Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PSK czy fix plus drzwi?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tańsze, mniej awaryjne. Prostsze. Trudniej zepsuć w montażu.

Minusy: kwestie wizualne związane z niesymetrycznym podziałem , ograniczenie wielkości skrzydła otwieranego i światła przejścia.

Dopiero jak ludzie zamieszkają zauważają że nawet HS otwierają na tyle by przejść czyli 60-80 cm z PSK podobnie

O ile HS po wyjściu mogą zamknąć o tyle PSK mistrzostw otwarte i robale wlatuja do środka

A nierówny podział.... kwestia gustu i projektu.

Pomijam już że rozwiązanie najtańsze I z samymi zaletami jak w oknie

Przy skrzydle próg cirka 6 cm przy PSK o min 2 cm wyższy

Przy skrzydle i zrobieniu całości w dwu oddzielnych oscieznicach zakręconych w zestaw możesz dac niski próg ok 2.5 cm tylko wtedy środkowy "slupek" będzie dwa razy szerszy - co wbrew pozorom powinno być że względu na statyke - to muszą sprawdzić u producenta - ja wogole zrobiłbym to w dwu ramach połączonych mną profil i statycznym by później przy trzaskaniu drzwiami całość się nie trzesla

Właśnie ten niski próg mam na myśli. Fajna rzecz, a przy psk odpada. Szerokość słupka nie ma dla mnie znaczenia. Wolę by było stabilne i wytrzymałe niż odrobinkę ładniejsze.

Od początku biorę pod uwagę takie rozwiązanie, ale żoną upiera się przy suwance. Różnica w cenie za mała by ją przekonać. Szukam zatem innych argumentów :D

W obecnym domu nie mam drzwi przesuwnych. Ile lat psk faktycznie działają dobrze? Dożywotnio?

Żony nie przekonasz....Byłem dwuktornie żonaty i nie masz żadnych szans chyba że....znajdziesz czas...poszukasz salonu w którym jest PSK i każesz jej to otworzyć i zamknąć kilka razy pod rząd- dopiero wtedy wygrasz

Dożywotnio? Żartujesz, nic nie jest dożywotne

Podstawa to montaż by wytrzymała dłużej oraz dobry Hmmm....bardzo dobry producent ktory PSK nie spieprzy bo wbrew pozorom bardzo łatwo to uczynić.

A i tak mimo jakiś wydumanych zalet PSK jest moim zdaniem najgorszym rozwiązaniem z dostępnych

A jeśli to ma być często używane podstawowe wyjście z domu to po prostu tragedia...użytkowa tragedia

Dożywotnio jest pojęciem względnym. Inaczej brzmi w ustach nastolatka, inaczej gdy mówi to emeryt:D

Ja jestem pośrodku.

Byłem w salonie Oknoplastu. Koleś zamknął drzwi psk jednym palcem. Mam rozumieć, że to trick?

Byłem pod wrażeniem, bo u rodziców w takim zestawie muszę używać dwóch rąk:D

Ogólnie sam skłaniam się bardziej w stronę drzwi z powodu niskiego progu. Możliwość przymknięcia od zewnątrz to też ogromny plus. Zwłaszcza przy reku.