Zielony77 22.10.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Stoję przed problemem wyboru kotła ... i tak dwóch instalatorów i dwie różne wersje - pomóżcie coś doradzić.Dom nieocieplony z roku 1984, okna wymieniłem wszystkie, będę ocieplał w przyszłym roku. Powierzchnia do ogrzania to 60m2 parter, 66m2 piętro i poddasze to ok. 30m2 - można przyjąć że wszystko to ok. 160 - 170m2 (bo dochodzi jeszcze parę metrów klatki schodowej). Cztery osoby piętro plus 1 osoba parter - piętro my z żoną plus dwójka dzieciaków na dole babcia.Mam dwie różne oferty i tak - pierwsza to kocioł Buderus GB072-24v2+S120/5+AS1.6+RC310FA czyli kocioł i zbiornik a druga to Junkers Cerapu Aku (ten bez smart). Pierwsza to koszt ok 14tys (montaż, kocioł - wszystko) a druga chyba 1000-2000 taniej czyli różnica niewielka. Ale chodzi mi o argumenty drugiego instalatora - twierdzi, że kocioł plus zbiornik to już powoli przeżytek, stara szkoła itd. , że Junkers wyjdzie bardziej oszczędnie, niepotrzebnie nagrzewać zbiornik z wodą bo i tak się wszyscy nie kąpiemy o jednym czasie a Junkers nagrzewa wodę 38l/minutę czy jakoś tak i wyjdzie mnie dużo taniej w rachunkach za gaz.Teraz mam kocioł gazowy saunier duval taki stary stojący z 2003 roku (podobno niedzwiedz) i rachunki za gaz mam dość duże ... grzeję nim tylko wodę do mycia oraz gaz w kuchni - na razie palę węglem w starym kopciuchu i koszta są masakryczne - za gaz nie schodzę nigdy poniżej 200zł za miesiąc a węgla muszę kupować co roku ok. 6,5 -7 tony więc ... masakra. Dlatego zdecydowałem się zlikwidować piec węglowy i przejść całkowicie na ogrzewanie gazowe.Nie znam się kompletnie na tych nowych kotłach i potrzebuję pomocy, w przyszłym roku mam zamiar ocieplić dom styropianem 15 cm, poddasze już ociepliłem wełną 15cm ale muszę jeszcze dołożyć kolejne 5 cm żeby dać płyty G-K, po wymianie wszystkich okien jak nagrzeję węglowym piecem to jest ok, tzn bardzo ciepło - acha - wszędzie mam grzejniki tylko na poddaszu w 2 pokoikach mam podłogówkę. Doradzcie - czy ten Buderus i osobno zbiornik na wodę czy Junkers bez zbiornika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.10.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 (edytowane) Buderus i osobno zasobnik 120l . Tylko nie Buderus GB072-24 ale GB072-20.Wystarczy zarówno przed jak i po ociepleniu.Junkers z wbudowanym zasobnikiem to kocioł dwufungcyjny.Problem w tym że instalacja w domu prawdopodobnie jest bez cyrkulacji. Edytowane 22 Października 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony77 22.10.2019 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Dzięki za odpowiedż - mam cyrkulację - instalacja była robiona 6 lat temu, mam nawet podłączoną do tego starego pieca ... czyli kocioł plus zasobnik to wcale nie taki przezytek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.10.2019 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Przekaż swojemu instalatorowi że sam jest przeżytkiem.Poza tym jeden i drugi nagrzewa zbiornik z tą różnicą że jeden ma jej 100 a drugi 45 litrów.Kocioł dwufungcyjny nagrzewa wodę przepływowo podczas jej użytkowania tak jak niegdyś stare junkersy dlatego też jego wysoka moc aby mógł nadążyć z jej dostarczaniem.Poza tym wydajność wody czyli ilość litrów na minutę przy określonej temperaturze zmienia się dlatego będąc pod prysznicem gdy żona skończy myć naczynia możesz przypadkiem trochę się poparzyć lub zmarznąć gdy ta zacznie je myć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.10.2019 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 (edytowane) Jeśli jest na gaz to żaden. Najpierw porządnie ociepl potem zmieniaj ogrzewanie najlepiej pochodne elektrycznego Ocieplenie 20-25 na ścianę na dach dowal więcej 30-50cm. W perspektywie czasu im grubiej tym lepiej chyba że planujesz sprzedać za parę lat to niema się co spuszczać. Edytowane 23 Października 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony77 23.10.2019 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Dzięki za odpowiedź, czyli reasumując Buderus tańszy i ze zbiornikiem więc lepszy... aha, kotlownie mam bezposrednio pod dwoma łazienkami stad pewnie pomysł instalatora na junkers cerapur aku i bez żadnego dodatkowego zbiornika. Aha i jeszcze jedno pytanie-czy to prawda że zasobnik na wodę trzeba co 6-8 lat wymieniać na nowy bo rdzewieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.10.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Nie. Należy tylko kontrolować stan anody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts