ksz 13.10.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 Witam, Wg jakiego schematu wygrzewacie posadzki przy założeniu, że sterujemy tylko temperaturą posadzki (czujnik między pętlami kabla)?Wszystkie źródła dot. wygrzewania posadzki podają temperaturę zasilania dla wodnej podlogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 13.10.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 A nie masz przypadkiem na termostacie programu do wygrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 Wg jakiego schematu wygrzewacie posadzki przy założeniu, że sterujemy tylko temperaturą posadzki (czujnik między pętlami kabla)? Czasowo. Stopniowo dochodziłem do grzania w całej taniej strefie, utrzymałem tak 10 dni, potem stopniowo obniżałem. Okazało się, że jedna sesja to za mało.Jakbym to wiedział, to grzałbym 15-20 dni przez całą tanią strefę. Było to w marcu/kwietniu a przez 10 godzin taniej strefy dostarczałem 130% ciepła potrzebnego przez całą dobę przy -20* za oknem. A nie masz przypadkiem na termostacie programu do wygrzewania? Znasz taki termostat do kabli? Podaj namiary - niejednemu się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 14.10.2019 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 (edytowane) https://budujemydom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/aktualnosci/15293-termostat-ltft-touch-od-luxbudu Mam zwidy, czy jest w opisie, że ma funkcję wygrzewania? https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ww.luxbud.com.pl/pokaz_produkt/Termostat%2520programowalny_z_ekranem_dotykowym_z_wbudownym_czujnikiem_powietrznym_i_czujnikiem_kabelkowym_LTFT-19.html&ved=2ahUKEwi4i8nH3JrlAhXyk4sKHQoeCjsQFjAAegQIBxAC&usg=AOvVaw2UxDUkP4xTb5HjmB1VQYht&cshid=1571020941088 Edytowane 14 Października 2019 przez boorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 14.10.2019 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 oczywiście jest funkcja wygrzewania:Okres trwania procedury 21 dni; 2 godziny ogrzewania na dobę pierwszego dnia, każdy następnydzień dodatkowo 1 godzinę dłuższe ogrzewanie. W czasie trwania procedury wartość temperaturypodłogi lub pomieszczenia (w zależności od aktywowanej konfiguracji czujników) jest ograniczona dowartości +20oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 https://budujemydom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/aktualnosci/15293-termostat-ltft-touch-od-luxbudu Mam zwidy, czy jest w opisie, że ma funkcję wygrzewania? https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ww.luxbud.com.pl/pokaz_produkt/Termostat%2520programowalny_z_ekranem_dotykowym_z_wbudownym_czujnikiem_powietrznym_i_czujnikiem_kabelkowym_LTFT-19.html&ved=2ahUKEwi4i8nH3JrlAhXyk4sKHQoeCjsQFjAAegQIBxAC&usg=AOvVaw2UxDUkP4xTb5HjmB1VQYht&cshid=1571020941088 Pierwszy producent od dawna nie istnieje. Drugi sterownik ma bezużyteczne programy - zobacz, jakie jest ograniczenie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksz 14.10.2019 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 W sobotę załączyłem ogrzewanie. Ustawiając 15.5C. System devilink + termostaty podłogowe FT.Temperatura startowa posadzki: 14.5C.Pod koniec dnia w sobotę ustawiłem 16.5C.Wczoraj z rana 17.5C, po południu posadzka wskazywała 18.4C (ciepły wczorajszy dzień) więc ustawiłem na 19.5C. Przez noc termostaty się nie załączaly (temperatura powietrza w nocy to min 18C). Zastanawiam się, czy zwiększać dalej? Boli mnie jedynie zużycie prądu. Przez 1 dobę wciągnęło 60kWh (dla 165m2 powierzchni ogrzewanej) - niestety jeszcze w C11. Umowa z Eneą już podpisana na G12as, czekam na zmianę licznika. Jak sądzicie, czy takie zwiększanie temperatury posadzki o 2 stopnie na dobę będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksz 14.10.2019 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 oczywiście jest funkcja wygrzewania: Okres trwania procedury 21 dni; 2 godziny ogrzewania na dobę pierwszego dnia, każdy następny dzień dodatkowo 1 godzinę dłuższe ogrzewanie. W czasie trwania procedury wartość temperatury podłogi lub pomieszczenia (w zależności od aktywowanej konfiguracji czujników) jest ograniczona do wartości +20oC. Jak się to ma do harmonogramu wygrzewania posadzki dyktowanego przez producentów podłóg? Tam założenie jest takie aby temperatura wody na zasilaniu była sukcesywnie podnoszona i ogrzewanie było włączone cały czas - przynajmniej w pierwszych dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 14.10.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 O konfigurację programu to już trzeba pytać producentów. Ja nie wiem dlaczego są takie a nie inne nastawy.Podałem tylko przykład. Może inni producenci rozwiązują to inaczej. A może za granicą są inne normy. O ile wiem Niemcy to robią odrobinkę inaczej niż np. Skandynawowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 04.06.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 ciekawe, że na ten temat wygrzewania kablami tak trudno cos znaleźć. Znalazłem w sieci tylko jakieś strzępki informacji, a najbardziej wiarygodnie (bo od producenta kabli) wygląda to w austriackiej instrukcji DEVI tutaj "Wygrzewanie rozpocząć nie wcześniej jak 21 dni po położeniu jastrychu. Zwiększać temperaturę o max. 5˚C dziennie, ale tak żeby nie przekroczyła 30˚C. Dzień przed położeniem okładziny ale nie wcześniej jak 28 dni po wykonaniu jastrychu ogrzewanie wyłączyć. " Wygląda to nieco inaczej jak protokoły polskich producentów podłóg drewnianych. Ale tez dość łopatologicznie. Tak wiec zrobię pod płytki: od 15 stopni 8 dni grzania codziennie o 2st więcej, do max 30 stopni, a potem koniec. Pod deskę warstwowa skombinuje to z protokołem producenta deski warstwowej i zakładając start od 15 stopni wylewki zrobię tak (po lewej stronie wytyczne dla podłogówki wodnej, w nawiasie moje nastawy temp. wylewki dla kabli): 1. dzień +20 stopni (17 stopni)2. dzień +25 stopni (19 stopni)3. dzień +40 stopni (21 stopni)4. dzień +45 stopni (23 stopni)5-15. dzień max temperatura systemu (25, 27, 29 i dalej max 30)16. dzień +40 stopni (27 stopni)17. dzień +30 stopni (23 stopni)18. dzień +20 stopni (20 stopni)19-23. dzień system wyłączony (i dalej, jeżeli do tego czasu nie dostane zawału patrząc na podlicznik kabli) 24. dzień +20 stopni (20 stopni)25. dzień +30 stopni (23 stopni)26. dzień +40 stopni (27 stopni)27. dzień max temperatura systemu (30 stopni)28. dzień +40 stopni (27 stopni)29. dzień +30 stopni (23 stopni)30. dzień +20 stopni (20 stopni) ktoś ma lepszy pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.06.2023 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 "Wygrzewanie rozpocząć nie wcześniej jak 21 dni po położeniu jastrychu. Zwiększać temperaturę o max. 5˚C dziennie, ale tak żeby nie przekroczyła 30˚C. Dzień przed położeniem okładziny ale nie wcześniej jak 28 dni po wykonaniu jastrychu ogrzewanie wyłączyć. " Herezje panie. I czemu niby producent kabli miałby być tu autorytetem? To nie jemu klej wyschnie zanim położy klepkę, jak rozprowadzi go na gorącej podłodze. Te 30* to ma być temperatura w głębi wylewki? To zdecydowanie za mało, żeby skutecznie osuszyć i zlikwidować naprężenia w wylewce. ktoś ma lepszy pomysł? Barlinek daje duużo wyższe temperatury https://www.barlinek.com.pl/wp-content/uploads/2018/05/fobject_id_10924.pdf Rozpoczynanie poniżej temperatury posadzki nie ma sensu, bo grzanie nie włączy się (jak sterujesz termostatem). Ja wygrzewałem czasowo (bez termostatu - cały czas gdy były włączone kable grzały z pełną mocą) ustawiając na początku 3x2h i stopniowo dochodząc do grzania w całej taniej strefie G12 i potem stopniowo skracając do 3x2h. Łącznie trwało to 34 dni a i tak po czterech miesiącach i tak musiałem wygrzać jeszcze raz podłogę w sypialniach, bo tak zarządził parkieciarz po zmierzeniu wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 04.06.2023 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Herezje panie. I czemu niby producent kabli miałby być tu autorytetem? To nie jemu klej wyschnie zanim położy klepkę, jak rozprowadzi go na gorącej podłodze. Te 30* to ma być temperatura w głębi wylewki? To zdecydowanie za mało, żeby skutecznie osuszyć i zlikwidować naprężenia w wylewce. a podeslesz linka do protokolu wygrzewania KABLAMI od innego autorytetu niz DEVI? ja nie znalazlem. Wybrany producent deski stwierdzil, ze oni zalecaja tylko montaz na wodnym i tyle rozmowy. z tym klejem na goraco to pewnie masz racje. Ale zakladam, ze dla tych 30st jako max i z ograniczeniem przyrostu o 5st/dzien jednak mieli jakies uzasadnienie.. Barlinek daje duużo wyższe temperatury https://www.barlinek.com.pl/wp-content/uploads/2018/05/fobject_id_10924.pdf ale wlasnie o to chodzi, ze to sa temperatury wody a nie wylewki. A ja nie mam pojecia jak sie ma woda do temp wylewki. Masz jakies dane na ten temat? mam uwierzyc, ze wylewka przy wodzie 50st tez osiaga 50st? a jezeli nie to ile maksymalnie? a moze kabel sam w sobie trzymany w rece ma tez 50st albo wiecej? Ja wygrzewałem czasowo (bez termostatu - cały czas gdy były włączone kable grzały z pełną mocą) ustawiając na początku 3x2h i stopniowo dochodząc do grzania w całej taniej strefie G12 i potem stopniowo skracając do 3x2h. Łącznie trwało to 34 dni a i tak po czterech miesiącach i tak musiałem wygrzać jeszcze raz podłogę w sypialniach, bo tak zarządził parkieciarz po zmierzeniu wilgotności. czyli zrobiles zupelnie po swojemu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.06.2023 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 (edytowane) a podeslesz linka do protokolu wygrzewania KABLAMI od innego autorytetu niz DEVI? ja nie znalazlem. A podeślesz ten PROTOKÓŁ Devi? I co ten protokół ma dawać, skoro to producent okładziny (ewentualnie wylewki) może cokolwiek od niego uzależniać? Ale zakladam, ze dla tych 30st jako max i z ograniczeniem przyrostu o 5st/dzien jednak mieli jakies uzasadnienie.. Herezją jest że odcinasz (bez stopniowego schodzenia w dół) i następnego dnia kleisz. ale wlasnie o to chodzi, ze to sa temperatury wody a nie wylewki. Po 12 dniach pchania w podłogę 50* przynajmniej w części podłogi wylewka będzie miała w głębi niewiele mniej (może stopień, może dwa). czyli zrobiles zupelnie po swojemu.. Trzymając się zasady stopniowego zwiększania, długiego utrzymywania dużej mocy (10 dni u mnie). A więcej po środku nie dałem tylko z oszczędności, a nie z obawy o wylewkę. Jakbym wiedział, że będę musiał drugi raz wygrzewać to pewnie bym jeszcze z 5 dni dołożył i/lub dołożył trochę grzania w drogiej strefie. Ale na pewno nie grzałbym tylko do 30* i nie kleiłbym nic do gorącej podłogi. Edytowane 4 Czerwca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 05.06.2023 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 A podeślesz ten PROTOKÓŁ Devi? I co ten protokół ma dawać, skoro to producent okładziny (ewentualnie wylewki) może cokolwiek od niego uzależniać? no wlasnie o to chodzi, ze nigdzie nic nt wygrzewania kablami nie ma, u zadnego producenta czegokolwiek, tylko u Devi cos znalazlem, ale wlasnie ustalilismy ze Ty wiesz lepiej (bez ironii to pisze, bo czesciowo faktycznie na to wyglada;-)) Herezją jest że odcinasz (bez stopniowego schodzenia w dół) i następnego dnia kleisz. 100% zgoda, myslalem, ze moze zle przetlumaczylem, ale nie. Po 12 dniach pchania w podłogę 50* przynajmniej w części podłogi wylewka będzie miała w głębi niewiele mniej (może stopień, może dwa). ok moze i tak byc.. tylko wlasnie o to chodzi czy to nastapi przy wodnej po 12 dniach czy juz drugiego-trzeciego. Trzymając się zasady stopniowego zwiększania, długiego utrzymywania dużej mocy (10 dni u mnie). A więcej po środku nie dałem tylko z oszczędności, a nie z obawy o wylewkę. Jakbym wiedział, że będę musiał drugi raz wygrzewać to pewnie bym jeszcze z 5 dni dołożył i/lub dołożył trochę grzania w drogiej strefie. Ale na pewno nie grzałbym tylko do 30* i nie kleiłbym nic do gorącej podłogi. ok dzieki, to zmodyfikuje w moim planie max temperature do 50st i odpowiednio wieksze liniowe kroki dzienne jej zwiekszania. Wydaje mi sie to prostsze w obsludze niz sterowanie czasem pracy i bardziej pasujace do stabilnego grzania woda przez jakis czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FundamentalnyBudulec 12.08.2024 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia Wiem, że odgrzewam kotleta ale sam szukałem na ten temat informacji. Rozmawiałem z montażystami ogrzewania podłogowego i też radziłem się w tej sprawie sprzedawców kabli grzewczych tych co akurat u mnie montowali (ELEKTRA VCD) i oni sugerują taką procedurę 1. Termostaty pokojowe ustawić na czujnik temperatury w posadce 2. Rozpocząć wygrzewanie od temperatury otoczenia (temperatura w budynku) i min. co 24 godziny podnosić temperaturę posadzki o 5 stopni o ile osiągnięto poprzednią temperaturę 3. Temperaturę podnosić do 50 stopni, temperaturę utrzymać przez godzinę w celach testu ogrzewania a potem zacząć obniżać co 24 godziny o 5 stopni aż do osiągnięcia temperatury otoczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2024 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 3 godziny temu, FundamentalnyBudulec napisał: co 24 godziny podnosić temperaturę posadzki o 5 stopni o ile osiągnięto poprzednią temperaturę Dali te bzdury na piśmie? To jest nieosiągalne, żeby podnieść temperaturę wilgotnej posadzki o 5* w 24h. Chyba, że kosmicznie przewymiarowana instalacja. 3 godziny temu, FundamentalnyBudulec napisał: 3. Temperaturę podnosić do 50 stopni, Podnosząc o 5 * dziennie od 25* osiągamy temperaturę 50* w 5 dni... Nawet, gdyby to było osiągalne, to biednie wyglądałby potem wylewka. I żadna procedura nie zakłada osiągnięcia takiej temperatury posadzki - to temperatura czynnika grzewczego wpuszczanego w wodną podłogówkę a temperatura posadzki jest wtedy znacznie niższa. A powiedz jakie termostaty zamontowali, że pozwalają ustawić 50* temperaturę podłogi? O ile na wygrzewaniu mogą się nie znać, to parametry sprzętu, który montują, powinni znać. 3 godziny temu, FundamentalnyBudulec napisał: Temperaturę podnosić do 50 stopni, temperaturę utrzymać przez godzinę w celach testu ogrzewania a potem zacząć obniżać co 24 godziny o 5 stopni aż do osiągnięcia temperatury otoczenia Co ten test ma pokazać? Godzina przy podłogówce to jest nic. Masz wyżej protokół Barlinka - 50* należy utrzymywać przez 5 dni (ale nie podłogi, tylko czynnika grzewczego). I przy wodnej "ustawić temperaturę" oznacza w miarę szybkie dążenie do zasilania podłogi wodą o takiej temperaturze. Podłoga i powrót takiej nie osiągnie nigdy. Latem to po wyłączeniu wygrzewania, jak domu będzie ze 40* to pewnie w ciągu doby spadnie mniej, niż 1*. A oni przy włączonym chcą obniżać o 5* na dobę... Nie mają nawet bladego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FundamentalnyBudulec 06.09.2024 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września (edytowane) Nie co 24h ale co minimum 24h czyli jeżeli w ciągu 24h nie udało się osiągnąć poprzednio zadanej temperatury to proces będzie trwał dłużej. Tak samo z obniżaniem temperatury. Tak napisałem w poście i tak też było w instrukcji Termostaty to NVT 63 BN-A, mają czujnik temperatury posadzki i można go używać do sterowania, żeby wygrzewając kontrolować nie temperaturę powietrza a temperaturę posadzki. Pozwalają ustawiać temperatury 50stopni i więcej. Po wygrzewaniu konfiguruje się je na temperaturę pomieszczeń i wprowadza ograniczenie temperatury posadzki według zaleceń producenta paneli itp. Edytowane 6 Września przez FundamentalnyBudulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.09.2024 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 37 minut temu, FundamentalnyBudulec napisał: jeżeli w ciągu 24h nie udało się osiągnąć poprzednio zadanej temperatury to proces będzie trwał dłużej. Jeszcze raz zapytam - jaka procedura zakłada osiągnięcie zadanej temperatury przez posadzkę? Nie widziałem takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts