jest to że dłuuugo się nagrzewa i długo trwa jej rozruch, co w np. jesienne dni gdy ogrzewanie chce się włączyć na kilka godzin może być uciążliwe..

Innym dylematem jest wybór samego pieca; pytanie czy zastosować piec kondensacyjny czy zwykły piec z otwartą komorą spalania.

Dodam, że wentylacja będzie grawitacyjna.

Z góry dzięki za rady!

Jeśli zależy Ci na skuteczności pieca i oszczędnościach w płaceniu rachunków za gaz to na pewno nie piec z otwartą komorą spalania.

Ja kupiłbym kocioł o najlepszym stosunku sprawności kotła do ceny.

Osobiście nie kupiłbym kotła firmy Termet albowiem miałem ich starszy kocioł i nie byłem zadowolony z jego funkcjonowania.

Zaznaczam jednak, że to jest moja subiektywna opinia

Jeśli zależy Ci na skuteczności pieca i oszczędnościach w płaceniu rachunków za gaz to na pewno nie piec z otwartą komorą spalania.

Ja kupiłbym kocioł o najlepszym stosunku sprawności kotła do ceny.

Osobiście nie kupiłbym kotła firmy Termet albowiem miałem ich starszy kocioł i nie byłem zadowolony z jego funkcjonowania.

Zaznaczam jednak, że to jest moja subiektywna opinia

Czyli rozumiem, że wg Ciebie to iść jedynie w piec kondensacyjny, a mógłbyś podać jakieś konkretne modele?