Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jeden z wykonawców zaproponował mi takie pompy, gdyż twierdzi, że w zupełności sprawdzą się w moim domu.

Dom jednorodzinny: pow. użytkowa- 133 metry, ogrzewanie podłogowe w całym domu. ściany 24 cm gazobeton + 20 cm grafit. 12 cm EPS modułowy, 30 cm wata na poddaszu.

Obciążenia cieple według projektu to 5,8 kW.

Pompa Panasonic 29 tys.

Pompa Energy Save 30 tys.

Poradzi ktoś czy warto inwestować w te pompy. Wolę się upewnić szerszego grona ludzi niż wierzyć tylko wykonawcy robót.

https://forum.murator.pl/topic/250318-potrzebuje-porady-pompa-panasonic-all-in-one-9kw-vs-energy-save-awt-9kw/

To nie jest tak, że nie wierzę swojemu wykonawcy tylko jestem kompletnym laikiem w tych sprawach i chciałem się podpytać Was o Wasze poglądy i doświadczenia odnośnie pompy ciepła powietrze-woda.

Podałem obciążenia cieplne według swojego projektu domu jaki zakupiłem wraz z projektem domu. Jak narazie wszystko idzie według projektu, tylko jedna rzecz ulegnie zmianie. Mianowicie w projekcie mam posadzkę o grubości 22 cm a majster nie wiem dlaczego zrobił 18 cm. Teraz będzie 12 cm styropian + 7 cm wylewka.

Kierownik mówi, że w zupełności to wystarczy.

Teraz będzie 12 cm styropian + 7 cm wylewka. Kierownik mówi, że w zupełności to wystarczy.

Kierownik prawdopodobnie nic nie wie na temat ogrzewania pompą ciepła,

1/Czy jest możliwe aby wylewka końcowa mogła być ;

......a/ instalacja ogrzewania podłogowego,

......b/ anhydryt, bądź beton 5 - 6 cm ,

2/ Wykończenie podłogi ( płytki, panele lub deska )

Przy 0*stopni potrzebujesz raptem połowę tego co jest w OZC czyli 3kw.

Dokladnie to mniej niz połowę, dlaczego ? trzeba uwzglednic zyski bytowe ktore ograniczają obciązenie cieplne. Inaczej mowiąc nie 20 oC jest temperaturą graniczna a troche mniej. Ile mniej? to zalezy od wielkosci tych zysków.

Dokladnie to mniej niz połowę, dlaczego ? trzeba uwzglednic zyski bytowe ktore ograniczają obciązenie cieplne.

A czemu to przy -20 nie uwzględnia się zysków bytowych i słonecznych, a przy 0* miałoby się uwzględniać?

Obciążenie należy liczyć tak, jakby te 0 czy 20* było gdy nikogo nie ma w domu, nie pracują żadne urządzenia generujące ciepło poza systemem grzewczym i jest to w nocy gdy nie ma zysków słonecznych.

Oczywiście. Jak będą Ci wciskali znów 9kw to zapytaj na jakiej podstawie. I nie słuchaj bredni o spadku temperatury przy -15stopniach. Owszem spada ale w razie co ma grzałki. Ona nie wybuchnie od uzycia tych grzałek :) Lepiej dobrać pompę aby działała optymalnie i z pełną sprawnością od -5 do 7 stopni.