Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skopana instalacja CO? Niebezpieczne? Bulgotanie po włączeniu pompy CO

Ghost0404

Recommended Posts

Witam, ostatnio zamontowałem kocioł DEFRO od instalatora z certyfikatem DEFRO, tutaj schemat poglądowy mojej instalacji, czy to ma prawo działać, bo od 2 miesięcy bulgocze w grzejnikach, wszystkie grzejniki odpowietrzone, i nic z tym sie nie da zrobić, tak jakby ciągle było powietrze w instalacji, którego nie można się pozbyć. Czy w ten sposób może być zamontowany zbiorniczek wyrównawczy? Prosze o porady, bo nie moge sobie poradzic z instalatorem.

SCHEMAT INSTALACJI CO.jpg

Może ciut wyraźniej :( albo zdjęcie, dodatkowo. Czemu rura wzbiorcza nie jest bezpośrednio z nad kotła ? wyprowadzona do zbiornika wyrównawczego ? :bash:

Pompa prawdopodobnie jest źle zamontowana, stąd robi podciśnienie, miałem taki przypadek u siebie, poprawiłem po "fachowcu" bo z grzejników wyciągało wodę i były ciągle zapowietrzone.

Nie mam głowic na grzejnikach
:bash: to źle. ciężko wysterować temp wtedy, albo nie dogrzewa, albo przegrzewa, nie rozprowadza dobrze ciepła. Wiem, przerabiałem temat, tam gdzie jeszcze nie ma termostatu, jest bida, trzeba kryzować grzejniki zaworkiem, dobrze że kulowy, ustawić na min przepływ. A i to nie pomaga.

Ghost0404 któraś pompka może być źle zamontowana, po prostu "rozszarpują" wodę w przeciwnych kierunkach. Trzeba by było sprawdzić, jak jest tylko jedna pompka, czy efekt jest podobny. Trzeba by było zaglądnąć do schematu zaworu 4D aby zobaczyć jak powinny być ustawione pompki. Na rozdzielanie powinna być przed, na mieszanie za.

Tylko rzopa grabowa, stety brak różnicówek na obejściu pompy, to źle, zresztą do wyrównawczego - rura z nad pieca bez przeszkód, tu jest naprawdę źle -

blokuje zwór 4D i pompka - wystarczy, że zawór jakimś tarafem ustawił by się i zamkną gałąź od kotła,

SCHEMAT-ESSBE.jpg jak pierwszy obrazek .. i bum .. 65 st w momencie rośnie.. .

post-791-0-05297200-1478872273.png

Edytowane przez מרכבה