Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaż działek z udziałem w drodze czy ustanowienie służebności

sebastian88

Recommended Posts

Ty tak serio? Wesele też mechanizmem nie jest a jednak się je urządza, prawda...? A na poważnie, jeśli masz wątpliwości co do interpretacji art. 289 kc to zachęcam do zapoznania się z komentarzem do kodeksu cywilnego Gniewka i Machnikowskiego. To zaledwie 2000 stron lektury a wszystko się wyjaśni;)

Powiedz mi czy wiesz, co to jest rzeczownik? I jak rozumieć "obowiązek utrzymywania urządzeń potrzebnych do wykonywania wesela"?

• 2 months później...

stanęło na tym że sprzedajemy z udziałami w drodze, ktoś wie może czy można zabezpieczyć się jakimiś zapisami u notariusza, żeby nie być ciągle ciąganym przy każdym wniosku o media w drodze.

Bo zanim sprzedamy wszystkie działki to też dalej jesteśmy właścicielami tej drogi i jak ktoś będzie chciał sobie zrobić prąd to muszą chyba się wszyscy właściciele drogi zgodzić. Można jakimś zapisem u notariusza to ominąć jakiś zapis o przesyle mediów bez zgody innych.

• 3 months później...
Na dniach mamy umówiony akt notarialny u notariusza. Chcieliśmy zrobić służebność przesyłu mediów w drodze wewnętznej, żeby w przyszłości zgody nie musieli wydawać wszyscy właściciele działek. Notariusz powiedział, że musimy udać się do enegetyku, gazownictwa i wodociągów żeby podyktowali co ma się w akcie znaleźć jaki zapis dokładnie. Myslałem ze wystarczy u notariusza zaznaczyć żeby w ksiegach wieczystych był zapis o służebności przesyły mediów w pasie drogowym