Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lakierobejca bezbarwna - Bondex czy Altax?Polecacie?

katinka74

Recommended Posts

Witam, muszę zabezpieczyć drewniane słupy tarasowe przed wilgocią,grzybami i UV. Mam już położony impregnat a teraz czas na lakierobejcę. Chciałabym pomalować w kolorze bezbarwnym, bo nie chce zmieniać koloru słupów (sosna). Czy ktoś z Państwa używał może produktów z tych dwóch firm i podzieliłby się spostrzeżeniami? W sklepach mówią, że impregnat bezbarwny niestety nie chroni drzewa przed UV ale czy lakierobejca bezbarwna będzie już chronić czy raczej nie, mimo opisów producenta, że tak?

Zastanawiam się nad tymi produktami:

1. Lakierobejca do drewna SATIN FINISH Bezbarwny BONDEX lub

2. LAKIEROBEJCA ELEWACYJNA UV ALTAX BEZBARWNA z woskiem (na opakowaniu jest naklejka, że chroni przed UV)

Edytowane przez katinka74

• Bezbarwnej wersji Bondex Extreme Wood Care używać wyłącznie do rozjaśniania odcieni(maks. 25%) lub jako ostatniej powłoki wykończeniowej.

ale to inny produkt SATIN FINISH Bezbarwny BONDEX od tego Extreme wood care. Tez o tym czytałam;)

To jak zabezpieczyć dobrze drewno przed słońcem i wilgocią, nie zmieniając jego koloru? Niestety żadne odcienie koloru mi nie pasują

ale to inny produkt SATIN FINISH Bezbarwny BONDEX od tego Extreme wood care. Tez o tym czytałam;)

Informacja ze strony produktu https://bondex.pl/produkty/lakierobejce/bondex-satin-finish

To jak zabezpieczyć dobrze drewno przed słońcem i wilgocią, nie zmieniając jego koloru? Niestety żadne odcienie koloru mi nie pasują

Lakierem albo impgregnatem. Bejcowanie to barwienie drewna.

• 1 month później...
Ja mam taras z poliwęglanu litegoi konstrukcję drewnianą. Impregnowałem tylko tikkurilą merit jahti. Jest to lakier, podobno z dobrym filtrem UV. Też słyszałem opinię (ale dotyczyła impregnatów), że bezbarwne słabo chronią przed UV. Nie wiem czy ta sama zasada tyczy się lakierów, ale lakiery są chyba tylko bezbarwne. Poza lakierem nic nie dawałem, żadnego impregnatu. Minął ponda rok i nie wiem, może chyba minimalnie pociemniały. Ale czy to kwestia brudu, czy słońca to nie wiem. A może mi się wydaje :) ciężko powiedzieć Edytowane przez o.marcin