boorys 21.10.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Rozwiązanie jest, tylko na to nie pójdą Ci inni. Obniżyć ceny pomp ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 22.10.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Mnie interesuje rachunek ekonomiczny i bezpieczeństwo energetyczne mojego domu, świat mam gdzieś. Jeśli ekooszołomy chcą ekologi to niech płacą z własnej kieszeni Bawią mnie takie komentarze, ale to śmiech przez łzy. Bawi mnie koleś, który twierdzi, że spala bez czarnego dymu więc nie truje! No powala mnie to na glebę. Jak koleś potrafi zobaczyć w bezbarwnych spalinach Noxy, PAH i aldehydy to Nobel się należy. Rozpisują się na tych swoich forach, jak to patrzą sobie na kolor płomienia i już to wystarczy, dobre to jest. Mam super ekogroszek, bez żużla, a popiołu to szufelka na sezon, ta jasne. To ja powiem tym ludziom w elektrowniach, że nie potrzebują katalizatorów, filtrów, elektrofiltrów, dopalaczy i wszystkich systemów kontroli procesu spalania bo PRZECIEŻ WYSTARCZY PALIĆ OD DOŁU I OBSERWOWAĆ KOLOR PŁOMIENIA A jeśli masz już w dupie cały świat, to pamiętaj jak trafisz w kolejkę do specjalisty (wcale nie musi być od płuc bo choroby płuc przy chorobach serca i układu nerwowego to tutaj pikuś), że specjalista też będzie miał cię w dupie - i będzie miał rację. Wet za wet. A jeśli stwierdzisz, że płacisz i wymagasz to policz sobie ile co roku oddajesz na służbę zdrowia i sam sobie odpowiedz, czy zapłaciłeś za swoje leczenie i hospitalizację. Koszty są ogromne, a twoje choroby cywilizacyjne to myślisz że będą leczyć inni za darmo? Przypomnisz sobie tę rozmowę jak będziesz w potrzebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgut 29.10.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Edukować, tłumaczyć innej drogi nie widze. Ja po wymianie kotła i przestawieniu się na wyskojakosciowy widze kolosalna roznice. ma swietne parametry i jeszcze walczy aktywnie ze sladem węglowym sadzac kilkadziesiąt hektarów lasow. Ludzie kiedys to zrozumieją ze nie oszczedza się na jakosci spalanego wegla bo szkodzą sami sobie Edytowane 29 Października 2019 przez Tomaszs131 Lokowanie produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 29.10.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Pierwsze cena, drugie cena, trzecie wygoda. Już widzę ten tłum co woli ogrzewac śmieciami niż siedzieć wygodnie przy jakimś bezobsługowym systemie ... Na który ich stać. A i elektrownie .... trują . Ignorowaną przez Polskę możliwością są wody geotermalne o temperaturze od tych 30 do 120 stopni tylko 3 km pod ziemia ale wykonano ok 1000 takich odwiertów na obszarze ok 80 procent Polski. Zatem większe miasta i miasteczka powinny w to celować Taki Stargard Szcz. 90 % ma prądu i ciepłej wody z geotermiki . A nawet przy skomplikowaniu instalacji o czynnik w generatorze na izobutan pozwoli na produkcję prądu . A gł. koszt to wiercenie. Kłopotem są rozproszone osiedla tam zwyczajnie drewno gaz ropa czy tez "darmowa" termoizolacja starych domów bo spłacana z różnicy między starym wydatkiem na ogrzanie a nowym po termomodernizacji. Drugim ignorowanym problemem jest atmosfera i zatrucie powietrza w domach A naciski UE z ocipieniem są zwyczajnie szalbierstwem i oszustwem w jednym: https://vranovie.wordpress.com/2019/10/22/global-warming-vs-arydyzacja-klimatu-i-lodowate-paroksyzmy-wulkanow-czyli-wymarzniemy-jak-grenlandzcy-wikingowie/ A tu macie wyjątki:„…w okolicach fiordu Kangertittivaq (Scoresbysund), w pobliżu miejscowości Ittoqqortoormiit, znajdują się odsłonięte przez ustępujący lodowiec Istorvet duże ilości pozostałości roślinnych – pni i korzeni drzew i krzewów itp. Na podstawie dokonanych odkryć uważa się, że w okresie tzw. „średniowiecznego okresu ciepłego” klimat na Grenlandii był na tyle korzystny, że umożliwiał bujną wegetację drzew i roślin na znacznej powierzchni wyspy.”Ewidentny dowód z samych pięter roślinności, że dziś jest na Grenlandii o 5°C zimniej niż było ponad 700 lat temu, bo to piętro kosodrzewiny ledwo dopiero rozmarzło, rosną tam najwyżej mchy i porosty, czyli nie ma żadnego „bezprecedensowego ocieplenia” Edytowane 29 Października 2019 przez gnago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Kocioł palony węglem - byle jak, często przewymiarowany, to jest rozwiązanie dla biedaków.. a czemuś biedny ? boś głupi! Ubogi człowiek, to inna liga, dla niego kasa to środek, a nie cel. Każdy z nas ma czasem gupawki, żeby nie było że nie. To forum, jest kuźnią dobrych wzorców. Proszę policzyć - ile kosztuje 1kWh z wungla ? czy aby nie przypadkiem 12-14gr ? na czysto! a jaką sprawność ma kocioł "śmieciuch" ? Prosty rachunek ! przy 50% sprawności, wyjdzie 24-28 gr za 1kWh - mamy prąd II taryfie ? mamy! lub jest blisko. Gaz ? ~20gr. To może drewno jest "tanie" no na pewno. przy wilgotności 20% liściasete ma 3,3 kWh z kg drewna ile kosztuje tona ? ~450zł tona, bez obróbki, bez pocięcia, przenoszenia i składania. W rzopie taka taniość. Tanio może być, jak ktoś ma swój las, kocioł dolnego spalania alla hg np MPM DS. + bufor ~75 L/ na 1kW i łączenie blisko 100 L z pojemnością C.O i grzania C.W.U. To jest faktycznie jest taniej, trochę fitnesu. Nie nie ma przy tych liczbach znaczenia wilekość domu ect .. liczy się sam nośnik energii, tak jest najłatwiej porównać wszystkie typy. I to jest jedyna droga do wybicia tej "taniości" ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 29.10.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Najlepiej jak by zakazać prywatnych domów tylko same blokowiska bez względnie , rozwiązanie jest ? jest , kto się zgodzi ? nikt .:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) A czemu ja i moje dzieci mają cierpieć przez czyjąś krótkowzroczność ! nie dość że : palenie węglem w kopciuchu od dołu jest droższe jak gazem, do tego truje całą okolicę! to jaka to taniość! a już kompletnym idiotyzmem jest grzanie ciepłej wody przy pojemności baniaczków 100-160 L bo takie występują, tragicznie niska sprawność! koszt blisko temu co prąd w płaskiej taryfie, ale "tanio" ... tanio jest tylko w emocjach i myślach. Edytowane 29 Października 2019 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.10.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 A czemu ja i moje dzieci mają cierpieć przez czyjąś krótkowzroczność ! nie dość że : palenie węglem w kopciuchu od góry jest droższe jak gazem, do tego truje całą okolicę! to jaka to taniość! . Miałeś napisać palenie od dołu w śmieciuchu. Od góry, trochę inaczej wychodzi bilans. Tyle tylko, że węgiel jak i kocioł mogą być daremne. Mimo wszystko trzeba trochę wiedzy. Bo posły,, osły, urzędnicy, to nie rozwiążą sprawy za nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Miałeś napisać palenie od dołu w śmieciuchu. czeski błąd, dzięki za zwrócenie uwagi. Mimo wszystko trzeba trochę wiedzy. ciężko jest tak palić, trzeba zachować reżim, dryg trzeba mieć i rozpalarkę, trzeba chcieć tak palić. Jak niestety, ale nie ma kampanii informacyjnej, żeby przynajmniej palić od góry ! a bez bufora i tak nie wyjdziesz dobrze z takim paleniem. To kocioł zasypowy, bez bufora i palony od dołu - to utopia ! żadne tanio.. syf i drożej jak gazem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.10.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 czeski błąd, dzięki za zwrócenie uwagi. ciężko jest tak palić, trzeba zachować reżim, dryg trzeba mieć i rozpalarkę, trzeba chcieć tak palić. Jak niestety, ale nie ma kampanii informacyjnej, żeby przynajmniej palić od góry ! a bez bufora i tak nie wyjdziesz dobrze z takim paleniem. To kocioł zasypowy, bez bufora i palony od dołu - to utopia ! żadne tanio.. syf i drożej jak gazem. Jeszcze kupują węgiel po tysiąc za tone i wrzucają do śmieciucha. Przy takiej cenie za węgiel, to taniej gazem niż śmieciuchem od dołu. Paliłem od góry 3 lata. Coś wiem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Jeszcze kupują węgiel po tysiąc za tone i wrzucają do śmieciucha. prosty rachunek 1000/6800=0,147 zł x sprawność kopcenia 50% i mamy ? nieźle 29,5 gr a przy C.W.U mamy ? dobrze żeby z 25% ile to nam daje .. ? a blisko 60 gr i jeszcze mają czelność rozlewać swoją zarazę kultury dzbanów dzbanistych na innych - bo nas na gaz nie stać Jest na YT filmik jak gościu polemizuje z płaskoziemcami .. po części może być właśnie problem z wyznawcami taniego węgla - ten zaiste problem - to właśnie już religia i fanatyzm! będę kocił bo niby jestem biedny .. i mnie nie stać.. to właśnie kominem wywalę zł a co, a niech to kosztuje tyle co czystym płasko taryfowym prądem.. i tak jest taniej jak gazem. Takie błędne koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 29.10.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Rozwiązanie jest, tylko na to nie pójdą Ci inni. Obniżyć ceny pomp ciepła Piec na ekogroszek to jakieś 8-10 tyś, wyposażenie kotłowni z 6, komin ze 4 - łącznie w okolicach 20 tyś. Dobra pompa PW do nowego domu 120-140m2 to jakieś 30 tys na gotowo - z montażem, kotłownią i całym wyposażeniem. Do pompy można dostać 30% (lub jeśli masz małe dochody to więcej) zwrotu z programu Czyste Powietrze. Czyli realnie wychodzi 21 tyś - w zasadzie tyle samo co odgrzewanie na węgiel. W gratisie masz czyste pomieszczenie kotłowni które możesz wykorzystać na pralnie, suszarnię czy w inny sposób. Nawet bez dofinansowania można mieć pompę za 22-23 tyś - miałem takie oferty z pompą LG czy Samsunga. Więc nie powielajmy mitów jaki to pompy są drogie bo nie są. Bierze się to chyba z tego, że ludzie patrzą - piec 8 tyś - pompa 22 - więc pompa droga - a tak liczyć nie można. Główny problem z pompami PW jest taki, że ludzie się ich boją. Technologia jest nowa i szerzej nieznana. Dwójka znajomych się niedawno budowała, przebąkiwali coś o pompie a jak przyszło co do czego wstawili kopciucha, bo nie wiedzą czy da radę itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2019 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Technologia jest nowa i szerzej nieznana. przepraszam bardzo, silnik na cyklu Carnota jest starszy niż kopiuchy, jeszcze kurne chaty były na Polskiej wsi, kiedy wchodziły pierwsze pompy ciepła- właśnie. To koniec XIX wieku. A kopciuchy na ekościemę ile mają.. Też ślimaki się psują, dziada jak z pod krowy trzeba gnój wymiatać. A już kompletną porażką jest stosowania tego w gęstej zabudowie, ani gdzie popiołu zapodać, przynajmniej z drewna jest bardzo fajny nawóz. A tu ? siara czy inne związki, nie bardzo się to nadaje do nawożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 30.10.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Pompę ciepła typu monoblok można kupić nowa w cenie 10 tys z hakiem i samemu zamontować bo każdy trochę kumaty majsterkowicz to zrobi , kto ma już podłogówkę temu prościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.10.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Czego wymagacie od ludu który biegał z kosami na sztorc, w czasach gdy 1600km na zachód otwierano pierwszą linię metra? 1863 Londyn otwarcie pierwszej linii metra.W 1900 roku gdy namiestnik carski Sokrat Starynkiewicz świętował ukończenie wodociągowania i kanalizowania miasta na peryferiach Rosjiinni rodacy wydawali wiekopomne dzieła pod tytułem: https://polona.pl/item/kanalizacya-miasta-warszawy-jako-narzedzie-judaizmu-i-szarlataneryi-w-celu-zniszczenia,MzAwMzUyMA/1/#info:metadata Ciemnota w tem kraju trzymi się dobrze, co widać i czuć za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Problem jest tylko mentalny, otóż puszczając bąka w towarzystwie, wypada powiedzieć przepraszam.Paląc i trując w piecu jest się "dumnym" że grzeje się swój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.10.2019 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Spokojnie, połowa zapytanych odpowie ze nie trują siebie, bo dym z komina uchodzi na zewnątrz ( lub na pole ). ZERO refleksji. Lecz jeśli robi to sąsiad, aaa to wtedy mnie truje na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.10.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 No ale chyba widzie różnice jeśli w kotle się pali i bez dymu a kłębem dymu.gdyby każdy kocioł spalał bezdymnie lub prawie bez dymu to problem byłby pomijalny lub nie maiłby pryjorytetu. Oststnio się zastanawiam jak można palić tak aby śmierdoliło na całą okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 30.10.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Bawią mnie takie komentarze, ale to śmiech przez łzy. Bawi mnie koleś, który twierdzi, że spala bez czarnego dymu więc nie truje! No powala mnie to na glebę. Jak koleś potrafi zobaczyć w bezbarwnych spalinach Noxy, PAH i aldehydy to Nobel się należy. Rozpisują się na tych swoich forach, jak to patrzą sobie na kolor płomienia i już to wystarczy, dobre to jest. Mam super ekogroszek, bez żużla, a popiołu to szufelka na sezon, ta jasne. To ja powiem tym ludziom w elektrowniach, że nie potrzebują katalizatorów, filtrów, elektrofiltrów, dopalaczy i wszystkich systemów kontroli procesu spalania bo PRZECIEŻ WYSTARCZY PALIĆ OD DOŁU I OBSERWOWAĆ KOLOR PŁOMIENIA A jeśli masz już w dupie cały świat, to pamiętaj jak trafisz w kolejkę do specjalisty (wcale nie musi być od płuc bo choroby płuc przy chorobach serca i układu nerwowego to tutaj pikuś), że specjalista też będzie miał cię w dupie - i będzie miał rację. Wet za wet. A jeśli stwierdzisz, że płacisz i wymagasz to policz sobie ile co roku oddajesz na służbę zdrowia i sam sobie odpowiedz, czy zapłaciłeś za swoje leczenie i hospitalizację. Koszty są ogromne, a twoje choroby cywilizacyjne to myślisz że będą leczyć inni za darmo? Przypomnisz sobie tę rozmowę jak będziesz w potrzebie. Szanowny kolego. Masz trochę racji w tym co napisałeś ale tylko trochę albowiem, gdyby w Polsce społeczeństwo było wyedukowane na poziomie Austrii, Szwajcarii i Niemiec to nie mielibyśmy aż takiego SMOGu jaki mamy. Wystarczy poczytać o tym, że tzw. spalanie od góry promowane jest w w/w krajach od dziesiątków lat i tamtejsi mieszkańcy inaczej już nie spalają paliw stałych. Ale w Polsce jest TRADYCJA albowiem mój ojciec tak palił, mój dziadek tak palił to i ja będę tak palił... https://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/rozpalanie-od-gory-instrukcja-krok-po-kroku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.10.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Szanowny kolego. Masz trochę racji w tym co napisałeś ale tylko trochę albowiem, gdyby w Polsce społeczeństwo było wyedukowane na poziomie Austrii, Szwajcarii i Niemiec to nie mielibyśmy aż takiego SMOGu jaki mamy. Wystarczy poczytać o tym, że tzw. spalanie od góry promowane jest w w/w krajach od dziesiątków lat i tamtejsi mieszkańcy inaczej już nie spalają paliw stałych. Ale w Polsce jest TRADYCJA albowiem mój ojciec tak palił, mój dziadek tak palił to i ja będę tak palił... https://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/rozpalanie-od-gory-instrukcja-krok-po-kroku/ Śmieciuch z dmuchawą, to taki prawie podajnikowiec. Ładujesz węgiel po furtkę i lecisz na salony. Przy spalaniu od góry, to rozpalanie, trochę pilnowania, jesteś przywiązany. Nie napisałem tego złośliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts