Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat zmian w projekcie domu

adam5566

Recommended Posts

Mogę Was prosić o opinie na temat zmian w projekcie domu "Dom w rododendronach 5 (W) ver. 2.", jakie zamierzam wprowadzić. Projekt odpowiada mi głównie ze względu na układ pomieszczeń i wykorzystanie powierzchni.

1. Rezygnacja z okna w kotłowni(chodzi o wykorzystanie maksymalne ścian na pułki, muszę zmieścić 2 rowery - chyba na ścianie i inne szpargały.

2. Rezygnacja z okna w kuchni od strony drzwi wejściowych, likwidacja spiżarki i aranżacja kuchni jak w załączniku

3. Rezygnacja z okna w salonie na przeciw TV

4. większe, podwójne okno w kuchni na elewacji od strony wykusza

Wewnątrz budynku takie zmiany jak dla mnie na duży plus ale psują wygląd elewacji. Czym te gołe ściany można "przełamać" w sensie jakieś iglaki blisko ściany/ bluszcze / winogrona(ale co w zimie). Czy lepiej zostawić tak jak w projekcie?

5. podniesienie ściany kolankowej o jednego pustaka

6. likwidacja lukarny nad klatką schodową dzięki powyższemu(zamiast lukarny okno dachowe)

5. likwidacja balkonów(oprócz tego nad wykuszem), nad drzwiami tylko daszek

6. zamiana w całym domu ogrzewania podłogowego na grzejniki

parter dom w rodo.jpg

1. Fakt, okno w kotłowni zbędne, a miejsca na magazynowanie nigdy dość.

2. Okno nad blatem kuchennym jest mało funkcjonalne, choć wygląda desajnersko. Okno nad umywalką to szczególnie nieporozumienie pod względem cieplnym i wilgotnościowym.

3-4. To już kwestie stylistyczne i tego jaka aranżacja wnętrza będzie przewidziana.

Co do elewacji po zmianach, moim zdaniem nie ma co się spinać, bo elewacja niewiele straci. Ale też ta stylistyka to nie moja bajka, więc nie będę obiektywny. Ewentualne niedostatki zamaskować można, tak jak piszesz, roślinością i aranżacją ogrodu. Liczy się przede wszystkim funkcjonalność.

Likwidacja balkonów to słuszny kierunek.

Grzejniki bardzo utrudniają aranżację wnętrz.

Po tych wszystkich zmianach ten dom z zewnatrz będzie wygladał jak koszmarek. Nie lepiej zrobić projekt indywidualny gdzie do twoich potrzeb projektant pogodzi rozkład wnetrza z wygladem zewnętrznym. Niczym nie zamaskujesz zdeformowanej bryły budynku. Albo przynajmniej zleć komuś wizualizacje elewacji po tych twoich zmianach.

Zawsze dziwi mnie jak ludzie wydajac na budowe domu tak wielkie pieniadze oszczędzaja na najwarzniejszej rzeczy jakim jest projekt.

Mi się ostatni punkt podoba najbardziej, nie ma to jak iść pod prąd ;) Potrafisz go jakoś logicznie uzasadnić?

- tańsza instalacja

- mniej skomplikowana instalacja którą sam wykonam - brak sprzeęgieł w kotłowni, dwóch pomp - kocioł gazowy z pompą obiegową, zawór trójdrogowy, filtr, zasobnik cwu, rozdzielacz na piętro i grzejniki

ewentualnie wszędzie podłogówka

4 ostatnie to zmiany istotne i z prawnego punktu widzenia jeżeli jest już wydane pozwolenie na budowę musi być projekt zamienny pinieważ są to zmiany istotne. Reszta moze być realizowana za przyzwoleniem autora projektu. Przerabiałem to u siebie.

nie ma jeszcze PnB, nie wybrałem jeszcze nawet projektu

Po tych wszystkich zmianach ten dom z zewnatrz będzie wygladał jak koszmarek.

Zgadzam się z tym, jednak zdecyduję się, o ile ostatecznie wybrany zostanie ten projekt, na likwidacje okna w salonie naprzeciw TV bo wewnątrz wygląda strasznie a na elewacji zapuści się jakieś pnącze, pozostałe okna pozostaną.

- tańsza instalacja

- mniej skomplikowana instalacja którą sam wykonam - brak sprzeęgieł w kotłowni, dwóch pomp - kocioł gazowy z pompą obiegową, zawór trójdrogowy, filtr, zasobnik cwu, rozdzielacz na piętro i grzejniki

ewentualnie wszędzie podłogówka

Doczytaj jeszcze o instalacji, sprzęgło nie wynika z faktu podłogówki. To co piszesz o doatkowej pompie to jak masz dwa układy grzejniki i podłogówka - mam to rozwiązanie i nie polecam.

Sama podłogówka jak najbardziej, a grzejnik w łazience można wpiąc w ten sam obieg. - polecam.

Tak wiem, że sprzęgło i 2 pompy obiegowe stosuje się w przypadku obiegów z różnymi temperaturami czyli podłogówka + grzejniki dlatego u mnie będzie tylko albo podłogówka(+ drabinka zasilana razem z nią) albo tylko grzejniki(tam gdzie obecnie mieszkałem nie miałem podłogówki i nie brakowało mi jej a możliwość ogrzania dłoni i podejścia do ciepłego grzejnika i prostota instalacji na +) ale to nie wątek o ogrzewaniu

Prośba jeszcze w miarę możliwości o opinie czy spotkaliście się z projektem domu z takim układem pomieszczeń jak w tym, takim metrażem ale bez tej lukarny nad klatką schodową, bądź możliwością zrezygnowania z niej po podniesieniu o jednego pustaka ściany kolankowej

I co z tym balkonem nad wykuszem(sufit w salonie) czy nie będzie to w przyszłości sprawiało problemów.

I co z tym balkonem nad wykuszem(sufit w salonie) czy nie będzie to w przyszłości sprawiało problemów.

Nie ma jednej odpowiedzi kwiestia jak to wykonasz, jak zaizolujesz , ale generalnie to miejsce w ktorym moga być mostki i przecieki. Ogólnie balkony to słaby pomysł.