Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż odpływu punktowego

natomiast

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem odpływ punktowy i pojawił się problem ze strony glazurnika, że on wie jak ten odpływ zamontować. Tzn. chodzi o to, że odpływ nie ma "nóżek" montażowych i glazurnik się zastanawia w jaki sposób zrobić wylewkę tak żeby odpowiednio ustawić ten odpływ tzn. żeby przy laniu betonu mu się nie przesunął i żeby potem pasowało mu do płytek. Może ktoś montował taki odpływ i ma jakiś "patent" jak to wykonać?

Aby odpływ się nie poruszył w trakcie wylewania betonu , wystarczy włożyć go w rurę o większej średnicy . Odpływ ma fi 110 a więc rura w którą go włożysz powinna mieć fi 160 . Nie masz co się kłopotać o wysokość montażu , bo odpływ ma 10cm regulacji w pionie . Ale to wszystko wie glazurnik . Edytowane przez vadiol
dodatek

A jak podejście jest w innym miejscu niż wychodzi faktyczny odpływ?

Masz zrobione już podejście w gotowej wylewce? Powinieneś zostawić dziurę - wtedy glazurnik ma do dyspozycji wysokość styropianu i wylewki na podciągnięcie gdzie chce i jak chce. I dopiero on robi w tym miejscu wylewkę.

No właśnie Kaizen. Gość pyta jak glazurnik ma osadzić odpływ w tej "dziurze". Proste? Skoro to glazurnik, to robi u gościa łazienki a nie wylewki w całym domu.

no nie wiem, ci od wylewki powiedza ze nie osadza odpływu bo nie wiedza co powie glazurnik i koło sie zakmnie. Jak jest dobry glazurnik to sam osadzi odpływ w dziurze ktora zostawili wylewkarze, wiadro cementu i po sprawie.

No właśnie Kaizen. Gość pyta jak glazurnik ma osadzić odpływ w tej "dziurze". Proste?

Jak ma do dyspozycji 20-30cm wysokości, to i na drugim końcy pomieszczenia może mieć przyłącze i będzie wystarczający spadek. Wtedy dziwi pytanie które cytowałem.

Dlatego porady o rurach fi160 na niewiele się zdadzą.

Która to porada?

U mnie glazurnik zrobił redukcję, fi50 pociągnął jak potrzebował, ułożył styropian i zrobił wylewkę w której obsadził odpływ. Problemem było raczej to, że przyłącze było z blisko i musiał w miejscu kręcić kolankami - miałby z metr prostej rury byłoby łatwiej.

Nie pytaj, tylko poszukaj którą. Człowieku. Ja to zrozumiałem tak, że glazurnik musi obsadzić odpływ i zrobić wylewkę ze spadkami pod flizy. Zastanawia się jak to zrobić żeby drein się nie przestawił gdy będzie robił posadzkę, to mu napisałem. Po co się rozpisujesz o jakimś miejscu? Dla mnie pytanie autora tyczy się ostatniego etapu przed płytkami, a nie przed wylewaniem posadzek w domu. Ale może źle zrozumiałem.

Ok. Ale mnie się wydaje, że tutaj chodzi o sposób na zamontowanie dreina punktowego przez glazurnika, który robi łazienkę. Dlatego porady o rurach fi160 na niewiele się zdadzą. Przynajmniej ją tak zrozumiałem pytanie autora.

Rura kanalizacyjna na której podłączony jest odpływ punktowy , powinna być przymocowana do chudego betonu , stropu przy pomocą uchwytów do rur . Aby zabezpieczyć się na wypadek niewielkiego przemieszczenia odpływu podczas robienia wylewki , wkłada się odpływ wraz z odcinkiem pionowym kanalizy w rurę fi 160 . Jest to praktyka powszechnie stosowana i pozwala na skorygowanie położenia odpływu tak , aby zachować poziom kratki odpływu w płaszczyżnie płytek .