Janekk1234 27.10.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Teściowa ma mieszkanie 35m2 stare budownictwo. Teraz ma w piwnicy kopciucha i pionem z piwnicy woda ogrzewa 4 grzejniki. Myśli o zmianie i niby gaz mają im ciągnąć za rok lub dwa. Ja ją namawiam na założenie kotła na prąd. Inwestycja dużo mniejsza niż gaz. Tylko ona się boi o koszta rachunkowe.Szacunkowo to na m2 jest zużycie 200kwh czyli rocznie 3500 pln za ogrzewanie. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 27.10.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 prościej to policzyć z ilości zużywanego węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.10.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Ja ją namawiam na założenie kotła na prąd. Inwestycja dużo mniejsza niż gaz. Bufor ma/zamierza mieć? Kocioł na prąd bez sensu przy kaloryferach. Albo bufor z grzałkami, albo grzejniki elektryczne Szacunkowo to na m2 jest zużycie 200kwh czyli rocznie 3500 pln za ogrzewanie. Ile węgla spala? Szacowanie na podstawie statystyk prowadzi na manowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 27.10.2019 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Myślałem że wywalić kopciucha i wpiąć w tam w instalację kocioł elektryczny to chyba najprostsze bez dużych inwestycji czemu przy kaloryferach to bez sensu? Bufor chodzi o to aby nocą grzać na taniej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.10.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Myślałem że wywalić kopciucha i wpiąć w tam w instalację kocioł elektryczny to chyba najprostsze bez dużych inwestycji czemu przy kaloryferach to bez sensu? Powstają straty w przesyle, utrudnia sterowanie, jest drogi w montażu. Grzejniki to z 500zł, kocioł 5x więcej, a nie daje nic lepiej. Bez bufora trzeba liczyć z 50gr/kWh na ogrzewanie - ponad dwa razy drożej, niż gazem. Przy buforze - da się zejść blisko ceny prądu w taniej taryfie, czyli niewiele drożej, niż gazem, ale oszczędzić na kominiarzu i serwisancie i w sumie wyjdzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 18-22gr/kWh vs 59gr/kWh, chyba że druga taryfa. Prosto ? najlepiej klima split - możliwością grzania do -20 na zewnątrz, czy wersja skandynawska do -25 np. A w razie potrzeb dogrzanie prądem. Ale nie czysty płaski prąd, to samo bój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 27.10.2019 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Tak często czytam że prąd nadaje się do małych mieszkań a Terez słyszę że to samoboj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.10.2019 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Nie wiem czy do małych mieszkań i tym bardziej w kamienicy, ale na pewno ogrzewanie wody aby ogrzewać powietrze to raczej debilizm, bo tracisz największą zaletę prądu czyli doskonałą sterowalność Ogrzewam dom prądem kilkanaście lat i na razie potencjalna inwestycja w wodne centralne na gaz jeszcze by mi się nie zwróciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 28.10.2019 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Nie upieram się przy wodnym elektrycznym tak napisałem dlatego że tam instalacja wodna już jest.Ale lepiej rzeczywiście powiesić nowe grzejniki. To też takie złe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.10.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Nie upieram się przy wodnym elektrycznym tak napisałem dlatego że tam instalacja wodna już jest. Ale lepiej rzeczywiście powiesić nowe grzejniki. To też takie złe? Mieszkanie jest malutkie najlepiej wyjdzie klima i jakiś farelko konwektor wrazie W I jakiś bojler w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.10.2019 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Terez słyszę że to samoboj? samobój przy płaskiej taryfie i grzaniu 24h za każdą kWh w cenie ~59 gr za 1kWh. Druga taryfa ~28 gr i już jest sensownie, gdzie pelet potrafi kosztować pod 25gr za kWh. Mieszkanie jest malutkie najlepiej wyjdzie klima i jakiś farelko konwektor wrazie W I jakiś bojler w taniej taryfie to mogła by być najlepsza opcja, klima latem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts