Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon z aneksem o pow. 39 m2.

persil91

Recommended Posts

Dzień dobry,

aranżujemy z narzeczoną salon z aneksem o powierzchni 39 m2 w mieszkaniu deweloperskim. Chcieliśmy podpytać, co sądzicie o naszym planie ustawienia mebli.

Najbardziej podoba nam się kuchnia w kształcie litery L z wyspą, ale w tym pokoju nie bardzo widzimy taką możliwość.

Przy takim ustawieniu mebli, dodanie wyspy byłoby chyba zbyt dużym zagraceniem przestrzeni?

Z drugiej strony obawiamy się, że przy obecnym ustawieniu, strefa wypoczynku jest słabo oddzielona od strefy kuchennej – jedynie stołem sięgającym 1/3 aneksu.

Coś byście zmienili? A może całkiem inaczej ustawili meble? Jesteśmy otwarci na propozycje.

Propozycja dewelopera:

c7d08a3b32154e33med.png

Nasza propozycja:

56004fb183764e53med.png

a08dd9f4ac94e521med.png

acb68d0f391271c5med.png

08257c86f5014b4fmed.png

69a8a8a27f4d330fmed.png

masz wyjście z ubikacji wprost na kanapę. Przy takiej bliskości usłyszysz każdego baka, każde chlupnięcie.

Widzę jakiś szacht techniczny między szafą przy wejściu a garderobą. Jeśli jest tam pion wod kan to polecam zamienić wc z garderobą miejscami.

• 2 months później...

Dziękuję Elfir za propozycję. Twoja opcja podoba mi się najbardziej. Dyskutujemy właśnie z narzeczoną nad aranżacją ścian i mebli. Nasza koncepcja wygląda następująco:

771d7c2b407a4956med.png

1) na podłodze panele w kolor drewna dębowego

2) kuchnia z frontami: dla dwóch kolumn z lodówką i piekarnikiem: drewno, fronty na dole: szare lub białe, fronty na górze: drewno, coś jak tutaj (tylko drewno na górze, szarość lub biel na dole):

7de4b964f0560ec0med.png

3) ścianka pod telewizor z drewna tego samego, które wykorzystamy do frontów kuchennych, coś jak tutaj:

19c1ed2763d40d75med.png

4) stół z blatem z drewna tego samego, który wykorzystamy do frontów kuchennych oraz do ścianki pod tv. Nogi stołu mogą być inne, np. spójne z nogami krzeseł

5) nowo powstała ścianka działowa pokryta czerwoną cegłą:

7cd38b67e553cb82med.png

6). pozostałe ściany malowane na kremowy, beżowy, w ostateczności szary. Żeby przełamać jednolitość dużej ściany obok narożnika - spory obraz.

Co sądzicie o pomyśle?

Najbardziej zastanawia mnie, czy elementy drewniane będą pasowały do ściany z cegłami... Czy nie będzie za bardzo "narąbane"?

Współczuję tego pomysłu salonu z kuchnia , po prawie 5-ciu latach takiego mieszkania więcej bym na to nie szedł szkoda że tego nie wiedziałem wtedy ze telewizora nie da się oglądać spokojnie w laptopie też nie da się komfortowo poklikać jak żona garami trzaska i wiecznie do ciebie coś mówi :D:D:D

Współczuję tego pomysłu salonu z kuchnia , po prawie 5-ciu latach takiego mieszkania więcej bym na to nie szedł szkoda że tego nie wiedziałem wtedy ze telewizora nie da się oglądać spokojnie w laptopie też nie da się komfortowo poklikać jak żona garami trzaska i wiecznie do ciebie coś mówi :D:D:D

To moze nie jest problemem u Ciebie salon połączony z kuchnią tylko zona?

Jak lubicie towarzystwo, to salon z kuchnią razem jest dobrym pomysłem a ściana ceglana z drzewem jak najbardziej do siebie pasują.

Przy drewnie i cegle przydadzą się czarne lub antracytowe akcenty, bo może być mdło - czarna rama obrazu, czarna lampa, czarne nogi stołu, czarne szafki, jak na powyższych inspiracjach.

ściany mogą był w złamanej bieli. Nie szare.

Nie jestem przekonana do okładziny drewnianej na ścianie tv. To jest mały kącik i może wyjść rustykalnie. Chyba, że to ma być takie wrażenie zacisznego kącika? Można zrobić z drewna meble RTV i ścianę na ciemny kolor.

Ale ja specjalnie nie przepadam za podkreślaniem telewizora we wnętrzach ramkami.

W sumie znalazłam w necie jedną inspirację czegoś podobnego, co planujecie:

http://frog-studio.pl/projekty/w98/studio_frog_projekty_wnetrz_w98_003.jpg

Ja rozumiem aneks kuchenny w formie wnęki lub pomieszczenia polączonego portalem z salonem i jadalnią ale tutaj to jest najmniejsz linia oporu po prostu ślepa sciana w salonie jako kuchnia. Mnie to przypomina kuchnię z miejscem do spania dla gosposi. Byłem kiedyś w gościach w takiej kucnio salonie i powiem że cały pierdolnik psuł atmosfere. Mogłbym zaakceptować taką ułomność ale gdybym jadał na miescie lub korzystał z kateringu wtedy to ma sens i wygląd.

Dla mnie kanapa śmierdząca smażoną rybą lub czosnkiem nie jest do przyjęcia .

Masz na myśli malowanie ściany na ciemny szary, czy np. jakieś panele imitujące beton?

A co sądzisz na temat dobudowywanej ściank z cegieł? Nie będzie to zbyt ciężkie? A przede wszystkim - cegły nie sącjuż faux pas?

raczej malowanie. cegła i beton razem to już dużo.

Zastanów się czy chcesz modnie czy tak jak tobie odpowiada?

Dla mnie kanapa śmierdząca smażoną rybą lub czosnkiem nie jest do przyjęcia .

Tylko w tym wnętrzu raczej nie ma innej mozliwości ustawienia kuchni z powodu pionów wod-kan.

Chyba, że myślisz o wydzieleniu osobnej, małej kuchni.

Edytowane przez Elfir

Masz na myśli malowanie ściany na ciemny szary, czy np. jakieś panele imitujące beton?

A co sądzisz na temat dobudowywanej ściank z cegieł? Nie będzie to zbyt ciężkie? A przede wszystkim - cegły nie sącjuż faux pas?

Moze nie jest to juz szczyt mody, ale takie materiały naturalne jak cegły, kamień i drewno zawsze są dobrze odbierane i przyjemne we wnętrzu.

Nie sugeruj się modą, jest krótkotrwała i zmienna, cegła co jakiś czas jest na topie i to się nie zmieni.

Dla mnie faux pas to jest lacobel , szafki na wysoki połysk itp materiały.

• 3 weeks później...
Punktem wyjścia do wyboru materiałów powinien być wybór stylu. To zdecydowanie ułatwia. Jeśli wnętrze ma być industrialne, to cegła + beton będą dobrze wyglądały razem i budowały loftową atmosferę we wnętrzu. W stylu skandynawskim lepiej pomalować cegły farbą, a beton zamienić na drewnianą boazerię. Minimalistyczne wnętrze natomiast pewnie lepiej zaprezentuje się, gdy wybierzemy jedno wykończenie, obydwa jednocześnie nie będą wyglądały dobrze.

• 1 month później...

Dziękuję za wszelką pomoc. Termin wydania kluczy coraz bliższy, a wątpliwości jeszcze sporo. Planujemy obecnie taki układ salonu:

503c90a81133b958med.png

Styl: nowoczesny, ocieplony drewnem oraz akcentami miedzianymi. Ściany białe lub w złamanej bieli, kuchnia drewniano-antracytowa, na ściance tv elementy drewniane (te które zastosujemy w kuchni) z szafką rtv w kolorze antracyt. Nad stołem chcemy dać takie lampy w kolorze miedzianym:

49e5b993bf89a49dmed.png

A nad wyspą lampy tylko z akcentem miedzi, coś jak tutaj:

cb00ea5eaecd51a2med.png

Zastanawiamy się nad oświetleniem nad częścią wypoczynkową (narożnik, stolik kawowy). Widzielibyście tutaj lampę wiszącą - kolejny element ozdobny, czy minimalistyczne plafony w kolorze czarnym takie jak np.:

f6de8aa32e122840med.png

??? Takie plafony zainstalowalibyśmy też w łazience oraz korytarzu.

• 4 weeks później...

Wiszące lampy nad stołem i oświetlenie wyspy, jak najbardziej powinny być, bo ma to znaczenie funkcjonalne, jednak kolejna wisząca lampa w części wypoczynkowej to może być już za dużo. Lepiej zaaranżować oświetlenie kąta wypoczynkowego na ścianie w postaci kinkietów lub postawić lampę stojącą. Wszystkie wybrane lampy powinny ze sobą korespondować. Mogą być dobrane pod względem stylu, kolorystyki i materiałów jednak jedna lampa (w miejscu najważniejszym np. nad stołem) może być akcentem stylistycznym lub kolorystycznym we wnętrzu i odbiegać od wystroju swoim wyglądem (np. bardzo ozdobna w minimalistycznym lub kolorowa w szarym). Załączamy kilka inspiracji

2.jpg2a.jpg2b.jpg