Slyder 31.10.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Jeśli chcesz wydać 10k na rekuperację do domu 35m2 to ja Cię nie będę zatrzymywał. Ale taka jest tańsza i to z odzyskiem wilgoci. https://allegro.pl/oferta/centralka-rekuperator-vents-vue-100-p-min-100-m3-h-6681349316 Reszty nie komentuję bo nie ma sensu. Mówisz że rekuperacje zrobiłeś za 1600 gdzie sam rekuperator 1541. Gdzie rurki puszki rozprężne czerpnie ? reszte skomentuj chętnie posłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2019 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 w domach z WM wilgotność jest niższa, niż w przypadku domów z WG ? Nie jest to prawdą. Niezależnie od rodzaju wentylacji wilgotnośc przy tych samych warunkach (temperatury zew/wew, wilgotniść zewnętrzna, ilość wymienianychm3 powietrza, te same zyski bytowe) wilgotność będzie taka sama. Przy WM może być wyższa zimą (co jest zaletą) jak zamontujesz rekuperator z odzyskiem wilgoci. Mit wynika z "wyłączania" WG w zimie, dla oszczędności na wentylacji i komfortu mniejszege smerania zimnym piowietrzem z nawiewników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Nie jest to prawdą. Niezależnie od rodzaju wentylacji wilgotnośc przy tych samych warunkach (temperatury zew/wew, wilgotniść zewnętrzna, ilość wymienianychm3 powietrza, te same zyski bytowe) wilgotność będzie taka sama. Przy WM może być wyższa zimą (co jest zaletą) jak zamontujesz rekuperator z odzyskiem wilgoci. Mit wynika z "wyłączania" WG w zimie, dla oszczędności na wentylacji i komfortu mniejszege smerania zimnym piowietrzem z nawiewników. Prawdy objawione by Kaizen... Jest rzeczą oczywista, że rodzaj wentylacji nie wpływa na wilgotnośc (o ile wentylacja nie ma jej odzysku). Ale rzeczywistość jest taka, że wentylacja w domach z WG jest mniej sprawna (brak nawiewników), lub też celowo tłumiona (zakrywanie kratek), stad tez moje powyższe zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2019 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Ale rzeczywistość jest taka, że wentylacja w domach z WG jest mniej sprawna (brak nawiewników), lub też celowo tłumiona (zakrywanie kratek), stad tez moje powyższe zdanie. Chcesz się założyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Jak zweryfikujesz zakład ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2019 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Jak zweryfikujesz zakład ? Jak chcesz? W praktyce przy WM mogę mięc taką wilgotność, jaką zechcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 No i pewnie w sezonie będziesz utrzymywał niższą wilgotnośc niż w domach z przytkanaą WG.. Poza tym ja nie pisałem o "domu Kaizena" tylko o "domach z WM". Uważam, że w średni poziom wilgotnosci w 10 domach z WM będzie niższy, niż w 10 domach z WG.Choćby z uwagi na kiepską popularność rozwiązań z odzyskiem wilgoci.Dla mnie EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 (edytowane) Choćby z uwagi na kiepską popularność rozwiązań z odzyskiem wilgoci. Nie jest konieczny odzysk wilgoci. Wystarczy zrobic to, co robią miłośnicy WG. Tyle, że łatwiej wyciągnąć wtyczkę rekuperatora z gniazdka, niż pozatykać kratki. Do tego statystyczny dom z WM jest mniej szczelny niż z WM, więc efekt w domach z WM bedzie większy. Do tego przy WM mogę sobie ustawić wydajność z harmonogramu czy okresowo wyłączać. Więc to kwestia sposbu używania wentylacji, a nie jej rodzaju. Przy WM możliwosci jest dużo więcej, bo przy WG można tylko ograniczać przepływ i to w mało automatyczny sposób. Edytowane 31 Października 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.11.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Bo mi przemarzała za meblami i woda się skraplała to najbardziej haniebne powiedzenie "techniczne" nie obrażając techniki, jakie można powiedzieć! jakiś dzban powiedział- że coś przymarza .. nigdy takiego zjawiska nie było i nie będzie. Powiedz somsiadowi, że to nie ściana ... %@#4523 tylko tak mu energia cieplna ucieka szybko, że nie nadarza się utrzymać, niczym powietrze w dziurawej oponie! im większa dziura, tym więcej trzeba pompować. To jedno z bardziej szkodliwych haseł! bo jak stwierdzi teraz.. (@#$$# to mu i potwierdzi sam przed sobą że mu nie @$42534 Dłużę ciepło oddziałuje z przegrodą, niczym zaiwani się na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 07.11.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Innym ciekawym stwierdzeniem żony somsiada jest termos albo nie/oddychające ściany z powodu warstwy "steropianu". Ale jednak chyba coś do niego pomału dociera bo wczoraj zaczął samodzielnie oklejać ścianę wschodnią. Wszyscy dookoła kibicujemy i trzymamy kciuki. Może w przyszłym roku oklei dookoła. Szkoda tylko ze tak cienko i 5cm białego. Wiem że mu sie nie przelewa i moze nie stac go na grubszy albo grafitowy ale są przecież programy typu "czyste powietrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts