Bartek666 10.10.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Witam! bardzo proszę o pomoc w doborze ogrzewania domu. Zacznę od tego, że w granicy mam gaz i będę się decydował na ogrzewanie gazowe (wydaje mi się że w takiej sytuacji nie ma sensu robić nic innego) Domek z poddaszem użytkowym "Katania 2", powierzchnia użytkowa do ogrzania to będzie około 85 m. Waham się między wyborem; grzejniki czy podłogówka. Obecnie najbliżej jestem rozwiązania na dole podłogówka, na górze grzejniki. Podłogówka jest oszczędniejsza i i nie zabiera miejsca. Za to głównym argumentem jej przeciwników z tego co zauważyłem jest to że dłuuugo się nagrzewa i długo trwa jej rozruch, co w np. jesienne dni gdy ogrzewanie chce się włączyć na kilka godzin może być uciążliwe.. Innym dylematem jest wybór samego pieca; pytanie czy zastosować piec kondensacyjny czy zwykły piec z otwartą komorą spalania. Dodam, że wentylacja będzie grawitacyjna. Z góry dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Podłogówki w całym domu.Projekt OZC.Projekt podłogówki.Kociol Termet Ecocondens Gold.Sterowanie pogodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 11.10.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Jeśli zależy Ci na skuteczności pieca i oszczędnościach w płaceniu rachunków za gaz to na pewno nie piec z otwartą komorą spalania.Ja kupiłbym kocioł o najlepszym stosunku sprawności kotła do ceny.Osobiście nie kupiłbym kotła firmy Termet albowiem miałem ich starszy kocioł i nie byłem zadowolony z jego funkcjonowania.Zaznaczam jednak, że to jest moja subiektywna opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 11.10.2019 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Jeśli zależy Ci na skuteczności pieca i oszczędnościach w płaceniu rachunków za gaz to na pewno nie piec z otwartą komorą spalania. Ja kupiłbym kocioł o najlepszym stosunku sprawności kotła do ceny. Osobiście nie kupiłbym kotła firmy Termet albowiem miałem ich starszy kocioł i nie byłem zadowolony z jego funkcjonowania. Zaznaczam jednak, że to jest moja subiektywna opinia Czyli rozumiem, że wg Ciebie to iść jedynie w piec kondensacyjny, a mógłbyś podać jakieś konkretne modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 11.10.2019 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Nie podam Ci konkretnych modeli albowiem jest ich mnóstwo.Aż takim znawcą w temacie kotłów gazowych nie jestem niestety.Tak jak Ci napisałem, sugeruj się stosunkiem sprawności kotła do jego ceny.Mam osobiście zasadę, że zawsze odrzucam najtańszego i najdroższego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Nie podam Ci konkretnych modeli albowiem jest ich mnóstwo. Podaj choć jeden piec kondensacyjny (nie mylić z kotłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 12.10.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Teraz chyba wszystkie kotły gazowe są z komorą zamkniętą i są kondensacyjne. Sprawność też z tego co się orientuję jest taka sama. Brać ten którego serwis masz dostępny w okolicy, nie przepłacać za szwabski znaczek. Najzwyklejszy termet robi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 12.10.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Podłogowa po całości i piec kondensacyjny taki domek to na samo ogrzewanie ok.1100zl wyjdzie za rok jak nie spartaczone ocieplenie. Cwu na 3 osoby ok 600 zł/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts