grzegomonia 17.10.2019 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Rozważam zakup pompy ciepła do grzanie wody CWU. Posiadam zbiornik 300 l, piec węglowy. W sezonie grzewczym nie ma problemu. Piec podgrzewa wodę, poza sezonem nie chce palić mi się w piecu. Obecnie podgrzewam wodę grzałką elektryczną o mocy 3 kW. Zużycie energii jest bardzo duże. Myślałem o zakupieniu samej pompy ciepła typu powietrze/woda bez zbiornika. Mam upatrzoną pompę ciepła KROMMLER o mocy 3,6 kW za około 4000 zł. Moje pytanie: czy taka pompa poradzi sobie z grzaniem wody do temperatury 50 stopni? Używana będzie tylko w okresie, w którym piec nie będzie pracował (kwiecień-październik). Pompa stałaby w kotłowni, wlot i wylot powietrza na zewnątrz budynku. Ma ktoś może podobne urządzenie i jest w stanie mi coś o tym powiedzieć? Szkoda by było 4 tys. wyrzucić w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 17.10.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Raczej nieoplacalna inwestycja. Te 4tys maja bardzo male szanse sie zwrocic. Po prostu zmien taryfe na G12 (G12w) i grzej wode w nocy i w okienku 13-15. Rachunki spadną o polowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegomonia 17.10.2019 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Raczej nieoplacalna inwestycja. Te 4tys maja bardzo male szanse sie zwrocic. Po prostu zmien taryfe na G12 (G12w) i grzej wode w nocy i w okienku 13-15. Rachunki spadną o polowe. Tylko nie wiem czy u mnie jest to możliwe. Jestem prosumentem, posiadam własną instalację fotowoltaiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.10.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Oczywiście że jest możliwe, wręcz wzkazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.10.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 A bardzo duże to znaczy ?Ile srednio jwh na dobę na sama cwu od tego trzeba zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegomonia 17.10.2019 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 A bardzo duże to znaczy ? Ile srednio jwh na dobę na sama cwu od tego trzeba zacząć U mnie 300 l zbiornik, 5 osób w domu, cyrkulacja. Średnio na dobę 14-16 kilowatów. Wodę podgrzewam do 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.10.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 No to duże te zużycie.Jakies 5500kwh rocznie to daje w g11 ze 2800zlJesli przejdziesz np.g13 lub g12 i grzal bys tylko w taniej taryfie to 1500zl jak zalozysz pompe to podzielisz te wyniki na 3To ja bym zakladal jak nie czhcesz przechodzic inne taryfy to Ci sie wroci po 2-3latach jak przejdziesz to po 4-5.Ale co do wyboru takiej pompy to nie pomoge slyszalem tylko ze to dziala ok ale nie mialem stycznosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Średnio na dobę 14-16 kilowatów. Ło matko. 15kW*24h=360kWh dziennie. To ponad 6,5m3 CWU dziennie. To jakiś duży hotel musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 18.10.2019 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Ło matko. 15kW*24h=360kWh dziennie. To ponad 6,5m3 CWU dziennie. To jakiś duży hotel musi być. 1. Jak ja się czepiałem, to specjalnego poparcia nie było, ale żarty sobie stroić to jest komu 2. Dlaczego zakładasz, że grzeje wodę 24h/dobę? 3. u mnie pompa ciepła pokazuje za 14 ostatnich dni 26kWh na c.w.u. (nie wiem na ile można jej wierzyć) ale wstępnie wydaje się, że dużego błędu nie ma; temp. wody ustawiona na 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 18.10.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Ło matko. 15kW*24h=360kWh dziennie. To ponad 6,5m3 CWU dziennie. To jakiś duży hotel musi być. Napisane wczesniej jest ze 15kW na dobe a nie na godzine to dlaczego mnozysz przez 24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegomonia 18.10.2019 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 No to duże te zużycie. Jakies 5500kwh rocznie to daje w g11 ze 2800zl Jesli przejdziesz np.g13 lub g12 i grzal bys tylko w taniej taryfie to 1500zl jak zalozysz pompe to podzielisz te wyniki na 3 To ja bym zakladal jak nie czhcesz przechodzic inne taryfy to Ci sie wroci po 2-3latach jak przejdziesz to po 4-5. Ale co do wyboru takiej pompy to nie pomoge slyszalem tylko ze to dziala ok ale nie mialem stycznosci Mniej niż 5500 kWh. Wodę za pomocą grzałki podgrzewam w miesiącach kwiecień-październik, potem piec węglowy. Specjalnie zakładałem większą instalację fotowoltaiczną z myślą o podgrzewaniu wody. Teraz zastanawiam się nad kupnem pompy ciepła aby te zużycie zredukować do minimum. Dużo jest opinii na temat tych pomp ale większości mówią o nich albo producenci, albo sprzedawcy. Chciałbym rzetelnej opinii użytkujących takie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Napisane wczesniej jest ze 15kW na dobe a nie na godzine to dlaczego mnozysz przez 24? Bo doba trwa 24 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegomonia 18.10.2019 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 3. u mnie pompa ciepła pokazuje za 14 ostatnich dni 26kWh na c.w.u. (nie wiem na ile można jej wierzyć) ale wstępnie wydaje się, że dużego błędu nie ma; temp. wody ustawiona na 45 stopni. A jaką pompę posiadasz? Ze zbiornikiem czy oddzielnie? Jaka firma i jakie parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 18.10.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 (edytowane) A jaką pompę posiadasz? Ze zbiornikiem czy oddzielnie? Jaka firma i jakie parametry? Lodówka Daikin 8kW. Wcześniej wodę podgrzewałem w zbiorniku z grzałką 2kW i średnio kosztowało to ok.80zł miesięcznie. Przez 2 ostatnie tygodnie wychodzi nieco poniżej 1zł dziennie (jakieś 0,65zł), więc pewnie średniorocznie wyjdzie jakieś 3 razy mniej. Bo @Kaizen zamiast zwrócić uwagę że nie 15kW tylko 15kWh dziennie to sobie dowcipkuje. Ten typ tak ma. I ma 100% racji. Bardzo grzecznie zwrócił uwagę na różnicę pomiędzy mocą a energią, bo tak do końca nie wiemy co miał na myśli autor "15kW"- czy moc urządzenia czy zużytą energię... Edytowane 18 Października 2019 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.10.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 (edytowane) Raczej nieoplacalna inwestycja. Te 4tys maja bardzo male szanse sie zwrocic. Po prostu zmien taryfe na G12 (G12w) i grzej wode w nocy i w okienku 13-15. Rachunki spadną o polowe. Czy ja wiem ja ciągle kromlera rozważam do ogrzewania CO przy -7 ma COP 1,5 przy +2 ok cop 2,2. ale chyba nie przejdzie bo już założyłem klime. Więc średnioroczny cop na CO można założyć 2,2. w nocy zyskujesz w dzień jesteś lekko w plecy w stosunku do taniej. PS2 widż te kromlery podrożały kiedyś z dostawą szło za 3700 dostać efekt wyborczy Edytowane 18 Października 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 18.10.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Przecież autor napisał: "15kW na dobę" Tak trudno się domyśleć że autorowi się "h" zjadło? Może i się zjadło, to tylko on wie. A może też płaci za prąd jak wielu innych... IMHO było grzecznie i nie nazbyt sarkastycznie. Howgh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.10.2019 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Rozważam zakup pompy ciepła do grzanie wody CWU. Obecnie podgrzewam wodę grzałką elektryczną o mocy 3 kW. Zużycie energii jest bardzo duże. Myślałem o zakupieniu samej pompy ciepła typu powietrze/woda bez zbiornika. Mam upatrzoną pompę ciepła KROMMLER o mocy 3,6 kW za około 4000 zł. Szkoda by było 4 tys. wyrzucić w błoto. [ATTACH=CONFIG]435976[/ATTACH] Nie pchał bym się w PC do c.w.u. Lepiej zmienić taryfę na G12x, lub G13. Nie wszędzie można na G13, ale chyba wszędzie na którąś z serii G12. Lepiej śledzić, czy nie pojawi się jakaś DOTACJA i wtedy "przytulić" prawdziwą PC. Widzę, że tu Koledzy wprawieni w turniejach kruszą kopie. Niezależnie od wszystkiego to w bojlerze jest grzałka 3 kW, więc zużycie prądu nie powinno być większe niż 24x3 = 72 (czegoś tam). No, chyba że zmieniamy czas z letniego na zimowy to wynik może być inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegomonia 20.10.2019 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Nie pchał bym się w PC do c.w.u. Lepiej zmienić taryfę na G12x, lub G13. Nie wszędzie można na G13, ale chyba wszędzie na którąś z serii G12. Lepiej śledzić, czy nie pojawi się jakaś DOTACJA i wtedy "przytulić" prawdziwą PC. Widzę, że tu Koledzy wprawieni w turniejach kruszą kopie. Niezależnie od wszystkiego to w bojlerze jest grzałka 3 kW, więc zużycie prądu nie powinno być większe niż 24x3 = 72 (czegoś tam). No, chyba że zmieniamy czas z letniego na zimowy to wynik może być inny. Ale u mnie zmiana na żadną z podanych taryf nie ma sensu. Posiadam panele fotowoltaiczne. Zakładałem instalację większą niż normalne zapotrzebowanie mojego domu w energię elektryczną z myślą właśnie o podgrzewaniu wody. Teraz dołożyłem rekuperator, który pracuję cały czas + dołożyłem klimatyzację w trzech pomieszczeniach (w tym roku dokładam salon) i niestety, ale muszę dopłacać do prądu. Dlatego chciałem zmniejszyć jego zużycie stosując pompę ciepła, gdyż grzałka zużywa jej najwięcej. Stąd moje pytanie o pompę, gdyż nie chciałbym 4000 zł zainwestować w coś co nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Stąd moje pytanie o pompę, gdyż nie chciałbym 4000 zł zainwestować w coś co nie działa. Ile prądu gdy grzejesz CWU grzałką potrzebujesz kupować? 1000kWh? To przy g12 zapłacisz ze 320 zł rocznie. Zakładając optymistycznie, że PC Ci tyle rocznie zaoszczędzi, to zwracać się będzie 13 lat. Nie licząc pracy, kosztów przeglądów, zasobnika z dużą wężownicą, przeglądów, napraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.10.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Ale u mnie zmiana na żadną z podanych taryf nie ma sensu. Posiadam panele fotowoltaiczne. Zakładałem instalację większą niż normalne zapotrzebowanie mojego domu w energię elektryczną z myślą właśnie o podgrzewaniu wody. Teraz dołożyłem rekuperator, który pracuję cały czas + dołożyłem klimatyzację w trzech pomieszczeniach (w tym roku dokładam salon) i niestety, ale muszę dopłacać do prądu. Dlatego chciałem zmniejszyć jego zużycie stosując pompę ciepła, gdyż grzałka zużywa jej najwięcej. Stąd moje pytanie o pompę, gdyż nie chciałbym 4000 zł zainwestować w coś co nie działa. To tak na prawdę zakładałeś mniejszą PV, albo inaczej - Twoje zapotrzebowanie na prąd wzrosło i PV nie wystarcza na wszystko. Oczywiście instalując PC wyłącznie do grzania wody w okresie wiosna-lato Twoje zużycie prądu zmniejszy się znacznie (tak co najmniej o 2/3 na c.w.u., a wodę bez problemu da się ogrzać do 50 st.C. przy pomocy chyba każdej PC). Tu takie obliczenia "na szybko": łopata/węgiel/kopciuch x 185 dni oraz 15 kWh x 180 dni = 2700 kWh lub 5 kWh x 180 dni = 900 kWh Czyli na grzanie samej wody Tobie jest potrzebna PV 3 kWp, lub 1 kWp Miłego wieczoru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts