Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy prąd będzie dobry do ogrzania tego mieszkania?

Janekk1234

Recommended Posts

Teściowa ma mieszkanie 35m2 stare budownictwo. Teraz ma w piwnicy kopciucha i pionem z piwnicy woda ogrzewa 4 grzejniki. Myśli o zmianie i niby gaz mają im ciągnąć za rok lub dwa. Ja ją namawiam na założenie kotła na prąd. Inwestycja dużo mniejsza niż gaz. Tylko ona się boi o koszta rachunkowe.

Szacunkowo to na m2 jest zużycie 200kwh czyli rocznie 3500 pln za ogrzewanie. Zgadza się?

Ja ją namawiam na założenie kotła na prąd. Inwestycja dużo mniejsza niż gaz.

Bufor ma/zamierza mieć? Kocioł na prąd bez sensu przy kaloryferach. Albo bufor z grzałkami, albo grzejniki elektryczne

Szacunkowo to na m2 jest zużycie 200kwh czyli rocznie 3500 pln za ogrzewanie.

Ile węgla spala? Szacowanie na podstawie statystyk prowadzi na manowce.

Myślałem że wywalić kopciucha i wpiąć w tam w instalację kocioł elektryczny to chyba najprostsze bez dużych inwestycji czemu przy kaloryferach to bez sensu?

Powstają straty w przesyle, utrudnia sterowanie, jest drogi w montażu. Grzejniki to z 500zł, kocioł 5x więcej, a nie daje nic lepiej.

Bez bufora trzeba liczyć z 50gr/kWh na ogrzewanie - ponad dwa razy drożej, niż gazem. Przy buforze - da się zejść blisko ceny prądu w taniej taryfie, czyli niewiele drożej, niż gazem, ale oszczędzić na kominiarzu i serwisancie i w sumie wyjdzie podobnie.

Nie wiem czy do małych mieszkań i tym bardziej w kamienicy, ale na pewno ogrzewanie wody aby ogrzewać powietrze to raczej debilizm, bo tracisz największą zaletę prądu czyli doskonałą sterowalność

Ogrzewam dom prądem kilkanaście lat i na razie potencjalna inwestycja w wodne centralne na gaz jeszcze by mi się nie zwróciła.

Terez słyszę że to samoboj?
samobój przy płaskiej taryfie i grzaniu 24h za każdą kWh w cenie ~59 gr za 1kWh.

Druga taryfa ~28 gr i już jest sensownie, gdzie pelet potrafi kosztować pod 25gr za kWh.

Mieszkanie jest malutkie najlepiej wyjdzie klima i jakiś farelko konwektor wrazie W I jakiś bojler w taniej taryfie
to mogła by być najlepsza opcja, klima latem:)