Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec wybrać?

maxiking

Recommended Posts

Witam . Mam pytanie , stawiam teraz domek prosty kwadrat 11.25x11.25 dach czterospadowy , fundament 10cm xps ,ściany zewnętrzne 20cm lamda 0.32 będzie, podłoga 20cm eps 0.32, strop 20cm styro 0.32 , dach nieocieplany ponieważ poddasze nieużytkowe będzie przez pewien czas. Jaki kocioł polecacie do takiego domku ? Grzane tylko parter podłogówka plus z 2-3 grzejniki łazienka, sypialnia. Zdecydowany jestem na ekogroszek, ponieważ kotłownia będzie w budynku gospodarczym obok domu. Jak to najlepiej rozwiązać żeby straty ciepła na tej odległości (~10metrów) były jak najmniejsze ? Jeżeli uważacie że coś trzeba zmienić w ociepleniu itd to proszę o uwagi . Jeszcze 2 grzejniki będą obok kotłowni w garażu ale to sporadycznie grzane przy pracach w zimie w garażu.

Edit.

Zapomniałem wspomnieć o kominku w salonie którym mam zamiar dogrzewać w chłodne jesienne wieczory żeby bez potrzeby nie rozpalać kotła.

Pisze kolego ze na piec jest kotłownia w budynku gospodarczym 15m2.
czeski błąd. Zapatrzyłem się w parametry termiczne domu, a to uciekło.

Docelowo będzie z 160m2 pewnie? Zakładając obciążenie około 50W/m2, trochę bliżej było by po cieple właściwym, a najlepiej OZC.

Ale z mocą bym nie szalał. Przy 50 W/m2 to da ~8 kW przy -20. A teraz przez pół... czyli 4-5kW maks .. a przy zero st -

będzie 2-2,5 kW potrzeba .. najmniejszy kocioł ~7 kW już nie ogarnie, a później będzie lepiej, ciut, będzie te 4-5 kW potrzeby przy 0st.

10 kW ..po zmianach, a teraz? wypadało by mieć kawałek baniaczka w domu, niech tam traci ciepło. A kocioł z domem rura preizolowaną, w osłonie piany pur, są ciepłownicze rury, chyba że chcesz kombinować z XPS'em.

Ocieplenie można zwiększać.. ale przyjdzie wentylacja grawitacyjna i zrobi szach mat. Tu jest pole do popisu i zejścia mocno z zapotrzebowaniem na ciepło.

https://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzewac/kotly-automatyczne-na-wegiel/ do poduszki :) 7kW najmniej, zawsze jak się doda do tego jakieś 350 L wody, to jest wstanie zrobić lekką górkę na tęgi mróz, ale i tak działa ciągle. A co miałem powiedzieć ? jak 17 kW przestawał palić o 23 a o 6 nad ranem +10 st wewnątrz:bash: jak się pełniło dyżur problemu nie było. Komin tak dostawał w tyłek, że trzeba było go wzmocnić. A po 26 latach wyglądał od dołu jak by nigdy się w nim nie paliło.

Żeby nie przesadzić z mocą- szczególnie, że średnio docelowo będzie 4-5 kW. 10 kW coś bym poszukał -ale na później, na teraz najmniejszy- później żeby naprawdę ewentualnie nie brakło pary, to waśnie zasobnik min 50 L na 1kW kotła, wtedy właśnie mimo że dom będzie potrzebował np 8kW czy jak wg ciepło właściwe 6,4 x 2 czyli 13, to i tak zapas w dzień energii przegoni na noc. tak bym rozpatrywał.

Tych najmniejszych bym nie polecał z prostej przyczyny , mają za małą komorę spalania a raczej pojemność na popiół i co dwa dni trzeba wyciągać łopatką , ja mam 10kw i 120m2 podłogówki na parterze i dodatkowo grzeję 40m2 na poddaszu a reszta pośrednio czyli ok 200m2 i kociołem zimą wchodzi na max 6,5kw a średnio ok 4 kw , teraz ustawiłem mu minimalną moc na 2,6kw i tak idzie w PID ale co ok 1 godz wejdzie w podtrzymanie bo nie może niżej zejść z mocą a temp przyrasta , musiałbym go ustawić na 1,5kw min ale trochę sadzy się robi więc niech tak sobie pyka jak jest bo więcej jak 5kg na dobę nie jest w stanie spalić i nie ma co wydziwiać o jakieś gramy , bierz jakąś 10-kę nie więcej ale też nie mniej ze względu na małą komorę popielnika :D

Gość mtdeusz
Tych najmniejszych bym nie polecał z prostej przyczyny , mają za małą komorę spalania a raczej pojemność na popiół i co dwa dni trzeba wyciągać łopatką , ja mam 10kw i 120m2 podłogówki na parterze i dodatkowo grzeję 40m2 na poddaszu a reszta pośrednio czyli ok 200m2 i kociołem zimą wchodzi na max 6,5kw a średnio ok 4 kw , teraz ustawiłem mu minimalną moc na 2,6kw i tak idzie w PID ale co ok 1 godz wejdzie w podtrzymanie bo nie może niżej zejść z mocą a temp przyrasta , musiałbym go ustawić na 1,5kw min ale trochę sadzy się robi więc niech tak sobie pyka jak jest bo więcej jak 5kg na dobę nie jest w stanie spalić i nie ma co wydziwiać o jakieś gramy , bierz jakąś 10-kę nie więcej ale też nie mniej ze względu na małą komorę popielnika :D

Głosi herezje co proponujesz z nim zrobić?

מרכבה