Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy sadzić drzewka owocowe?

noran

Recommended Posts

mam pytanie jako typowy mieszczuch - kiedy najlepiej jest sadzić drzewka owocowe i czy jakoś trzeba specjalnie przygotować glebę? podlewać te drzewka? nawozić? w tym roku przenieśliśmy się do naszego domu, ale mamy dosć spore plany na przyszły rok co zrobić z ogródkiem, tylko przydało by nam się trochę bardziej fachowej niż nasza wiedzy

Sadzone z donicy cały rok, póki gleba nie jest zmarznięta. Formy kopane (z gołym korzeniem) w okresie bezlistnym, póki nie ma mrozów.

Czy trzeba specjalnie przygotować glebę - to zależy jaką ją masz. Różne drzewa wymagają różnych warunków.

mam pytanie jako typowy mieszczuch - kiedy najlepiej jest sadzić drzewka owocowe i czy jakoś trzeba specjalnie przygotować glebę? podlewać te drzewka? nawozić? w tym roku przenieśliśmy się do naszego domu, ale mamy dosć spore plany na przyszły rok co zrobić z ogródkiem, tylko przydało by nam się trochę bardziej fachowej niż nasza wiedzy

Ja drzewka owocowe sadzę zawsze na jesień, bo najlepszy materiał szkółkarski, tylko teraz według mnie to trochę za późno, szczególnie, że nie wiesz co i jak. Na wiosnę jak będziesz sadził, to zrób "dołeczek" koło posadzonego drzewa i dobrze podlewaj. Na jesień kopczyk się robi i nie trzeba tak podlewać. Ja glebę mieszam z kompostem i w to sadzę drzewka. Potem podlewam intensywnie. Nawozić tak, tylko ile to w zależności jaka gleba, Jak nie masz nawozów organicznych, to kup Azofoskę (taka mieszanka) i tym zasilaj. Na początku ok 1m. od pnia sadzonki, co roku zwiększają średnicę i można odsuwać się od pnia - taki obwarzanek. Tylko nie przesadź z sypaniem. Wszystko zależy jaka gleba. Ja tak robię i zazwyczaj nie mam problemów z przyjęciem się sadzonek.