przemosieradz89 17.10.2019 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Witam Panowie/Panie, jestem świeżakiem na forum, więc będę wdzięczny za wyrozumiałość. Przymierzam się do zakupu pompy ciepła (powietrzna). Do ogrzania 108 metrów, podłogówka + grzejniki - niestety tak jeszcze półtora roku temu robił deweloper i cóż, żyć trzeba Jednakże do sedna. Dostałem propozycję z dwóch firm, będę mega wdzięczny jeśli pomożecie w jakikolwiek sposób dobrze mnie nakierować na wybór pompy. Oczywiście ceny też wrzucę aby nikt nie zarzucił mi, że porównuję matiza do mercedesa. Ceny, które są w moim zasięgu a nie tylko marzeniem , które będę realizować za kilka lat. Każda wycena zawiera kompletną usługę tj. urządzenie + jego montaż i pompy (2 obiegi) 1. Buderus monoblok wlw 196iare 6kw inwerter. 37 tysięcy 2. Samsung Mono EHS 6kw inwerter. 25 tysięcy 3. Panasonic HP KIT-WXC09H3E8. 33 tysiące. Chodzi mi tak na prawdę , które z tych urządzeń będzie najsensowniejszym wyborem. Fajnie jeśli podacie za/przeciw. Z góry jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.10.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Do ogrzania 108 metrów, podłogówka + grzejniki - niestety tak jeszcze półtora roku temu robił deweloper i cóż, żyć trzeba Należy wykonać profesjonalne OZC budynku, Ponieważ masz grzejniki,to PC musi być szyta na miarę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemosieradz89 17.10.2019 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Bardziej mi chodzi o stronę techniczną tych urządzeń. Które najlepsze Zanim założę to i tak jak napisałeś OZC budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 17.10.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Bardziej mi chodzi o stronę techniczną tych urządzeń. Które najlepsze Zanim założę to i tak jak napisałeś OZC budynku OZC zawiera takie informacje jak grubości przegród, parametry zastosowanych materiałów, ilość przeszkleń, które wpływają na końcowe obciążenie cieplne budynku. Bez tych informacji na podstawie samych informacji o metrach kwadratowych nikt Ci nic tutaj nie zaproponuje. Pompe trzeba dobrać w punkt a nie strzelać jak z armaty bo można sobie zrobić krzywdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.10.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Ceny tych pomp z kosmosu. Chyba, że rury w instalacji pozłacane. Najlepszy z tego towarzystwa jest Buderus pod każdym względem oprócz ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.10.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 No i jeszcze jaki rozstrzal po jednej stronie 6kw monobloki po drugiej smok split 9kw t-cap.Ustal najpierw jak mocna pompę potrzebujesz bo tak to Ci beda wciskac przwróżne wynalazki.Jak juz bedziesz wiedziec ze potrzebujesz np. Pompe 6kw to wtedy będziesz porównywać oferty z pompami 6kw inaczej to nie ma sensu.Wszystkie pompy znanych producentow w podobnych przedzialach cenowych sa w podobnej jakosci.Co do cen to ja np.placilem za panasonica 7kw i 200l cwu z montazem 21tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemosieradz89 18.10.2019 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Panowie, OZC wyszło na poziomie 60-62W/ m2. Czy teraz jesteście w stanie pomóc coś więcej ? Oczywiście jeśli jest jakaś sensowniejsza pompa aniżeli te wyżej to super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.10.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Cos szybko te ozc zrobilesTo jakie wyszlo obciazenie ile kw przy minus 20stI jakie zapotrzebowanie na cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 OZC wyszło na poziomie 60-62W/ m2. Czy teraz jesteście w stanie pomóc coś więcej ? Podaj całość wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemosieradz89 23.10.2019 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Obciążenie przy ok. -18 dobowej wyszło 6,5 kw. Przy dobowej oscylującej wokół 1 stopnia wyszło 3kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 27.10.2019 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 No i jeszcze jaki rozstrzal po jednej stronie 6kw monobloki po drugiej smok split 9kw t-cap. Ustal najpierw jak mocna pompę potrzebujesz bo tak to Ci beda wciskac przwróżne wynalazki. Jak juz bedziesz wiedziec ze potrzebujesz np. Pompe 6kw to wtedy będziesz porównywać oferty z pompami 6kw inaczej to nie ma sensu. Wszystkie pompy znanych producentow w podobnych przedzialach cenowych sa w podobnej jakosci. Co do cen to ja np.placilem za panasonica 7kw i 200l cwu z montazem 21tys Mogę zapytać kiedy montowałeś PC i skąd ekipa? bo ja mam wyceny na PC powietrzne 8kW , daikin 33tys i Panasonic Aquaera za 35 tys z montażem i też 200 l zasobnik , przy Panasonic Aquarea All In One az 43 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 27.10.2019 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Mogę zapytać kiedy montowałeś PC i skąd ekipa? bo ja mam wyceny na PC powietrzne 8kW , daikin 33tys i Panasonic Aquaera za 35 tys z montażem i też 200 l zasobnik , przy Panasonic Aquarea All In One az 43 tys Montowalem pod koniec lipca. Ekipa 2osobowa z okolic legnicy do mnie mieli 60km dalej niz 100km raczej nie montuja. U mnie mieli gotowe przekucia i fundament Panasonic sdc 7kw do tego zbiornik 200l z duza wezownica,zawor 3d,grupa bezpieczenstwa,rozdzielacz 5obwodów na podlogówke podlaczenie wszystkiego czyli do pradu do instalacji c.o i cwu ,plus 5m sciezki gazowej i dodatkowy gaz 21tys brutto U sasiada za 3tyg zrobili tez 7kw na scianie sami robili przekucia sasiad mial 5 grzejnikow to dali bufor 50l z panasonika i jeszcze mu dali termostat bezprzewodowy no i baniak 200l samiprzerabiali co i cwu z weglowca wzieli 22tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 27.10.2019 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 daleko , prawie 300km , ale cena dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.10.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Witam Panowie/Panie, jestem świeżakiem na forum, więc będę wdzięczny za wyrozumiałość. Przymierzam się do zakupu pompy ciepła (powietrzna). Do ogrzania 108 metrów, podłogówka + grzejniki - niestety tak jeszcze półtora roku temu robił deweloper i cóż, żyć trzeba Jednakże do sedna. Dostałem propozycję z dwóch firm, będę mega wdzięczny jeśli pomożecie w jakikolwiek sposób dobrze mnie nakierować na wybór pompy. Czy rozważałeś może pompę ciepła innej firmy? Może mógłbym Ci polecić coś od nas? Napisz coś więcej o swoim budynku albo skorzystaj z naszego konfiguratora, który pozwoli Ci dobrać odpowiednie urządzenie. Wpisując odpowiednie dane dotyczące swojego budynku, konfigurator pozwoli Ci dobrać najlepsze urządzenie albo urządzenie najbardziej korzystne cenowo. https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/konfigurator-produktow.html, zachęcam też do wysłania zapytania ofertowego o wycenę: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts