Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup pompy. Proszę o pomoc

przemosieradz89

Recommended Posts

Witam Panowie/Panie,

jestem świeżakiem na forum, więc będę wdzięczny za wyrozumiałość. Przymierzam się do zakupu pompy ciepła (powietrzna). Do ogrzania 108 metrów, podłogówka + grzejniki - niestety tak jeszcze półtora roku temu robił deweloper i cóż, żyć trzeba :) Jednakże do sedna. Dostałem propozycję z dwóch firm, będę mega wdzięczny jeśli pomożecie w jakikolwiek sposób dobrze mnie nakierować na wybór pompy. Oczywiście ceny też wrzucę aby nikt nie zarzucił mi, że porównuję matiza do mercedesa. Ceny, które są w moim zasięgu a nie tylko marzeniem , które będę realizować za kilka lat. Każda wycena zawiera kompletną usługę tj. urządzenie + jego montaż i pompy (2 obiegi)

1. Buderus monoblok wlw 196iare 6kw inwerter. 37 tysięcy

2. Samsung Mono EHS 6kw inwerter. 25 tysięcy

3. Panasonic HP KIT-WXC09H3E8. 33 tysiące.

Chodzi mi tak na prawdę , które z tych urządzeń będzie najsensowniejszym wyborem. Fajnie jeśli podacie za/przeciw.

Z góry jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc !

Bardziej mi chodzi o stronę techniczną tych urządzeń. Które najlepsze :) Zanim założę to i tak jak napisałeś OZC budynku :)

OZC zawiera takie informacje jak grubości przegród, parametry zastosowanych materiałów, ilość przeszkleń, które wpływają na końcowe obciążenie cieplne budynku. Bez tych informacji na podstawie samych informacji o metrach kwadratowych nikt Ci nic tutaj nie zaproponuje.

Pompe trzeba dobrać w punkt a nie strzelać jak z armaty bo można sobie zrobić krzywdę;-)

No i jeszcze jaki rozstrzal po jednej stronie 6kw monobloki po drugiej smok split 9kw t-cap.

Ustal najpierw jak mocna pompę potrzebujesz bo tak to Ci beda wciskac przwróżne wynalazki.

Jak juz bedziesz wiedziec ze potrzebujesz np. Pompe 6kw to wtedy będziesz porównywać oferty z pompami 6kw inaczej to nie ma sensu.

Wszystkie pompy znanych producentow w podobnych przedzialach cenowych sa w podobnej jakosci.

Co do cen to ja np.placilem za panasonica 7kw i 200l cwu z montazem 21tys

No i jeszcze jaki rozstrzal po jednej stronie 6kw monobloki po drugiej smok split 9kw t-cap.

Ustal najpierw jak mocna pompę potrzebujesz bo tak to Ci beda wciskac przwróżne wynalazki.

Jak juz bedziesz wiedziec ze potrzebujesz np. Pompe 6kw to wtedy będziesz porównywać oferty z pompami 6kw inaczej to nie ma sensu.

Wszystkie pompy znanych producentow w podobnych przedzialach cenowych sa w podobnej jakosci.

Co do cen to ja np.placilem za panasonica 7kw i 200l cwu z montazem 21tys

Mogę zapytać kiedy montowałeś PC i skąd ekipa? bo ja mam wyceny na PC powietrzne 8kW , daikin 33tys i Panasonic Aquaera za 35 tys z montażem i też 200 l zasobnik , przy Panasonic Aquarea All In One az 43 tys

Mogę zapytać kiedy montowałeś PC i skąd ekipa? bo ja mam wyceny na PC powietrzne 8kW , daikin 33tys i Panasonic Aquaera za 35 tys z montażem i też 200 l zasobnik , przy Panasonic Aquarea All In One az 43 tys

Montowalem pod koniec lipca.

Ekipa 2osobowa z okolic legnicy do mnie mieli 60km dalej niz 100km raczej nie montuja.

U mnie mieli gotowe przekucia i fundament

Panasonic sdc 7kw do tego zbiornik 200l z duza wezownica,zawor 3d,grupa bezpieczenstwa,rozdzielacz 5obwodów na podlogówke podlaczenie wszystkiego czyli do pradu do instalacji c.o i cwu ,plus 5m sciezki gazowej i dodatkowy gaz 21tys brutto

U sasiada za 3tyg zrobili tez 7kw na scianie sami robili przekucia sasiad mial 5 grzejnikow to dali bufor 50l z panasonika i jeszcze mu dali termostat bezprzewodowy no i baniak 200l samiprzerabiali co i cwu z weglowca wzieli 22tys

Witam Panowie/Panie,

jestem świeżakiem na forum, więc będę wdzięczny za wyrozumiałość. Przymierzam się do zakupu pompy ciepła (powietrzna). Do ogrzania 108 metrów, podłogówka + grzejniki - niestety tak jeszcze półtora roku temu robił deweloper i cóż, żyć trzeba :) Jednakże do sedna. Dostałem propozycję z dwóch firm, będę mega wdzięczny jeśli pomożecie w jakikolwiek sposób dobrze mnie nakierować na wybór pompy.

Czy rozważałeś może pompę ciepła innej firmy? Może mógłbym Ci polecić coś od nas? Napisz coś więcej o swoim budynku albo skorzystaj z naszego konfiguratora, który pozwoli Ci dobrać odpowiednie urządzenie. Wpisując odpowiednie dane dotyczące swojego budynku, konfigurator pozwoli Ci dobrać najlepsze urządzenie albo urządzenie najbardziej korzystne cenowo. https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/konfigurator-produktow.html, zachęcam też do wysłania zapytania ofertowego o wycenę: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html :cool: