Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż - problem

Recommended Posts

Witam wszystkich i prosze o pomoc w walce z deweloperem. Otóż wybudował dom, w którym nie da się wjechać do garażu jak na zdjęciu

garaz1.jpg

jakie przepisy mówią o maksymalnym nachyleniu podjazdu bądź o tym jak taki wjazd winien być wykonany?

Dodatkowo mam problem z wjazdem na posesje aby nie uszkodzić podwozia auta. Sytuacja związana jest z tym, że dojazd do działki jest "pod górę" a zjazd do garażu "z góry" + zastosowanie na krawędzi wysokiego krawężnika co doprowadza do sytuacji jak na szkicu:

dojazd1.jpg

Jak walczyć? czy ktoś ma jakieś pomysły? Niestety moje uwagi do dewelopera pozostają bez odpowiedzi :/

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie :-)

Pytanie czy projekt był zgodny:

1. z przepisami (WT i inne)

2.ze zdrowym rozsądkiem.

Projektował ktoś, kto wjazd do garażu ma płaski. Kilka razy pytałem projektantów czy znają kąt natarcia pojazdu którym przyjechali (najczęściej SUVy), odpowiedzi były różne, najczęsciej "nigdy nie zahaczyłem" :D

Oczywiście SUVem.

Gdy zapytałem o możliwość wjazdu PPanamera, odpowiedzią było "nie wiem".

OK przykłąd skrajny, lecz ukazuje podejście do tematu.

Pytanie czy projekt był zgodny:

1. z przepisami (WT i inne)

2.ze zdrowym rozsądkiem.

1. Tylko jakie przepisy określają maksymalne kąty ? Prawo budowlane o tym nie wspomina raczej..

2. Na pewno nie. Zresztą tłumaczenie w formie: ale passatem się da do mnie nie przemawia. Nie będę wybierał auta po tym czy mi wjedzie do garażu :/

1. . Nie będę wybierał auta po tym czy mi wjedzie do garażu :/

Chyba jednak musisz jesli chcesz wjechać. Nie ma na to przepisow.

Tak samo musiałbyś kupić auto z odpowiednim przeswitem i napedem jesli masz dzialke dwa kilometry od glownej drogi z dojazdem po nieutwardzonej drożce. Trzeba sie dopasować.

WT

§ 70. Maksymalne nachylenie pochylni związanych z budynkiem nie może przekraczać wielkości określonych w poniższej tabeli:

Dla samochodów w garażach wielostanowiskowych:

a) jedno- i dwupoziomowych

-- na zewnątrz, bez przekrycia % nachylenia -15

-- wewnątrz budynku lub pod dachem % nachylenia -20