boorys 10.10.2019 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Witam! Oto projekt: https://www.archeton.pl/projekt-domu-dorian_1451_opisogolny A to lista zmian jakie wprowadziłem: *rezygnacja z okien połaciowych, *poddasze ~40cm wełny 0,032, *elewacja 22 (25?) cm grafitu 0,031, *posadzka 15 lub 20 cm(jak puści) thermano 0,021, *wylewka anhydrytowa 9cm dół, 6 góra, *brak kominka, *reku+klima. To z tych najbardziej istotnych. Okna na profilu 7-mio komorowym, dwukomorowe szklenie z ciepłą ramką. Ciepły montaż. Vetrex lub Oknoplast. Rolety zewnętrzne. Zakładałem, że będzie pompa ciepła i wodna podłogówka na całości. Ale mam jeszcze czas i wciąż myślę. A konkretnie myślę nad tym, czy nie iść w kable grzejne. Bezobsługowy komfort kusi. Co myślą panowie od CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.10.2019 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Temat wałkowany wielokrotnie , wystarczy poszukać ... Ale w dużym skrócie . Kable COP=1 , pompa średnio COP=3. Czyli pompą przy zachowaniu takich samych warunków (jednakowa temepratura , grzanie nonstop i itd) masz rachunki średnio 3x niższe niż przy grzaniu czystym prądem. Czyli wyższe koszty inwestycyjne na początku a później niższe koszty ogrzewania i ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 11.10.2019 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Inwestycja w kable nieporównywalnie prostsza i tańsza. Nie masz żadnego CO, pomp, mieszaczy itd. Może warto zamienić anhydryt w normalną wylewkę i grzać tylko w drugiej taryfie? Przy tanim prądzie pompa ciepła zwraca się już długo. Poczytaj sobie cały wątek Kaizenahttps://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 11.10.2019 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Czyli pompą przy zachowaniu takich samych warunków (jednakowa temepratura , grzanie nonstop i itd) masz rachunki średnio 3x niższe niż przy grzaniu czystym prądem. Czyli wyższe koszty inwestycyjne na początku a później niższe koszty ogrzewania i ciepłej wody. Ale, zamiast pakować pieniążki w pompę, można zainwestować w fotowoltaikę. Czy aby wtedy nie zmienia się sytuacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.10.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Pamiętaj o najważniejszym, że jak pójdziesz w kable to już na nie jesteś skazany na zawsze. Montując natomiast wodną podłogówkę możesz sobie grzać grzałkami, pompą ciepła czy nawet kopciuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.10.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Ale, zamiast pakować pieniążki w pompę, można zainwestować w fotowoltaikę. Czy aby wtedy nie zmienia się sytuacja? Wszystko zależy jakie zadanie mają mieć te panele. Jak mają pokryć całkowite zużycie prądu na ogrzewanie i ciepłą wodę to musisz kupić 3x większej mocy niż w przypadku gdybyś to chciał samo uzyskać przy pompie ciepła. Dodatkowo należy pamietać że Energetyka "zabiera" 20-30% uzyskanej energii dla siebie. Powyżej 10KW to 30% , ponizej 10KW to 20% , więc też o tyle większej mocy panele trzeba kupić ... A panele za darmo nie są i zajmują też sporo miejsca na dachu i raczej najpiękniej to nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?222305-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu&p=7844623&viewfull=1#post7844623 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?222305-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu&p=7846829&viewfull=1#post7846829 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 11.10.2019 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Nie chodzi o pokrycie kosztów ogrzewania, tylko rachunków całościowo. Jakie to ma znaczenie czy zapłacę mniej za co czy prąd sam w sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.10.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Nie chodzi o pokrycie kosztów ogrzewania, tylko rachunków całościowo. Jakie to ma znaczenie czy zapłacę mniej za co czy prąd sam w sobie? To sobie już sam musisz policzyć , czy taniej wyjdzie ci np. pompa ciepła 5KW i podłogówka i panele 2-3KW , czy taniej wyjdą ci kable grzejne + panele 6-9KW .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 11.10.2019 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 @KaizenFaktycznie zmieściłeś się w 10k? Całość robił elektryk, czy miałeś w tym swój udział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 (edytowane) Faktycznie zmieściłeś się w 10k? Całość robił elektryk, czy miałeś w tym swój udział? 5900 kosztowały mnie kable z montażem. Zaszalałem z bojlerem - kupiłem nierdzewkę Joule z pompą cyrkulacji, naczyniem przeponowym i innymi akcesoriami do montażu kosztował mnie 3900 zł z montażem. Skusiło mnie to, że dają 12 lat gwarancji - więc spodziewam się, że mnie ten bojler przeżyje. Spokojnie można połowę zaoszczędzić - ale wtedy trzeba się spodziewać, że za kilkanaście lat trzeba będzie wymienić a w międzyczasie bawić się elektrodami. Czyli z dużych wydatków wyszło mi 9800 zł brutto - i przy tym sam palcem nie kiwnąłem. Sterowanie robię sam i ciągle mam prowizoryczne - z timera przekaźnikami SSR po 12,50. Docelowo ma sterować Domoticz i Arduino - koszt to w zasadzie czujniki w posadzce po 4 zł szt, te przekaźniki i Arduino. Do pełnych kosztów trzeba jeszcze doliczyć dodatkowe koszty punktów elektrycznych i trochę złączek WAGO. Domoticz na RPi tak czy inaczej mam - więc to jest bezkosztowe. Przyjmując, że potrzebuję wejść/wyjść koszt sterowania to 11x12,50 za przekaźniki (można kupić dużo tańsze tradycyjne) + 11 x 4zł czujniki w posadzce + arduino mega 25zł. Razem 206,5zł i sporo własnej pracy. Alternatywnie - tanie sterowniki ze sterowaniem przez net 11x115zł = 1265zł i całość wtedy wychodzi 11065zł z Joule przy własnoręcznej instalacji sterowników co jest banalnie proste. Więc oszczędzając na bojlerze można się zmieścić w 10K. Edytowane 13 Października 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 11.10.2019 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Ale ogólnie fajnie to wygląda jak się włoży troszkę swojego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 11.10.2019 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 (edytowane) Właśnie wszystko przeważyłem. Nie jest tak dobrze jak myślałem. Mam 24 max 25 cm miejsca. Pytanie czy dać ~15-16 cm izolacji i 8-9 posadzki cementowej, czy 18 pir-a i 6 anhydrytu. Jak rozumiem pod kable lepszy beton. Tylko trochę mnie martwi grubość izolacji. Nie byłoby problemu, gdyby się nie okazało, że wykonawca zapomniał dac5 cm xps-a pod chudziaka. Widocznie nie każdy patrzy w projekt Edytowane 13 Października 2019 przez boorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 21.09.2020 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 WitamSzybkie pytanie w temacie wątku. Mam OZC - zapotrzebowanie na ciepło 8729kWh/rok.246m2 podłogi ogrzewanej (602m3 kubatura). Sytuacja jest taka, są wylewki i w nich zatopione rurki pex do podłogówki wodnej. Plan był gazem. Myślę czy nie dołożyć kabli dodatkowo. Plan jest na fotowoltaikę. Z tym, że wylewki już zrobione i nie ma miejsca więc musiałbym naciąć rowki i w kleju obsadzić.Czy ma to sens? Pomijając fotowoltaikę. Przy takim OZC ile mniej więcej wyjdzie grzanie kablami a ile pompą ciepła?Ile kable około będą kosztować a ile pompa na takie zapotrzebowanie? Robotę sobie sam ogarnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts