Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC PW czy kable???

boorys

Recommended Posts

Witam!

Oto projekt:

https://www.archeton.pl/projekt-domu-dorian_1451_opisogolny

A to lista zmian jakie wprowadziłem:

*rezygnacja z okien połaciowych,

*poddasze ~40cm wełny 0,032,

*elewacja 22 (25?) cm grafitu 0,031,

*posadzka 15 lub 20 cm(jak puści) thermano 0,021,

*wylewka anhydrytowa 9cm dół, 6 góra,

*brak kominka,

*reku+klima.

To z tych najbardziej istotnych.

Okna na profilu 7-mio komorowym, dwukomorowe szklenie z ciepłą ramką. Ciepły montaż. Vetrex lub Oknoplast. Rolety zewnętrzne.

Zakładałem, że będzie pompa ciepła i wodna podłogówka na całości. Ale mam jeszcze czas i wciąż myślę. A konkretnie myślę nad tym, czy nie iść w kable grzejne. Bezobsługowy komfort kusi.

Co myślą panowie od CO? :)

Temat wałkowany wielokrotnie , wystarczy poszukać ...

Ale w dużym skrócie . Kable COP=1 , pompa średnio COP=3.

Czyli pompą przy zachowaniu takich samych warunków (jednakowa temepratura , grzanie nonstop i itd) masz rachunki średnio 3x niższe niż przy grzaniu czystym prądem.

Czyli wyższe koszty inwestycyjne na początku a później niższe koszty ogrzewania i ciepłej wody.

Inwestycja w kable nieporównywalnie prostsza i tańsza. Nie masz żadnego CO, pomp, mieszaczy itd. Może warto zamienić anhydryt w normalną wylewkę i grzać tylko w drugiej taryfie? Przy tanim prądzie pompa ciepła zwraca się już długo.

Poczytaj sobie cały wątek Kaizena

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017

Czyli pompą przy zachowaniu takich samych warunków (jednakowa temepratura , grzanie nonstop i itd) masz rachunki średnio 3x niższe niż przy grzaniu czystym prądem.

Czyli wyższe koszty inwestycyjne na początku a później niższe koszty ogrzewania i ciepłej wody.

Ale, zamiast pakować pieniążki w pompę, można zainwestować w fotowoltaikę. Czy aby wtedy nie zmienia się sytuacja?

Ale, zamiast pakować pieniążki w pompę, można zainwestować w fotowoltaikę. Czy aby wtedy nie zmienia się sytuacja?

Wszystko zależy jakie zadanie mają mieć te panele.

Jak mają pokryć całkowite zużycie prądu na ogrzewanie i ciepłą wodę to musisz kupić 3x większej mocy niż w przypadku gdybyś to chciał samo uzyskać przy pompie ciepła. Dodatkowo należy pamietać że Energetyka "zabiera" 20-30% uzyskanej energii dla siebie. Powyżej 10KW to 30% , ponizej 10KW to 20% , więc też o tyle większej mocy panele trzeba kupić ...

A panele za darmo nie są i zajmują też sporo miejsca na dachu i raczej najpiękniej to nie wygląda ;)

Nie chodzi o pokrycie kosztów ogrzewania, tylko rachunków całościowo. Jakie to ma znaczenie czy zapłacę mniej za co czy prąd sam w sobie? :)

To sobie już sam musisz policzyć , czy taniej wyjdzie ci np. pompa ciepła 5KW i podłogówka i panele 2-3KW , czy taniej wyjdą ci kable grzejne + panele 6-9KW ..

Faktycznie zmieściłeś się w 10k? Całość robił elektryk, czy miałeś w tym swój udział?

5900 kosztowały mnie kable z montażem.

Zaszalałem z bojlerem - kupiłem nierdzewkę Joule z pompą cyrkulacji, naczyniem przeponowym i innymi akcesoriami do montażu kosztował mnie 3900 zł z montażem. Skusiło mnie to, że dają 12 lat gwarancji - więc spodziewam się, że mnie ten bojler przeżyje. Spokojnie można połowę zaoszczędzić - ale wtedy trzeba się spodziewać, że za kilkanaście lat trzeba będzie wymienić a w międzyczasie bawić się elektrodami.

Czyli z dużych wydatków wyszło mi 9800 zł brutto - i przy tym sam palcem nie kiwnąłem.

Sterowanie robię sam i ciągle mam prowizoryczne - z timera przekaźnikami SSR po 12,50. Docelowo ma sterować Domoticz i Arduino - koszt to w zasadzie czujniki w posadzce po 4 zł szt, te przekaźniki i Arduino.

Do pełnych kosztów trzeba jeszcze doliczyć dodatkowe koszty punktów elektrycznych i trochę złączek WAGO.

Domoticz na RPi tak czy inaczej mam - więc to jest bezkosztowe.

Przyjmując, że potrzebuję wejść/wyjść koszt sterowania to 11x12,50 za przekaźniki (można kupić dużo tańsze tradycyjne) + 11 x 4zł czujniki w posadzce + arduino mega 25zł. Razem 206,5zł i sporo własnej pracy.

Alternatywnie - tanie sterowniki ze sterowaniem przez net 11x115zł = 1265zł i całość wtedy wychodzi 11065zł z Joule przy własnoręcznej instalacji sterowników co jest banalnie proste. Więc oszczędzając na bojlerze można się zmieścić w 10K.

Edytowane przez Kaizen

Właśnie wszystko przeważyłem. Nie jest tak dobrze jak myślałem. Mam 24 max 25 cm miejsca. Pytanie czy dać ~15-16 cm izolacji i 8-9 posadzki cementowej, czy 18 pir-a i 6 anhydrytu. Jak rozumiem pod kable lepszy beton. Tylko trochę mnie martwi grubość izolacji. Nie byłoby problemu, gdyby się nie okazało, że wykonawca zapomniał dac5 cm xps-a pod chudziaka. Widocznie nie każdy patrzy w projekt :( Edytowane przez boorys

• 11 months później...

Witam

Szybkie pytanie w temacie wątku.

Mam OZC - zapotrzebowanie na ciepło 8729kWh/rok.

246m2 podłogi ogrzewanej (602m3 kubatura).

Sytuacja jest taka, są wylewki i w nich zatopione rurki pex do podłogówki wodnej. Plan był gazem.

Myślę czy nie dołożyć kabli dodatkowo. Plan jest na fotowoltaikę. Z tym, że wylewki już zrobione i nie ma miejsca więc musiałbym naciąć rowki i w kleju obsadzić.

Czy ma to sens?

Pomijając fotowoltaikę. Przy takim OZC ile mniej więcej wyjdzie grzanie kablami a ile pompą ciepła?

Ile kable około będą kosztować a ile pompa na takie zapotrzebowanie? Robotę sobie sam ogarnę.