Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów! Czy z Waszego doświadczenia warto zgłaszać drobne zalanie sufitu przez sąsiada z góry (jakaś nieszczelność w odpływie przy pralce)? Administracja powiadomiona, fachowiec ze spółdzielni był zarówno u mnie, jak i u sąsiada, usterka naprawiona. Nie wiem, czy sąsiad jest ubezpieczony. Zastanawiam się, czy warto zgłaszać to z własnego ubezpieczenia? Czy składka ubezpieczenia na następny rok może przez to mocno wzrosnąć? W przyszłym roku planuję remont, więc na pewno sufit zostanie odmalowany. Co byście zrobili na moim miejscu?
https://forum.murator.pl/topic/250158-zalany-sufit-czy-warto-zg%C5%82asza%C4%87-ubezpieczycielowi/

Warto mimo wszystko zgłosić takie wypadki. Składka nie powinna wzrosnąć jakoś boleśnie mocno. Miałem kilka przypadków zalania sąsiadów i zgłaszałem to ubezpieczycielowi za każdym razem. Składka faktycznie wzrosła, ale nie na tyle, żeby się tym szczególnie przejąć.
  • Like 1
Mamie (mieszkanie we wspólnocie, wykupione) kiedyś zalało sufit i ściany w pokoju bibliotecznym. Do zgłoszenia załączyłem solidną dokumentację, również fotograficzną. Za odszkodowanie odmalowałem dobrą farbą. Warto zgłaszać.