Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hajzus

Recommended Posts

Witam,

Będę budował dom 108 mkw - parterowy. Fundament (nie płyta - niestety koszta troche przerastaja). Ocieplenie to sciany 20, podloga 20, dach 40. Bryła prosta. Od północy brak okien, wieksze przeszklenia od poludnia i zachodu. Dach prosty 2-spadowy(w uproszczeniu wsch-zach.). Okna 3-szybowe. Prosta rekuperacja. Mały kominek - raczej reprezentatywny niżeli do celów grzewczych. Do CWU albo zwykły bojler z grzałką albo prosta pompa ciepła.

To tak wstępem aby bylo wiadomo co i jak.

Zastanawiam się nad ogrzewaniem. Na poczatku chcialem PC PW, jednak po przeliczeniu wszystkiego jest to nie opłacalne. Następnie przyszedł pomysł kabli grzewczych(i nad tym cały czas sie ostro zastanawiam) i grzania wylewki betonowej w taniej taryfie. Jednak sen z powiek spędza mi możliwość wzrostu cen za energię elektryczną :/ Dlatego rozważam zwykłą wodną podłogówkę grzaną także elektrycznie(jakaś grzałka?) w taniej taryfie aby nagrzać wylewkę. Dzięki temu w razie dużego wzrostu cen za prąd jestem w stanie podłączyć jakiś piecyk na pellet lub inne ustrojstwo - lub być może w przyszłości będzie gaz w drodze - chodzą słucht że mają robić, ale póki co nic oficjalnego nie ma.

Jeśli chodzi o kable, to tutaj filozofi nie ma - kładę wg zapotrzebowania(mając OZC jest to do wyliczenia) i po krzyku.

Zastanawia mnie jednak jak rozwiązać grzanie wody/wylewki do wodnej podłogówki? Z tego co się orientuję, to najpopularniejszym sposobem jest posiadanie bufora wodnego (1000L?) i jego grzanie. Jednak gdzieś czytałem(nie mogę tego znaleźć) rozwiązania typu "grzałka bezpośrednio wpięta w podłogówkę" - czy da się takie coś zrobić? Rozwiązanie dość ciekawe szczególnie że u mnie buforem miała by być wylewka. Może jest jeszcze inne rozwiązanie? Albo ja coś źle rozumuję?

Podpowiecie jak to ugryźć?

PS. Z onlinowego kalkulatora OZC wynika że zapotrzebowanie na CO to ok 7400 kWh/rok. Sądzę że to dość dobre oszacowanie i faktyczna zmiana o 1000kWh nie zrobi wielkiej różnicy.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam :)

Wodna podłogówka to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie dające wiele możliwości w przyszłości. Akumulacyjność możesz załatwić odpowiednio grubą warstwą wylewki.

Wystarczy grzałka w rurze, pompa z jakimś sterowaniem i grupa bezpieczeństwa (zawór i naczynie przeponowe).

Zauważ, że wedle aktualnych przepisów to nie przejdzie, może dołożenie klimatyzacji pomoże.

Jeżeli dom zbudujesz bez dużych błędów (mostki cieplne, etc) to prawdopodobnie więcej energii będziesz potrzebował na CWU niż na CO więc rozważ pompę ciepła PW.

pedet

Już teraz musiałem zrezygnowaćz płyty fundamentowej ze względu na koszty, więc PC PW odpada. inna sprawa, że tak jak pisałem na początku... po wyliczeniu ile bym musiał zainwestować, a jakie by były z tego zyski, to PC odpada.

CWU to raczej będzie prostą pompą grzane.

Klimę jeśli trzeba będzie to też dorzucę, ale sądzę, że kominek i prosta pompa do CWU załatwią sprawy papierkowe ;)

To podłącz pompę Cwu pod ogrzewanie podłogowe, załatwi sporą część sezonu. Moja pompa ciepła CWU ma wężownicę w zbiorniku, którą chcę wykorzystać do grzania podłogówki. Pamiętaj, że taka pompa przestaje działać, gdy jest najbardziej potrzebna. Pompy ciepła do CWU bardzo nie lubią pracy w niskich temp. Swoją mam podłączoną pod powietrze wywiewane z reku i czekam na mrozy, żeby zobaczyć jak się zachowa.

Już teraz musiałem zrezygnowaćz płyty fundamentowej ze względu na koszty, więc PC PW odpada

Policz Waść dobrze, łącznie z wylewką + izolacją pod wylewką. Teraz aby prawidłowo wykonać fundamenty- powinny być wylane w szalunek i z betonu. Inaczej, jeśli murowane z bloczków, to mają być spoinowane, oraz tynkowane + do tego szlam mineralny/ lub masa KMB, do tego jeszcze trzeba policzyć izolację boczną, a i tak jest to pół środek.

Jak dobrze pomyślisz - to płytę ogarniesz na raz, podbudowa izolacja, później zbrojenie + podłogówka .. w środku.

Dom dogacić do 30cm izolacji, nie żałować. Nie kombinować i dać małą PC np panasonika czy inną lub gaz kondensat .. lub przy braku gazu pellet .. ale problem - bo trzeba już bufor .. przy tak ciepłym domu - kocioł nie rozwinie skrzydeł. PC tak by zrobić, aby w lecie mogła chłodzić wnętrze- czy to przez podłogówkę czy inaczej. Trzeba tylko chcieć.

Odpuść kominek, kasę dołóż do PC.

Albo tak jak mówi Merkava, daj 30cm izolacji, to i prąd przejdzie :)

Patrząc z drugiej strony, kominek trochę obniży EP, więc może się udać.

Pogadaj z projektantem, by tak zrobił projekt, by wyszło z kominkiem i wodną elektryczną podłogówką.

W końcu za to mu płacisz.

Edytowane przez klaudiusz_x

Odpuść kominek, kasę dołóż do PC.

Albo tak jak mówi Merkava, daj 30cm izolacji, to i prąd przejdzie :)

Patrząc z drugiej strony, kominek trochę obniży EP, więc może się udać.

Pogadaj z projektantem, by tak zrobił projekt, by wyszło z kominkiem i wodną elektryczną podłogówką.

W końcu za to mu płacisz.

klaudiusz_x,

Kominek będzie tak czy inaczej (lubię od czasu do czasu popalić w kominku - no i Żonie też sie podoba kominek. Dodatkowo tak jak piszesz, jakbym się zdecydował na kable to kominek obniży EP :)

A jak to jest z tą izolacją... czy 30 cm nie będzie sprawiało wrażenia, że mniejsze okna to takie troche okna strzelicze? I czy te dodatkowe 10 cm tak bardzo poprawi parametry?

I jeszcze jedno pytanei mi sie nasunęło... jak to jest z grzaniem akumulacyjnym (nieważne czy kablami czy wodnym)? Powiedzmy że jestem w stanie sobie wygrzać wylewkęw nocy do zadanej temperatury... jak później w dzieńjestem w stanie utrzymywać temperaturę na stałym poziomie tak aby mi nie przegrzało pomieszczenia? JAk tym sterować? CZy właśnie podniesienie do odpowiedniej temp w nocy spowoduje że w ciągu dnia wachania temp bedąna tyle małe że komfort bedzie ok a temperatura taka jaka zamierzona?

Pozdrawiam

klaudiusz_x,

I jeszcze jedno pytanei mi sie nasunęło... jak to jest z grzaniem akumulacyjnym (nieważne czy kablami czy wodnym)? Powiedzmy że jestem w stanie sobie wygrzać wylewkęw nocy do zadanej temperatury... jak później w dzieńjestem w stanie utrzymywać temperaturę na stałym poziomie tak aby mi nie przegrzało pomieszczenia? JAk tym sterować? CZy właśnie podniesienie do odpowiedniej temp w nocy spowoduje że w ciągu dnia wachania temp bedąna tyle małe że komfort bedzie ok a temperatura taka jaka zamierzona?

Pozdrawiam

Odpowiedź znajdziesz w temacie https://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!/page1084

Do grzania akumulacyjnego, 10cm wylewki potrzebujesz.

By ograniczyć przegrzanie, niektórzy dodawają pod panele xps trochę grubszego Plus grube panele.

Wejdź w dział https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?79-Dom-energooszcz%C4%99dny-i-pasywny-projekt-budowa-%C5%BCycie

Tam znajdziesz wiele istotnych informacji.

Zerknij także do niektórych dzienników budowy.Tam mają dokładnie rozpisane co i jak.

W tym dziale znajdziesz odnośniki do DB.

Edytowane przez klaudiusz_x

czy 30 cm nie będzie sprawiało wrażenia, że mniejsze okna to takie troche okna strzelicze?
żadną miarą :) wręcz robi wrażenie takiej przytulności:)

okna jak dasz w izolacji- to wtedy ino lepiej.

I czy te dodatkowe 10 cm tak bardzo poprawi parametry?
tak, ale głównie i pierwszej kolejności wentylacja mechaniczna z rekuperatorem - postawił bym sobie granice na ~45 W/K Ht (Htr i Hve) i zliczył ile trzeba czego dołożyć.

A jak to jest z tą izolacją... czy 30 cm nie będzie sprawiało wrażenia, że mniejsze okna to takie troche okna strzelicze? I czy te dodatkowe 10 cm tak bardzo poprawi parametry?

Okno strzelnicze przy 1,5x1,5m?

Ale jak będzie wyglądał glif czy parapet - przymierz się i oceń wg swojej estetyki.

Parametry poprawi oczywiście. Ale czy to się opłaci? Jak chcesz kołkować, to uwzględnij też koszt nietypowych (długich) kołków no i parapetów.

https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109

jak później w dzieńjestem w stanie utrzymywać temperaturę na stałym poziomie tak aby mi nie przegrzało pomieszczenia? JAk tym sterować? CZy właśnie podniesienie do odpowiedniej temp w nocy spowoduje że w ciągu dnia wachania temp bedąna tyle małe że komfort bedzie ok a temperatura taka jaka zamierzona?

Temat wielokrotnie wałkowany.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?354927-Projekt-ogrzewania-domu-czy-to-b%C4%99dzie-poprawnie-dzia%C5%82a%C5%82o&p=7801123&viewfull=1#post7801123

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?354927-Projekt-ogrzewania-domu-czy-to-b%C4%99dzie-poprawnie-dzia%C5%82a%C5%82o&p=7801045&viewfull=1#post7801045

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=7805204&viewfull=1#post7805204

I taka zagadka - w czasie objętym wykresem podłoga była odpalona 3x po 40 minut z pełną mocą (bez termostatu). Ta moc to 1200W czyli w te łącznie 2h zostało dostarczone 2,4kWh co odpowiada mniej więcej zapotrzebowaniu dobowemu tego pomieszczenia w tych warunkach. Okno od wschodu.

attachment.php?attachmentid=436386

Pytanie takie - w jakich godzinach pracowało ogrzewanie?

Według mnie, optymalnie to 25cm styro na elewacji.

Ja mam 20, ale budowę rozpocząłem w 2011r. Dałem 2x więcej niż miałem w projekcie.

Przy 20cm EPS 0,033 mój dom ma EUco+w 2279,3kWh/r

Przy 25cm byłoby to 2081,5kWh/r - czyli oszczędziłbym rocznie 197,8kWh co przy cenie 0,32zł/kWh daje kwotę 63,30zł.

5cm x 137m2 (powierzchnia ścian zewnętrznych netto - czyli po odjęciu powierzchni otworów) = 6,85m3 - z odpadami policzmy bardzo optymistycznie 7m3 x 167zł (jak kupowałem kosztował ponad 200zł) i mamy 1169 zł i sam styropian zwraca się 18,5 roku przy grzaniu prądem. A trzeba doliczyć większą powierzchnię elewacji (bo wymiary wzrosły) albo utratę powierzchni użytkowej (jak pozostawiamy bez zmian wymiary zewnętrzne domu), droższe kołki, parapety i wartość pieniądza w czasie. Wychodzi ponad 20 lat. Czyli już dokładanie tych 5cm jest co najmniej wątpliwe ekonomicznie.

Każda kWh wyprodukowana klimą czy kominkiem wydłuża ten czas.

A jak ktoś grzeje PC - 3-4x dłużej będzie się zwracało - czyli już totalnie bez sensu.

wasne-wykresy-temperatur.jpg

Edytowane przez Kaizen