natomiast 29.10.2019 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Witam, Kupiłem odpływ punktowy i pojawił się problem ze strony glazurnika, że on wie jak ten odpływ zamontować. Tzn. chodzi o to, że odpływ nie ma "nóżek" montażowych i glazurnik się zastanawia w jaki sposób zrobić wylewkę tak żeby odpowiednio ustawić ten odpływ tzn. żeby przy laniu betonu mu się nie przesunął i żeby potem pasowało mu do płytek. Może ktoś montował taki odpływ i ma jakiś "patent" jak to wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 29.10.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Obrzuć go zaprawą, ustaw i zostaw na pewien czas, aż zaprawa zwiaże. Potem wylewka i czekasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 29.10.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Aby odpływ się nie poruszył w trakcie wylewania betonu , wystarczy włożyć go w rurę o większej średnicy . Odpływ ma fi 110 a więc rura w którą go włożysz powinna mieć fi 160 . Nie masz co się kłopotać o wysokość montażu , bo odpływ ma 10cm regulacji w pionie . Ale to wszystko wie glazurnik . Edytowane 29 Października 2019 przez vadiol dodatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 29.10.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) A jak podejście jest w innym miejscu niż wychodzi faktyczny odpływ?Oczywiście mówimy o dopłynie montowanym w posadzce cementowej przed płytkami. Nie o punkcie zrobionym przed deką. Edytowane 29 Października 2019 przez boorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.10.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 A jak podejście jest w innym miejscu niż wychodzi faktyczny odpływ? Masz zrobione już podejście w gotowej wylewce? Powinieneś zostawić dziurę - wtedy glazurnik ma do dyspozycji wysokość styropianu i wylewki na podciągnięcie gdzie chce i jak chce. I dopiero on robi w tym miejscu wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 30.10.2019 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 (edytowane) No właśnie Kaizen. Gość pyta jak glazurnik ma osadzić odpływ w tej "dziurze". Proste? Skoro to glazurnik, to robi u gościa łazienki a nie wylewki w całym domu. Edytowane 30 Października 2019 przez boorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 30.10.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 No właśnie Kaizen. Gość pyta jak glazurnik ma osadzić odpływ w tej "dziurze". Proste? Skoro to glazurnik, to robi u gościa łazienki a nie wylewki w całym domu. no nie wiem, ci od wylewki powiedza ze nie osadza odpływu bo nie wiedza co powie glazurnik i koło sie zakmnie. Jak jest dobry glazurnik to sam osadzi odpływ w dziurze ktora zostawili wylewkarze, wiadro cementu i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 30.10.2019 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Właśnie o tym pisałem. Tylko ten glazurnik zastanawia się jak to zrobić. Odpowiedziałem na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.10.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 No właśnie Kaizen. Gość pyta jak glazurnik ma osadzić odpływ w tej "dziurze". Proste? Jak ma do dyspozycji 20-30cm wysokości, to i na drugim końcy pomieszczenia może mieć przyłącze i będzie wystarczający spadek. Wtedy dziwi pytanie które cytowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 30.10.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Ok. Ale mnie się wydaje, że tutaj chodzi o sposób na zamontowanie dreina punktowego przez glazurnika, który robi łazienkę. Dlatego porady o rurach fi160 na niewiele się zdadzą. Przynajmniej ją tak zrozumiałem pytanie autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.10.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Dlatego porady o rurach fi160 na niewiele się zdadzą. Która to porada? U mnie glazurnik zrobił redukcję, fi50 pociągnął jak potrzebował, ułożył styropian i zrobił wylewkę w której obsadził odpływ. Problemem było raczej to, że przyłącze było z blisko i musiał w miejscu kręcić kolankami - miałby z metr prostej rury byłoby łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 30.10.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Nie pytaj, tylko poszukaj którą. Człowieku. Ja to zrozumiałem tak, że glazurnik musi obsadzić odpływ i zrobić wylewkę ze spadkami pod flizy. Zastanawia się jak to zrobić żeby drein się nie przestawił gdy będzie robił posadzkę, to mu napisałem. Po co się rozpisujesz o jakimś miejscu? Dla mnie pytanie autora tyczy się ostatniego etapu przed płytkami, a nie przed wylewaniem posadzek w domu. Ale może źle zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 30.10.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Ok. Ale mnie się wydaje, że tutaj chodzi o sposób na zamontowanie dreina punktowego przez glazurnika, który robi łazienkę. Dlatego porady o rurach fi160 na niewiele się zdadzą. Przynajmniej ją tak zrozumiałem pytanie autora. Rura kanalizacyjna na której podłączony jest odpływ punktowy , powinna być przymocowana do chudego betonu , stropu przy pomocą uchwytów do rur . Aby zabezpieczyć się na wypadek niewielkiego przemieszczenia odpływu podczas robienia wylewki , wkłada się odpływ wraz z odcinkiem pionowym kanalizy w rurę fi 160 . Jest to praktyka powszechnie stosowana i pozwala na skorygowanie położenia odpływu tak , aby zachować poziom kratki odpływu w płaszczyżnie płytek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 30.10.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Ale mnie się wydaje, że wylewki są zrobione i chodzi o fragment posadzki w samym brodziku, gdzie pasowałoby oblać całego dreina zaprawą, zrobić nano defense z użyciem membrany i na to flizy. Po co tam fi 160 jak drein ma być szczelnie oblany i zabezpieczony izolacją waterproof? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts